På tävling ser Sarah Skönby till att Henrik Stenson inte upptas av onödiga distraktioner. Att skriva autografer till golffans tar de sig dock alltid tid till.

 

Team Stensons hemliga vapen

Henrik Stenson må bo i Florida, men hans internationella proffsliv styrs från ett hus i Umeå. Vi pratar golftradition, distraktioner och arga amerikaner med golfmanagern Sarah Skönby.

Text: Moa Samuelsson
Foto: Johan Strindberg
Publicerad: 9 mars 2022

Kanske känner ni igen henne. Kvinnan som allt som oftast står bredvid Henrik Stenson när han pratar med press eller skriver autografer till sina fans, och styr undan ­ovälkomna distraktioner, samtidigt som hon har järnkoll på klockan för att inte missa nästa hållpunkt
i schemat.

Sarah Skönby har jobbat med Henrik Stenson i 12 år och varit hans svägerska i 14 år (numera 14 respektive 16 år, reds anm) och är Team Stensons spindel i nätet, trots att de bor ett världshav ifrån varandra.

 

I ett grått hus precis invid det vackra Lövösundet nära centrala Umeå, med sin bror boendes snett över gatan och med sina föräldrar ett 150 meter långt slag bort, bor Sarah Skönby och hennes familj. Det är härifrån hon med sin omtalade logistikfiness och det stora västerbottniska lugnet sköter Team Stenson. För är det något ­arbetet som manager till Sveriges genom tiderna högst rankade manlige golfspelare kräver är det just förmågan att jobba självständigt, styra skutan tryggt och strukturera smart.

– Det finns inga mallar för det här jobbet. Jag har fått lära mig arbetet själv och hittat mina egna vägar, och även tagit en del smällar när något blivit fel. Men Henrik och jag har en otroligt bra relation med högt i tak, säger Sarah.

» Det finns inga mallar för det här jobbet. Jag har fått lära mig arbetet själv och hittat mina egna vägar, och även tagit en del smällar när något blivit fel «

De har hunnit jobba tillsammans länge nu, och tanken är att fortsätta så länge de kan och vill.

– När Henrik frågade mig om jag var intresserad av att hjälpa till med att organisera arbetet kring golfen så bestämde jag mig för att ta tjänstledigt ett år från min ­lärartjänst i Holmsund. Efter det året kändes vårt samarbete både långsiktigt och självklart, så då stannade jag kvar.

Sarahs golfintresse väcktes dock långt tidigare.

– Sport i allmänhet och golf i synnerhet har alltid varit en stor del av vår familjs liv. Min bror började spela när han var sju år och efter det följde alla vi andra efter. Min syster Emma, som är gift med Henrik, är den som är duktigast av oss. Hon spelade på college för University of South Carolina.

Har ditt jobb gett dig fördelar mot resten av familjen?

– Jag önskar att jag kunde säga att jag har lärt mig massor rent golfmässigt av att ha det jobb jag har, men om jag står bredvid Henrik och hans tränare är inte min tanke att snappa upp vad jag själv kan lära mig utan snarare på vad vi ska göra efter.

I arbetsuppgifterna som golfmanager ingår bland annat att ha kontakt med tävlingar och tour, sköta logistik kring bokning av boenden och att se till att aktiviteter med samarbetspartners sköts på rätt sätt.

Att Henrik bor i Florida och Sarah i Sverige kräver flexibla arbetstider och ett mobilt kontor.

– Före coronapandemin träffades vi var fjärde vecka, eftersom jag reser mycket med honom. Nu under våren, när världen abrupt stängdes ner, har vi haft Facetime-möten några gånger i veckan. Jag har inte träffat Henrik sedan The Players Championship i mars (vid tiden av artikelns publicering, våren 2020, reds anm.) då jag var på plats i USA när Trump gick ut och sa att han skulle ställa in tävlingen och stänga flygplatserna. Då blev det bråttom hem kan jag lova, säger Sarah.

Huset i Umeå är Sarahs hemmakontor och bas. Men det blir många resdagar när man är manager till ett golfproffs på andra sidan Atlanten.

Efter att Henrik vann British Open 2016 och med det även blev första svenska herrspelaren någonsin att vinna en major, ökade Sarahs resdagar till hela 122 på ett år. Att resa med en elitidrottare innebär långt ifrån lata dagar.

– Jag är med på cirka tio tävlingar per år. Ofta reser vi på en måndag, deltar på en middag på kvällen när vi kommer fram och sedan är det upp tidigt och nöta på banan fram till klockan 19, hem till hotellet, in i gymmet en halvtimme och sedan sova, säger Sarah, som är långt ifrån klar med utläggningen:

– På onsdagar brukar det vara ProAm, då de tävlande spelar med sponsorer och deras gäster. Det tar fem-sex timmar bara att gå runt banan och sen är det träning, en presskonferens, lite intervjuer… sedan drar tävlingarna i gång på torsdagen, och så fortsätter det. Från morgon till kväll. Vi hade några bekanta med oss på en resa och de blev förvånade över det konstant höga tempot.

Att vara kvinnlig manager inom ett traditionellt manligt yrkesfält innebär att tillhöra en minoritet. Det är dock inget Sarah tycker har begränsat henne.

– Ofta får jag förklara att jag inte är Emma, Henriks fru. Vi är rätt lika utseendemässigt eftersom vi är systrar. Och av fyrtio managers på en tävling är väl fyra av dem kvinnor. Men stämningen är väldigt kollegial och vänlig, framför allt på Europatouren. Där umgås
jag mycket med gänget som jobbar med media, andra managers, assistenter och sponsorer.

Vilken är din viktigaste roll under en tävling?

– Att vara runt Henrik och skala bort onödig distraktion, så att han kan koncentrera sig på golfen. Han får en massa förfrågningar som jag tonar ner till en rimlig nivå. Henrik är så avslappnad och bra på att sköta de ­stressiga situationer som uppstår. Han tappar extremt sällan sitt humör och är både tålmodig och professionell.

Henrik Stenson om Sarah Skönby:

»Sarah har varit en väldigt viktig person i mitt team under de senaste 12 åren. Hon är grym helt enkelt – och trots att man inte kan tro det besitter hon en gnutta humor också!«

En tävling för en proffsgolfare innebär mycket mer än golf.

– Vi ger alltid tid till journalister efter varje runda. Sedan är det ute på tävlingar som vi träffar klubbtillverkare, sponsorer och annat branschfolk.

Så går så klart Sarah med längs banan också. Vilket kan vara både kul och påfrestande.

– Vi var på Ryder Cup i Kentucky 2008. Henrik spelade foursome med Oliver Wilson och de mötte Phil Mickelson och Anthony Kim.

Efter sex hål var amerikanerna fyra slag upp.

» I trängseln dyker plötsligt en stor man upp framför mig och skriker: >You can take that flag and shove it up your ass! «

– 40 000 skrikande amerikaner hejade friskt och var i god form. Sedan började Henrik och Oliver ta igen hål för hål och efter att de vunnit elfte hålet blev det en annan stämning i publiken – det var långt ifrån sportsliga saker som skreks runt banan. Jag gick för mig själv och viftade med en liten europeisk flagga. I trängseln dyker plötsligt en stor man upp framför mig och skriker: »You can take that flag and shove it up your ass!«, med djup sydstatsdialekt.

Några andra amerikaner hörde vad som pågick och bad Sarah om ursäkt å hans vägnar.

– När Henrik och Oliver drog i en långputt för seger på 17:e green har jag sällan varit så nöjd med en vinst!

Kan du se vad som är största utmaningen för golfen framåt?

– Det förs många diskussioner kring hur man ska kunna snabba upp spelet för att göra sporten mer publik- och tv-mässig. Nu pågår olika försök att förnya golfen genom nya tävlingsformer och enligt det jag hör så blåser det positiva vindar för att genomföra detta, men inte när det gäller de stora majortävlingarna. Där måste golfen få fortsätta på den traditionella vägen, som en 72-hålstävling.

 

Vad tycker du själv är viktigt för golfens utveckling?

– Svenska Golfförbundet har en vision som de jobbar hårt för – att det ska vara lika många kvinnor som män som golfar. Det är ett arbete jag verkligen står bakom. Personligen tycker jag att golf är världens bästa tjejsport, då den är social plus att man får vara utomhus och resa tillsammans. Många av mina ­tjejkompisar började spela golf när de var yngre, men gick sen över till olika lagidrotter – traditionen kring den svenska lagandan är starkare än uppmuntran kring den enskilda idrotten. Nu när mina vänner har blivit äldre har de dock återvänt till golfen.

Efter avslutad intervju ska Sarah möta upp sitt golfgäng. Det är 27 år sedan de träffades för att börja spela under lagnamnet Älgarna. Den heliga ­tidpunkten är varje torsdag och Sarah missar rätt många sammankomster då hon reser, men aldrig när hon är hemma.

– Självklart har vi övervägt en flytt till Florida, men samtidigt är det så mycket som händer i Sverige också. Vi har startat upp juniortävlingar, paragolfcamp och paragolftävlingar och har ett nära samarbete med Svenska Golfförbundet. Jag är väldigt nöjd med att bo kvar i Sverige, och jag älskar att bo i Umeå. Det här är min plats i världen.

Mer om Sarah Skönby

Namn: Sarah Skönby
Gör: Manager till golfspelaren Henrik Stenson.
Bor: I Umeå.
Familj: Maken Anders och döttrarna Maja, Kajsa och Elsa.
Hemmaklubb: Umeå GK.

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #2 2020