Josefin Odenring basar på Västerås GK.

Tourspelaren som blev Klubbchef

Sverige ligger i framkant när det kommer till andelen kvinnliga golfare och har en rad damproffs ute på tourerna. Betydligt färre kvinnor har dock tagit plats på ledande befattningar i golfbranschen. En av dem är 29-åriga Josefin Odenring, klubbchef på Västerås Golfklubb.

Text: Jenny Olsson
Foto: Henrik Mill
Publicerad: 9 mars 2022

Josefin Odenring är långt ifrån stereotypen för en golfklubbschef. 29 år gammal basar hon sedan 2019 över Västerås Golfklubb.

Att Josefin skulle komma att arbeta i branschen var kanske inte så svårt att gissa. Hon började spela golf redan i tioårsåldern när familjen flyttade till ett hus vid Enköpings GK. Fast det var snarare en karriär på Europatouren som låg närmast tillhands.

– Efter golfgymnasiet spelade jag professionellt i sex år på svenska touren, tre säsonger på LET Access och en Europatourtävling. Men så fick jag några skador och kände inte att jag kunde ge 110 procent längre.

När Västerås sökte ny klubbchef skickade Josefin in en ansökan, trots att hon inte hade någon formell klubbchefsutbildning.

– Det var lite av en chansning. Generaliserar man så är en klubbchef i Sverige en man i 50-årsåldern. Det var modigt av klubben att satsa på mig. Bilden av en klubbchef börjar ändras – i dag är de tre yngsta klubbcheferna i Sverige, Josefin inkluderad, kvinnor.

Västerås är en välmående golfklubb med cirka 1 200 medlemmar. Josefins arbete spänner över flera ansvarsområden, från att hantera medlemsfrågor och ekonomi till att göra strategiarbete inför framtiden och ta itu med praktiska göromål.

» Generaliserar man så är en klubbchef i Sverige en man i 50-årsåldern. Det var modigt av klubben att satsa på mig «

– Att utveckla juniorverksamheten är ett hjärteprojekt för mig. När vi har sommarläger och junioraktiviteter så brukar jag hjälpa till med träningen, det är väldigt roligt.

För att bli en bra klubbchef krävs förutom ett golfkunnande en stark drivkraft, menar hon.

– Min drivkraft har alltid varit utveckling. Det var det när jag tävlade och det är det i min roll i dag, men nu får jag jobba med att utveckla en golfklubb i stället för att utveckla mitt eget spel.

Josefin har aldrig ångrat sitt karriärval. Inte heller har hon mötts av fördomar och attityder.

– Jag hade förberett mig på att jag skulle stöta på hinder och kanske få kommentarer men det kom på skam. Många är generösa och säger att jag gör ett bra jobb.

Som klubbchef blir man ofta mottagaren av kritik när saker inte fungerar men Josefin har lärt sig att filtrera och att inte ta åt sig. Hon känner ett stort stöd i klubbens styrelse.

– Det bästa med mitt jobb är att få vara i en miljö där människor vill befinna sig och att jag får arbeta med att utveckla deras intresse. Jag vill kunna dela med mig av och ge tillbaka allt det jag själv fått av golfen och det känner jag verkligen att jag får möjlighet till.

Vill du… jobba på en golfklubb? Läs mer om utbildningar och karriär på golf.se

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #2 2020