Har du lagt klubborna på hyllan? Ingen fara, det är alltid lätt att komma tillbaka till golfen.

Varför slutar vi spela golf?

Med ett färskt medlemsrekord i ryggen är det lätt att konstatera att svensk golf mår bra. Ändå valde 74 896 golfare att sluta i fjol. Vad beror det på? Och går det att locka tillbaka dem?

Text: Tomas Hagfeldt
Illustration: Anna Pers Bräcke
Publicerad: 17 mars 2022

Alla har vi på vårt eget sätt upptäckt golfen och lockats till spelet, men i fjol anslöt fler än vanligt. Enligt Svenska Golfförbundets slutrapport från 2021 har Golfsverige nu rekordmånga aktiva medlemskap, hela 555 334 stycken.

» Enligt Svenska Golfförbundets slutrapport från 2021 har Golfsverige nu rekordmånga aktiva medlemskap, hela 555 334 stycken «

Plustalet för antalet nya och återvändande golfare är 136 241. Ökningen är tydlig. Skälen är flera men det är tydligt att två sköna golfsäsonger under en tid med pandemirestriktioner har haft en positiv effekt för golfen.

En annan siffra, 74 896, kan också ses i rapporten. Den visar antalet golfare som avslutat sina medlemskap.

– Många lämnar av naturliga skäl. Man blir gammal och kroppen säger ifrån. Man avlider. Andra är i en period i livet när golfen inte kan prioriteras, säger Annica Lundström, chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet.

Att antalet avslutade medlemskap kan bli mindre är Annica Lundström övertygad om.

– Alla kan utveckla sitt spel och ha ännu roligare på golfbanan. Klubbar kan möta upp med olika medlemsformer, med fortsättningspaket och med att bidra till ökad trivsel. En vision är att alla ska ha en golfklubb att längta till. För varje klubb handlar det om att hitta sitt sätt att nå dit.

64 329 seniorer och 10 567 juniorer har tackat nej till fortsatt medlemskap. Majoriteten av dem har handicap 27–36 eller högre. Golfare med lägre handicap tillhör majoriteten som år efter år fortsätter att prioritera sin golf.

– Spelet är självklart grunden till att vi blir medlemmar på en golfklubb, säger Annica Lundström.

Tröskeln till att få nya spelare till golfen är relativt låg. Fler vill testa på. På klubbarna finns bra erbjudanden för introduktion, utbildning och medlemskap. I nästa steg – när medlemmar ska behållas – finns fler saker att göra. Där ligger ansvaret både på medlemmen och på klubben.

– Klubbarna behöver erbjuda attraktiva fortsättningspaket med träning, speldagar och teori. När det kombineras med en social gemenskap hittar man golfkompisar att spela med. Många klubbar gör det redan. Det bidrar till att man känner sig sedd, man trivs, golfen blir rolig och man stannar kvar, säger Annica Lundström.

50 procent av de kvinnliga medlemmarna spelar oftast med sin partner. Männen uppger att de främst spelar med vänner.

I SFG:s studier såsom Avhopparstudien 2013 och medlemsundersökningen Players 1st 2021 blir det tydligt att de mjuka värdena har stor betydelse vid val av golfklubb.

En tredjedel av golfarna som deltog i Avhopparstudien uppger skälet »att umgås med vänner« som det främsta till att man spelar. Sämst bland golfupplevelser är att spela med en grinig medspelare.

50 procent av de kvinnliga medlemmarna spelar oftast med sin partner. Männen uppger att de i första hand spelar med sina vänner.

– Den statistiken kan förändras. Jag tänker framför allt på att kvinnor lättare ska kunna hitta nya vänner att spela med på sin klubb, och känna sig tillräckligt säkra i sitt spel för att våga göra det, säger Annica Lundström.

Golfspelet är i centrum men det behöver finnas en stödstruktur runt omkring för att helheten ska bli bra.

– Att känna sig sedd och välkommen är viktigt för att du ska trivas och vilja stanna kvar i klubben. I utvecklingsprogrammet Vision 50/50 får klubben verktyg för att bli en mer jämställd och inkluderande klubb. I dag har över 100 svenska klubbar påbörjat sin utvecklingsresa, vilket är jättekul.

10 567 juniorer har slutat. I framtiden kan de komma tillbaka.

» Golfen är ju fantastisk för att man lätt kan återvända. Det har vi sett nu under pandemin då många har hittat tillbaka till golfen «

– Golfen är ju fantastisk för att man lätt kan återvända. Det har vi sett nu under pandemin då många har hittat tillbaka till golfen.

Tiden har funnits. Annars är just tiden huvudskälet till att man slutar. Bland de starkaste skälen nämns även ändrade familjeförhållanden och kostnaden för medlemskap och greenfee.

– Återigen handlar det om kulturen, den där känslan som bidrar till att du trivs. Du behöver inte alltid spela 18 hål. Du kan träna, äta lunch, kanske spela padel … det kan finnas så mycket på en golfklubb. Golfklubben behöver vara öppen för att ställa om och inte bara gå på det traditionella.

kraven ökar i takt med medlemsavgiften. Såväl på golfbana som på restaurang, träningsytor och klubbhus. När skälet till avhoppet handlar om spelets kostnad uppstår en konflikt.

Den enklaste lösningen blir att träna och spela mer. Att bli bättre. Att därför ha roligare. Att därför spela ännu mera. Medlemsavgiften känns plötsligt billig efter årets alla rundor.

– En golfare med höga krav ska också förstå att medlemskapet kan kosta pengar. Lika självklart är det att vi någon gång är i en fas i livet då vi inte hinner spela så många rundor. Många klubbar har insett det. I stället för att tappa medlemmar så erbjuds andra typer av medlemsformer och flexibla medlemskap som kan anpassas för att tillgodose livsstilspusslet, säger Annica Lundström.

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2022