Den som är feg vinner varken i golf eller poker

Kanske sitter du framför tv:n och undrar hur tourspelare kan treputta eller varför de från tee går för green inte bara på korthål? Det är en del av offensiv golf vilket landslaget jobbar framgångsrikt med. Att sträva efter jämnhet är helt fel, oavsett om du är proffs eller medelgolfare, enligt Fredrik Wetterstrand. Så här kommer tips från landslagscoachen.

Text: Roger Andersson
Foto: Göran Söderqvist
Publicerad: 25 mars 2024

»Många medelgolfare säger att de vill bli jämnare. Men det finns ingen anledning, golfare tjänar mer på att vara riktigt bra än vad de förlorar på att vara riktigt dåliga«, säger Fredrik Wetterstrand, coach för damproffs och damlandslaget. Samt Maja Starks tränare.

 

Det här behöver ju förstås förklaras för ni är nog många som höjer ett ögonbryn över vad Fredrik säger. Egentligen började allt med att han studerade pokerlitteratur och pokerspelare och insåg likheterna med golf. Det är offensivt spel som ger pengar i handen.

Maja Stark tillsammans med Fredrik Wetterstrand vid Creekhouse Ladies Open 2021.

Final vid Lag-EM damer 2020 som slutade med svenskt guld.

Fredrik Wetterstrand pekar ut önskad riktning.

Så vad rymmer begreppet offensiv golf? Börja med att tömma hjärnan på saker du lärt dig om spelstrategier under dina år som golfare. Som att det inte är snittscore som är viktigast utan mycket viktigare att de bästa resultaten är så bra som möjligt. Därför är det inte konstigt att vi ser spelare i världstoppen prestera så stora resultatskillnader under en tävling.

»Det spelar i princip ingen roll hur dåligt det går när det går dåligt i golf. Däremot spelar det väldigt stor roll hur bra det går när det går bra.

»Det kan skilja sex slag mellan olika dagar och det är inte ovanligt att det skiljer upp till 20 slag mellan den bästa och sämsta ronden under en säsong. Precis som för dig som medelgolfare. Det är en illusion att du blir jämnare samtidigt med att du blir bättre. För dig sänks handicap mer av de låga scorerna än vad det höjs av de dåliga«, säger Fredrik Wetterstrand och fortsätter:

 

»Säg att Rory McIllroys snittscore är 68,5 slag. Om alla hans scorer under en säsong varit 68 eller 69 slag så hade han bara tjänat en bråkdel mot som nu när scoren pendlar mellan 62 och 76 slag. Att missa kvalgränsen med två eller 22 slag spelar ingen roll. Skillnaden mellan att bli trea och sjua är däremot stor när prischeckarna delas ut.«

Guldlaget lag-EM damer 2020. Från vänster: Ingrid Lindblad, Linn Grant, Beatrice Wallin & Maja Stark.

Första segern på Europatouren – Maja Strak Creekhouse Ladies Open 2021

Linn Grants historiska seger i Volvo Car Scandinavian Mixed 2022.

En allmän uppfattning bland de som följer tourerna är att många tjejer skulle behöva våga vara mer offensiva. Något som gäller även unga tjejer, de som aspirerar på en landslagsplats.

»Absolut så. Jag skulle aldrig ge negativ feedback till en tjej som försöker nå ett par-5-hål på två slag. Det är typen av slag som behövs för att nå världstoppen«.

»Det är betydligt bättre att vara offensiv och försöka förbättra sin högsta nivå än att försöka bli jämnare. Men offensiv och dumdristig är inte samma sak!

Om vi då stannar i världstoppen och tar Fredriks adept Maja Stark som exempel på en spelare som redan tidigt lärde sig offensivt spel. Säsongen 2022 hade Maja bara tre procent för korta puttar mellan två och sju meter. Vid segern i Creekhouse Ladies Open i Kristianstad spelade hon 64 hål i rad utan en enda för kort putt!

 

Maja har varit tydlig i sitt caddiesamarbete att det är segrar som räknas. För det krävs risktagande. I finalen av collegemästerskapen NCAA, på ett korthål där tv-kommentatorn säger att det är riskfyllt att gå för flaggan, så gör hon just det och lägger den en meter ifrån.

»Jag kollar på det där klippet regelbundet och tränar mycket på offensivt spel, att gå för det. Man vinner mer än man förlorar. Det går ju ut på att vinna och idag gör man inte det genom att spela fegt«, säger Maja i en intervju i spelaren ovan.

 

»I landslaget tränar vi extremt mycket på att putta hela vägen fram till hål vid puttar under sju meter. De spelare som tjänar flest slag i puttning är de som nästan aldrig puttar för kort. Visst, det kan bli enstaka treputtar, men i längden ökar antalet enputtar ännu mer. Det är omöjligt att göra fem birdies i rad eller att nå 65 slag om du puttar för kort var femte gång«, konstaterar Fredrik Wetterstrand.

Solheim Cup-debut med både skratt och Europaseger.

Inte första och troligen inte sista gången Maja och Linn segrar i foursome.

Maja Stark vid debut i Solheim Cup 2023.

Det låter som väldigt bra övning även för mig som medelgolfare?

»Just puttning är nog det område där även medelgolfare skulle kunna dra nytta av att spela offensivare. Nästan alla reagerar på en ökad press med att bli försiktigare. Ju högre press, desto lösare puttar. Landslaget tränar mycket på att agera tvärtom, att reagera på press med ett offensivt spel«.

 

Så stega upp sju meter på övningsgreenen på din hemmaklubb, kolla lite extra från tv-soffan eller ännu hellre live på någon tävling i sommar, hur proffsen tar sig an utmaningarna offensivt. Att vara ojämn i golf är både normalt, bäst och kanske roligast.

Mer om Fredrik Wetterstrand

Ålder: 52 år
Bor: Heberg utanför Falkenberg
Klubb: Haverdals GK
Moderklubb: Eskilstuna GK

Meriter som landslagscoach

Guld lag-VM 2022.
Guld lag-EM flickor 2012, 2013 & 2017.
Guld lag-EM damer 2018, 2019 & 2020.

Mer än landslagscoach

Även verksam vid SGF Elitmiljö Halmstad, Aspero Idrottsgymnaium och som uppskattad krönikör i Svensk Golf.

Kuriosa: Fredrik gillar fågelskådning och har X:at 294 arter och en av hans systrar är Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand.

Tänkvärt

”Offensiv golf är väldigt likt poker”

I pokerturneringar finns samma prisstruktur som i golf med en kvalgräns. De som hamnar utanför får inga pengar. De som klarar gränsen har en progressiv fördelning av prispengar. När poker slog igenom på internet var det enkelt att tjäna pengar genom att spela försiktigt. Då vanns pengar från de som inte kunde spelet. Det var dumt att spela offensivt för att vinna i längden.

I dag kan de flesta grunderna och startfälten är jämnare. Då gynnas offensiva spelare. Om ett startfält har 20 offensiva spelare är det omöjligt att spöa dessa genom att spela försiktigt. Topplaceringar tas av någon som spelar offensivt. De försiktiga hamnar längre ner. Många av de offensiva kommer att misslyckas, men med den prisstruktur som råder räcker det att vara i toppen ibland. En seger i golf eller en vinst i poker är lika med 20 stycken 25:e-platser.

Statistik offensiv puttning

Andel puttar från 2-7 meter som stannat kort om hålkanten.

Urval av spelare
Maja Stark 2,40%
Meja Örtengren 3,87%
Ingrid Lindblad 4,67%
Neo Berg 6,17%
Linnea Ström 7,14%
Jesper Svensson 8,58%

Källa: Landslagets analysverktyg SwGT-online.

Artikeln är publicerad i samarbete med landslagets huvudpartner Dormy.