Greve Moltke-Huitfeldt hittade diplomaten Robert Sagers golfset under en trappa. Här överlämnar han det till Svenska Golfmuseets intendent Göran Nyström.
Vad kan du om svensk golfhistoria?
Kungliga klubbor, guttaperkabollar och en legendarisk golfbag som hittats under en greves trappa. Svensk golf har en spännande historia, som kan lära oss mycket om varför spelet ser ut som det gör i dag. Vill du veta mer? Åk till Landskrona!
En enkel bärbag i skinn med en handfull hickoryklubbor i. Det kanske inte låter mycket för världen. Men faktum är att just detta golfset spelar en avgörande roll i svensk golfhistoria.
Setet med klubbor tillhörde nämligen Robert Sager, en av det sena 1800-talets framstående svenska diplomater och godsägare till Ryfors bruk utanför Mullsjö. Tillsammans med sin bror Edvard Sager byggde han Sveriges allra första golfbana 1888 på privatägda marker (plus den första tennisbanan och den första biografen).
»Vår historia är viktig. Om vi inte vet hur saker har uppkommit och utvecklats, så förstår vi inte varför golfen ser ut som den gör i dag
Pionjär som han var hade Robert Sager blivit intresserad av den där golfsporten de ägnade sig åt i Storbritannien och anlitade därför den engelske arkitekten Edward Milner och hans son till att anlägga en golfbana. Sex hål med fyrkantiga greener blev det. Den var dock inte öppen för allmänheten, utan endast till för familjens och deras vänners höga nöje. I dag har Ryfors Golfklubb sin anläggning här – dit är alla såklart välkomna.
Sagers golfset med bag går numera att se på Svenska Golfmuseet i Landskrona.
– Klubborna fick vi i deposition av den nuvarande ägaren till bruket, greve Moltke-Huitfeldt, som hade hittat dem under en trappa. Bagen är märkt med Robert Sagers initialer, och man kan se på klubborna från vilken tid de kommer tack vare utformningen. Dels har klubbhuvudena inga grooves, alltså skåror på träffytan, för de kom inte förrän 1905 samtidigt som Haskell-bollen började tillverkas. Dels har de cleek marks från Willy Park, som var en av de första professionella klubbmakarna under samma tid, säger museets intendent Göran Nyström.
Det nya Svenska Golfmuseet ligger i samma fastighet som Landskrona Golfklubb. Museet invigdes på nationaldagen 2022. Foto: Göran Nyström
Svenska Golfmuseet ligger vägg i vägg med Landskrona Golfklubb, och har en unik samling golfhistoria. Tillsammans med det historiska golfsetet finns en rad minnesvärda artefakter såsom Ryfors första greenflaggor i original och 1800-tals fjäder- och guttaperkabollar – plus närmare 3 000 andra föremål.
Till exempel är museet även hem för kronprinsessan Margaretas golfklubbor, som hon använde vid spel på Råsundafältet och på strandhedarna nära det kungliga sommarresidenset Sofiero i Helsingborg.
»Kronprinsessan var faktiskt en viktig person för svensk golfs utveckling då hon fick hela sin familj att börja spela, vilket hade stor betydelse i att legitimera golfen i Sverige
– Kronprinsessan Margareta gifte sig med Gustav Adolf 1905 och inför sin resa hit till Sverige köpte hon ett golfset i London. Det har vi fått ta hand om. Kronprinsessan var faktiskt en viktig person för svensk golfs utveckling då hon fick hela sin familj att börja spela, vilket hade stor betydelse i att legitimera golfen i Sverige. Själv var hon en duktig spelare, hon hade ju vuxit upp med golf och kom faktiskt till final i SM 1914, berättar Göran.
Golfens dåtid är viktig för framtiden
Målet för Svenska Golfmuseet är också att vara ett kunskapscentrum. Här finns drygt 2 000 böcker om golf i biblioteket, ett stort bildarkiv och en mindre samling golfhistoriska filmer som har digitaliserats.
En av de allra äldsta svenska golfbilderna är tagen 1899 och visar golfbanan i Arendal på Hisingen.
En viktig del i utställningens berättelser presenteras ur en databas där golfklubbarna själva noterar sin historia. Över 170 klubbar har påbörjat sin registrering och närmare har 140 klubbar redan slutfört den.
– Vår historia är viktig. Om vi inte vet hur saker har uppkommit och utvecklats, så förstår vi inte varför golfen ser ut som den gör i dag. Det gäller allt från regler, etik och värderingar till teknik. Golf är ju en av våra äldsta sporter, det finns dokumentation så långt tillbaka som till slutet av 1400-talet. Det är inte många andra idrotter som är i närheten av det.
Artikeltips: Golfens historia får nytt liv
Fem av det första, stolta, gänget som valdes in i Svenska Golfmuseets hall of fame: Henrik Stenson, Liv Wollin, Tommie Tumba (son till Sven Tumba), Lotta Norlander och Sanna Skeppstedt Hedskog (barnbarn till Erik Runfelt)
samt Claes Olsson (ordförande i Göteborgs Golf Klubbs historiekommitté, för Viktor H Setterberg). Foto: Göran Söderqvist
Något som väcker stort intresse bland besökare är golfens Hall of Fame som invigdes på nationaldagen i fjol. 2022 valdes sju personer som alla varit betydande för golfsportens utveckling i Sverige in: Viktor H Setterberg, Erik Runfelt, Sven Tumba, Liv Wollin, Liselotte Neumann, Annika Sörenstam och Henrik Stenson. Den 9 maj i år presenterades 2023 års tillskott: spelaren och stjärntränaren Pia Nilsson, sportjournalisten Göran Zachrisson (postumt) samt flerfaldiga toursegraren Jesper Parnevik.
Varför inte göra ett besök på Svenska Golfmuseet och lära dig mer om deras bidrag till sporten? Kanske träffar du också på något föremål i samlingarna som känns extra spännande.
Intendentens egen favorit bland inventarierna är dock lite otippad.
– Ett cigarettetui i silver som tillhörde Douglas Brasier. Han var banarkitekt och golftränare från England och fick det som tack av Eric Adelswärd när man invigde Åtvidabergs golfbana med nio hål 1957. Det som är lite roligt med etuiet är att de på insidan av locket har ritat in banans sträckning. Det tycker jag är lite klass på en present.
Svenska Golfmuseet
Svenska golfmuseet ligger i anslutning till Landskrona Golfklubb i Borstahusen. Här finns historiska golfföremål, Sveriges största samling golflitteratur och berättelser från den svenska golfsportens historia. Museet drivs av en stiftelse med tre parter: Svenska Golfförbundet, Svenska Golfhistoriska Sällskapet och Landskrona Golfklubb.
Öppet under sommarhalvåret alla dagar 08–18. Vintertid vardagar 9–15.
Grupper upp till 15 personer som vill få en personlig guidning i museet kan boka det på info@svenskagolfmuseet.se
Erikstorps Kungsgård 12, Landskrona
Läs mer på Svenska Golfmuseets hemsida