Taktik och laganda – så blir ni familjens vinnarteam med två generationer i laget.

Så lyckas ni i två generationer

Att spela partävling med två generationer i laget kan vara en prövning. Samtidigt är det bland det roligaste som finns. När ni delar tävlandets glädjeämnen och vedermödor får spelet – och relationen – en extra dimension.

Text: Jenny Olsson
Foto: Adobe Stock
Publicerad: 18 maj 2024

En äldre och en yngre. Det är formationen som gäller för att tävla i två generationer: far och son, mor och dotter, mixade lag, eller far-/morförälder och barnbarn.

Att umgås över generationsgränserna på golfbanan är både lärorikt och kul. Det är en chans att inte bara dela sitt intresse, utan också få en större förståelse för varandras förmågor och personligheter. I en partävling är det viktigt att kunna komplettera varandra – vilka är era styrkor och svagheter?

»Jag har behövt säga till mamma att sluta räkna på resultatet för då blir hon bara nervös. Så sen dess är det bara jag som får kolla på scorekortet och så får hon bara fokusera på att spela.

Många klubbar anordnar under säsongen en ”Två generationer”-tävling, ofta med spelformen greensome där både du och din spelpartner slår ut för att sedan välja vilken boll ni vill spela på. Under SM-veckans generationstävlingar är spelformen den lite svårare foursome, scratch över 36 hål. Det innebär att ni slår ut på vartannat hål och därefter slår vartannat slag. Det är därför smart att i förväg lägga upp en bra taktik för att på så sätt utnyttja varandras styrkor där de behövs som bäst.

Vill du bli odödlig i svensk golfhistoria?

Då ska du vara med i Golfens SM-vecka! Golfens SM-vecka ett av Sveriges största och äldsta golfevenemang som årligen lockar uppemot 2 000 seniorelitspelare från hela landet som gör upp om medaljerna i 19 olika klasser. Däribland generationstävlingarna Far & Son, Mor & Dotter och Två Generationer Mixed. Att vara med på Golfens SM-vecka är ett minne för livet.

Läs mer om Golfens SM-vecka.

I år arrangeras SM-veckan i Södermanlands golfdistriktförbund. På Kallfors GK avgörs Far & Son. Foto: Cecilia Liljeton/TT

Mor & Dotter samt Två Generationer Mixed spelas på Strängnäs GK. Här syns hål 18. Foto: Patrick Baltatzis.

Spännande SM-vecka att vänta

Antoinette Nordin Tjäder från Vetlanda Golfklubb och hennes dotter Rebecca Rizzo, har spelat SM Mor & Dotter sedan 2005. I år blir det femtonde gången gillt för dessa veteraner eftersom de ska vara med under SM-veckan som i år spelas i Södermanlands golfdistrikt.

»Vi spelar alltid in tillsammans för att lära känna banan. På kvällen innan går vi igenom banguiden tillsammans och sätter en strategi hur vi önskar spela.

Allt började då Rebecca som ung var aktiv i Vetlandas juniorverksamhet och mamma Antoinette ofta deltog som ledare.

– Jag fick ett tips om SM, dåvarande RM Mor & Dotter. Eftersom jag själv är en tävlingsmänniska – jag började tidigt spela klubbtävlingar och seriespel – så lät det spännande. Rebecca har alltid varit den bästa av oss, hon kan sin golf även om hon inte spelar så mycket, och jag spelar mycket och har min tränare. Första gången vi var med gick tävlingen i Lindesberg och då stannade vi på ett shoppingcentrum på vägen dit och köpte likadana spelkläder så att vi skulle ha en snygg lagdress, berättar Antoinette.

 

Nu har det alltså blivit en tradition att åka i väg varje år. Genom åren har det blivit två silver, ett brons och tre femteplatser för duon.

Rebecca som är en duktig singelhandicappare berättar att även om de inte ger varandra så mycket råd ute på banan mer än puttlinjer, uppställning och ibland spelstrategi, så är det smart att ha en taktik och även lära känna banan innan tävlingen.

– Vi spelar alltid in tillsammans för att lära känna banan, dock spelar vi då alltid singelspel. På kvällen innan går vi igenom banguiden tillsammans och sätter en strategi hur vi önskar spela. Sen blir det ju inte alltid som man önskar i golf. Oavsett hur det går första dagen så spelar vi med samma strategi andra dagen och försöker alltid spela lite bättre, säger Rebecca.

Så lyckas ni i Två generationer

  • Gå igenom banan i förväg. Tänk efter vem som bör slå ut på vilket hål.
  • Sätt upp ett gemensamt mål.
  • Respektera varandras kapacitet och spelstil. Misstag och dåliga slag måste få tillåtas.
  • Diskutera fram besluten som ett lag. Lyssna på varandras råd och resonera er fram inför slagen.
  • Skapa en positiv laganda och peppa varandra både när det går bra och dåligt.
  • Klä er enhetligt i en ”lagdress” så förstärker ni känslan av att ni är ett team.
  • Ha kul tillsammans! Ta tävlingen för vad den är och gör ert bästa.

Skapa en positiv laganda

Samtidigt kan det vara en prövning att spela ihop med sin förälder eller sitt barn. Till exempel när ditt spel inte går som du vill, eller om din partner missar en ”given” putt. För en del kan det till och med vara svårt att hålla sams på golfbanan – tävlingsnerver och prestationskrav kan orsaka irritation och osämja.

– Vi har faktiskt aldrig varit osams på golfbanan. Vi försöker att ha kul, och vi kan skratta efteråt åt dåliga slag, säger Antoinette och får medhåll av Rebecca.

– Jag har behövt säga till mamma att sluta räkna på resultatet för då blir hon bara nervös. Så sen dess är det bara jag som får kolla på scorekortet och så får hon bara fokusera på att spela. Jag spelar nog mest på tävlingsrutin, eftersom jag numera har två små barn och inte spelar så mycket just nu. Därför har jag heller inte så höga krav på mitt spel, säger hon.

Antoinette Nordin Tjäder och Rebecca Rizzo spelar gärna Två generationer tillsammans och självklart har de en lagdress för att få den rätta teamkänslan. Foto: Per-Olof Tjäder

Det är ändå viktigt att lyssna på varandra och skapa en positiv laganda. Slagen utför ni individuellt men besluten fattar ni tillsammans. Det är viktigt att ha överseende med och visa respekt för varandra och inte kräva mer än vad spelpartnern har kapacitet för. Det måste kännas tillåtet att göra misstag. För det finns faktiskt något som är viktigare än att vinna och det är att ha kul och skapa härliga minnen tillsammans!

– I Mor & Dotter är det väldigt lite blod, svett och tårar och betydligt mycket mer hjärtligt och omtänksamt. Den största behållningen är att få ha dottern för mig själv i ett par dagar, att få träffa andra deltagare och få nya vänner. Det är så många golfvänner som kommit till och det finns några riktiga höjdpunkter från arrangörernas sida där de hittat på sociala aktiviteter. Fina minnen är myskoxesafarin i Funäsdalen och en roligt spexig afton i Surahammar, säger Antoinette.