Vad gör en greenkeeper om dagarna?

Det är ett arbete som kräver simultankapacitet, stresstålighet, flexibilitet – och gröna fingrar. Men vad gör egentligen en banchef under en arbetsdag? Och hur hanterar man en oväntat blöt sommar? Golfa! bad Erik Carlo, Course Manager på Nässjö Golfklubb, att berätta om en typisk dag på jobbet.

Text: Jenny Olsson
Foto: Björn Ceder
Publicerad: 11 augusti 2023

Att påta hemma i trädgården med sekatör och grässax är mångas favoritsysselsättning. Att klippa fairways med en Reelmaster 3100 är det däremot få som ägnar sig åt. Erik Carlo är Course Manager på Nässjö Golfklubb och vet precis hur en fairwayklippare ska hanteras.

 

Golfklubben med 1 200 medlemmar ligger inbäddad i djupaste Småland med tall och gran åt alla håll man tittar. Här har Erik och hans arbetslag jobbat hårt för att Nässjös golfare ska få ”Sveriges bästa golfbana”. Fast egentligen skulle han ha blivit bilförsäljare, om det inte hade varit för det där sommarjobbet på Eksjö Golfklubb som ledde in honom på greenkeeperyrket.

 

Och kanske var det menat att bli så, för redan som liten byggde han två korthål hemma på familjens tomt. Medan tvillingbrodern Johan spelade, såg Erik till att klippa och sköta dem efter bästa förmåga. Nu kan han inte tänka sig ett roligare och mer omväxlande jobb.

Erik Carlo, Course Manager på Nässjö Golfklubb i Småland, ser ut över sin gröna arbetsplats. Erik, som hade tänkt bli bilförsäljare, fastnade för yrket när han sommarjobbade på en annan golfklubb och har inte ångrat sig.

Från golfbana till vattenland

 

Sommaren förespåddes bli en kopia på den heta brandhärjade sommaren 2018. Så blev det inte. I stället har det kommit regn. Massor med regn. Det kraftiga regnandet har påverkat golfbanor över hela landet.

Även om Nässjö Golfklubb inte har drabbats av de värsta skyfallen, som mest har det kommit upp emot 33 mm regn på en dag att jämföra med andra banor som fått närmare 100 mm, samt att banans väldränerade underlag gör att vattnet rinner av, så tvingar regnet dem till att ställa om, säger banchefen Erik Carlo.

 

– När det blir blött så kan vi inte klippa utan får göra andra arbetsuppgifter. Allt blir hoptryckt, det man skulle ha klippt på en vecka kanske man måste klippa på en dag. I går fick vi till exempel såga grenar och träd i skogen i stället. Sådant arbete brukar vi inte göra under säsong. Det ställer krav på planering och besluten tas från dag till dag. Det kan bli lite hattigt, men samtidigt är det tjusningen med jobbet också.

 

Vad ägnar du dig åt just nu?

– Nu ser det ut att bli lite bättre väder framöver. Vi har klubbmästerskap i helgen så det är fullt upp med att skära och dressa greenerna för att få den extra touchen. Det kommer att börja växa på bra efter allt regn. Men faktum är, att som banchef kan det vara ganska skönt när det regnar för då slipper man ligga sömnlös över bevattningen och att den ska funka. Många banchefer med mig tycker nog att det kan vara skönt att låta naturen få ha sin gång.

I maskinhallen finns såväl avancerade gräsklippare som mer manuella verktyg som hjälper Erik att hålla banan i toppskick. 

En försommardag* på jobbet med Erik – häng med timme för timme

 

05:00 Jag kliar gruset ur ögonen och kliver upp. Påminner mig själv om att kolla hur stort startfältet blir på den kommande företagstävlingen. Ber en inre bön att det ska komma regn snart, för nu börjar det bli väldigt torrt ute på banan. Men efter en titt genom fönstret och check av favoritapparna SMHI och YR konstaterar jag tyvärr att regnmolnen är som bortblåsta.

 

05:30 Med frukost i magen tar jag mig den minutkorta vägen hemifrån till »kontoret« – att bo granne med golfbanan har både sina för- och nackdelar. Så här på morgonen brukar jag alltid ta en sväng på banan innan de andra kommer och se att allt står rätt till och att bevattningen funkar som den ska. Det händer att spridare fastnar och bara står och pumpar ut vatten; häromnatten blev jag väckt av krögaren som var på väg hem och som ringde om att 18:e green stod halvt under vatten.

 

05:55 Resten av gänget droppar in. Vi tar en snabb kopp kaffe tillsammans. Under säsongen får vi alltid tillskott av sommarjobbare så nu är vi full styrka med nio man på plats. Fem minuter senare rullar klipptåget ut från maskinhallen – en skön känsla! Hålen klipps i den ordning som de spelas, så när startförbudet släpps klockan sju är banan fin och nyklippt för alla morgontidiga golfare.

Greenerna behöver dagligt underhåll för att se till att inga nedslagsmärken eller för högt gräs stör spelet.

07:20 Hoppar in i bilen och åker ut till hål 1 för att spruta greenen med näring. Eftersom det är så torrt behöver gräset all hjälp det kan få, men det får samtidigt inte bli för mycket näring. Jag vill ha lagom tillväxt och vi har ganska ondulerade greener så jag vill ha puttytan jämn men inte för snabb. Runt 9,5 på stimpen.

 

09:30 Dags för lunch. Golfrestaurangen har inte hunnit öppna vid den här tiden så det blir matlåda hemifrån i lunchrummet. Pasta med ost- och skinksås – gott! Det är rätt trevligt att sitta ner och käka tillsammans, annars ser vi inte varandra så mycket under dagarna.

 

10:00 Medan killarna drar i väg åt sitt passar jag på att sitta kvar och se över planeringen inför morgondagen. I går luftade vi greenerna och imorgon ska vi dressa dem. Kanske Oliver kan ta det, så kan Uffe dressa? Just ja, tävlingen i helgen … Sjuttio gäster i nivå med medelhandicap ser det ut att bli, då ska vi inte vara för tuffa med hålplaceringen.

Inne hos klubbens mekaniker är det ordning och reda bland verktygen. Maskinerna ses över regelbundet. Eriks favorit är foregreenklipparen John Deere 2500.

11:00 Fram med målarpenseln. Våra fyra övernattningsstugor och klubbhuset ska få ett nytt lager färg. Att måla fasader tar sin lilla tid, men det blir fint när det är klart. Rött med svarta knutar.

 

13:15 Svettig av att ha stått ute i solgasset och målat tittar jag in hos vår mekaniker Kalle. Han är fullt upptagen med att se över några av våra maskiner. Min favorit är foregreenklipparen John Deere 2500. En modell som hängt med mig genom alla år både på utslagsplatser och greener. Den gör jobbet utan att krångla till det.

 

13:27 Fixar stopp i bollmaskinen som kansliet har ringt om.

Erik har regelbunden kontakt med kollegor i branschen. Just denna junidag ringde han Mattias Wulff, Head Greenkeeper på Ombergs Golf Resort, för att höra om de hade fått något regn. I juni var det torrt på många banor, något som inte var fallet i slutet av sommaren. 

13:32 En av killarna ringer från banan och meddelar att det är lite blött i bakkant på åttan. Det är en spridare där som inte funkar så jag hoppar in i bilen och drar ut och byter den.

 

13:55 På väg tillbaka till klubbhuset passar jag på att slå en signal till Mattias Wulff på Ombergs Golfklubb för att höra om de har fått något regn hos sig. Vi brukar höras av då och då och byta tankar och tips. Alla i branschen är väldigt hjälpsamma, det är ingen konkurrens alls utan vi delar kunskap med varandra. Just nu har alla bekymmer med torkan. På Nässjö har vi bara egna dammar och de fylls bara på när det regnar, så nu har vi fått begränsa bevattningen till green och tee. Måtte det komma regn snart … Inte heller Mattias har fått något hos sig, får jag veta.

 

14:15 Gänget är tillbaka utifrån banan och vi sitter ner och tar en kaffe innan vi avrundar dagen. Imorgon väntar vertikalskärning och dressning av greener, och så ska vi kratta alla bunkrar och förstås klippa, klippa, klippa. Hoppas jag hinner måla klart de sista stugorna också.