Med regelboken som arbetsredskap

Amatören eller proffset, vem är egentligen bäst på golfregler? Frågar man Alexander Gatara så är det jämnt skägg. Som förbundsdomare i Göteborgs golfdistrikt är han van att döma såväl juniortävlingar som på Europatouren. Han har också två inteckningar i vandringspriset för Regel-SM som bevis på att han är riktigt vass på sitt uppdrag.

Text: Jenny Olsson
Publicerad: 22 juli 2022

Ibland kan man få för sig att golfregler finns till bara för att straffa dig. För visst kan det kännas surt att få pliktslag när man begått ett litet misstag på banan? Men det är faktiskt precis tvärtom.

– Reglerna är till för att du ska kunna ta dig fram på en golfbana på bästa sätt med så liten ansträngning som möjligt – men ändå inom vissa ramar. Om vi ska jämföra oss med varandra är det ju roligast om vi spelar samma spel. Det enda sättet är då att vi faktiskt följer samma regler, säger Alexander Gatara, förbundsdomare i Göteborgs Golfdistriktförbund.

Att Alexander utbildade sig till golfdomare var en ren tillfällighet. I sitt arbete på ett forskningsdrivet företag inom medicinteknik är han van att arbeta utifrån tydliga riktlinjer och reglementen som måste följas till punkt och pricka. Fast när det kom till golf så spelade han hellre själv.

– Men så var jag med på en regelvandring på klubben och blev nyfiken på att lära mig mer. De frågade om jag ville gå en kurs, så jag hoppade på utan att egentligen veta vad det innebar. Helt plötsligt hade jag klarat provet och blev insatt som assisterande domare. Det var intressant att verkligen tränga in i regelverket och förstå hur det är uppbyggt och varför reglerna ser ut som de gör. När jag sedan fick möjlighet att vara med och döma så upptäckte jag att det var riktigt roligt.

»Reglerna är till för att du ska kunna ta dig fram på golfbanan på bästa sätt«

I år är det tio år sedan Alexander premiärkörde domarbilen. Sedan dess har han stigit i graderna från assisterande domare till först distriktsdomare och sedan 2018 förbundsdomare. I och med det får han döma tävlingar på högre nivå. I fjol var han en av fyra svenska domare som erbjöds att döma under Europatourtävlingen Scandinavian Mixed på Vallda Golfklubb.

– Jag tackade ja direkt när jag fick frågan, även om det var med lite skräckblandad förtjusning. Det är ju inte roligt att stå där framför proffsen och kanske göra fel. Det kan innebära flera miljoner i förlust för ett proffs om man skulle döma fel. Fast alla var väldigt trevliga och tyckte att det var bra att få hjälp. Det var faktiskt väldigt roligt att få döma på den nivån.

Att vara golfdomare på Europatouren skiljer sig dock inte så mycket från en juniortävling, konstaterar Alexander. Proffsen frågar om samma saker som amatörerna.

– Mycket handlar om att se till att de håller speltempot. Där kan proffsen vara lite omständliga. De är väldigt noggranna och försöker ta in så mycket information som möjligt innan de ska slå sina slag; avståndet, hur bollen ligger, hur mycket och varifrån det blåser. Det kan ta sin tid. Fast det kan nästan vara mer att göra vid juniortävlingar. Inte för att det sker fler regelbrott, utan för att de vågar fråga mer rent generellt. De vill veta om de tänker och gör rätt.

Domarverksamheten i Sverige bygger mycket på ideellt arbete. Både förbundsdomar- och
distriktsdomarutbildningarna är omfattande med examination varje år för att behålla sin domarlicens. Det är lätt att tro att en domare har precis varenda regel och undantag i huvudet, men så är det förstås inte.

– Eftersom regelkunskap är en färskvara håller jag mig uppdaterad genom att ständigt rådfråga Regelboken.

Enligt ryktet är han oftast bäst av alla vid det årliga Förbundsdomartestet. Regelgurun har till och med vunnit Regel-SM två gånger, en tävling som Svenska Golfförbundets tävlingsavdelning och regelkommitté arrangerar. Tävlingen avgörs i två klasser, amatör och proffs, och vem som helst kan anmäla sig och delta i kvalomgångarna.

 

Är du intresserad av att gå en domarkurs? Kontakta din hemmaklubb för mer information.

Intresserad av att bli domare?

Så här går det till:

Alexander Gatara.

Yrke: Fastighetsansvarig Fujirebio Diagnostics.
Bor: Kungsbacka.
Familj: Sambo, tre barn i åldrarna 29, 27 och 18 år.
Hemmaklubb: Forsgårdens GCC.
Handicap: 12.
Intressen: Förutom golf – sport på tv.