Banchefen Carina Granath ser till att gräset på Lysekil Holma GK håller högsta standard.

Golfbanan som arbetsplats

Carina Granath var redo för nya utmaningar, och längtade ut i naturen. I dag är hon banchef på Lysekil Holma Golfklubb, och expert på allt från gödsling och bevattning till vertikalskärning.

Text: Henrik Lenngren
Foto: Anna-Lena Lundqvist
Publicerad: 3 mars 2022

– Hej brorsan. Kan du berätta vad par 3 egentligen betyder?

När Carina Granath 2004 ringde sin bror hade hon aldrig satt sin fot på en golfbana. Efter tolv år som undersköterska var hon sugen på nya utmaningar – och drömde om att läsa en kurs i golfbaneskötsel på Dingle Naturbruksskola.

– Även de med noll erfarenhet fick söka, så jag gjorde det – och kom in. Det var som om en helt ny värld öppnades för mig, säger Carina.

Kravet under kursens gång var att alla som inte redan hade Grönt Kort skulle ta det.

– Det var bra eftersom man ser banan på ett annat sätt som golfare kontra greenkeeper.

» Vi jobbar ju med naturen, så fullärd blir man aldrig. Ingen säsong har exakt samma förutsättningar «

Efter att ha gjort praktik som banarbetare på Sotenäs GK blev Carina kvar på klubben i nio säsonger. I dag är hon banchef på Lysekil Holma Golfklubb.

– Jag jobbar jag på en av få banor i Sverige som är sådda helt med rödsvingel. Banan är relativt ny med fräsch bevattningsanläggning och riktigt uppbyggda greener. Jag har varit med från början, och handplockat alla mina medarbetare.

Hon konstaterar att de flesta under golfboomen på tidigt 90-tal kom in i yrket via lantbruket, men att det i dag har skett ett skifte.

– Numera är det ofta duktiga spelare som sadlar om till den gröna sidan. Bra utbildningar, ERFA-träffar, seminarier och banchefskonferenser gör att yrkeskåren i dag har en helt annan kunskapsnivå än för 20 år sedan. Det har bidragit till att banorna överlag håller en mycket hög standard.

Utmaningen, betonar hon, är att hålla gräset så friskt som möjligt men ändå nära svältgränsen för bästa rull.

– Det är här alla åtgärder som optimerad gödsling, bevattning, dressning, luftning och vertikalskärning kommer in i bilden.

» Även de med noll erfarenhet fick söka, så jag gjorde det – och kom in. Det var som om en helt ny värld öppnades för mig «

Carina gick sin första kurs i golfbaneskötsel 2004, efter det har hon även läst sin vidareutbildning (VUB) och högre greenkeeperutbildning (HGU). Men med banan som arbetsplats finns alltid mer att lära.

– Vi jobbar ju med naturen, så fullärd blir man aldrig. Ingen säsong har exakt samma förutsättningar. Skulle jag mot förmodan vilja gå vidare till något annat finns ju en massa möjligheter – jag kan exempelvis bli bankonsulent, klubbrådgivare eller sälja maskiner och golfbaneprodukter.

Vill du jobba på en golfbana?

Sveriges golfbanor behöver personal som är kunniga i golfbaneskötsel. Det första steget är en grundutbildning (GUB).
Läs mer på https://golf.se/for-klubben/utbildning/jobba-med-golfbanan/

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2020