Foto: Christer Höglund

Foto: Christer Höglund

Sportchefen: Ett steg i taget, bara något händer!

Hur ser det ut med yngre golfspelare på din klubb? Ja, din klubb, du som läser detta. Vet du hur många ungdomar ni har och varför det är viktigt att hand om dessa?

Text: Roger Andersson
Foto: Svenska Golfförbundet | Christer Höglund
Publicerad: 25 november 2024

Här ger SGF:s sportchef Marcus Norman sin syn på junior- och elitverksamhet i klubbar och distrikt och varför den framtidssäkrar klubbars verksamhet och svenska elitframgångar.

Foto: Göran Söderqvist

Maja Stark, Abbekås Golfklubb, och Linn Grant, Rya Golfklubb, har gemensamt lyft 14 pokaler sedan proffsdebuten 2021, inklusive lagsegern i Solheim Cup 2023.

Foto: Göran Söderqvist

Ingrid Lindblad, Ringenäs Golfklubb, har gått från klarhet till klarhet. I maj 2024 lyfte hon sin fjortonde (!) collegepokal efter fem år på Louisiana State University (LSU). I oktober 2024 säkrade hon spel på LPGA Tour 2025, efter nio starter på undertouren Epson Tour.

Foto: Göran Söderqvist

Kajsa Arwefjäll, Tranås Golfklubb, och Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb,

Antalet unga golfspelare har faktiskt fördubblats på sex år. Men få klubbar satsar på en utvecklad ungdomsverksamhet. Vad beror det på?

– I de flesta fall saknas en ärlig ambition kring klubbens juniorverksamhet. Många klubbar vill satsa mer, men lyckas inte med genomförandet då det saknas både tid och pengar. Till slut väljer de att i stället prioritera de vuxna fullt betalande medlemmar som ofta betalar två till fyra gånger mer än junioren, säger Marcus Norman.

Hur ser ditt önskescenario ut för en bra ungdomsverksamhet och säkrad återväxt bakom Ludvig Åberg, Maja Stark, Linn Grant med flera?

– Ett första steg är att 100 klubbar ska ha en gedigen idé om hur de rekryterar, behåller och får juniorer att trivas i golfen. Volymerna är viktiga. Bredare urval skapar konkurrens. Per automatik vill fler träna och tävla, några blir dessutom riktigt bra. Det löser elitfrågan på längre sikt och framtidssäkrar klubben, säger Marcus och fortsätter:

– Idag är det tunnsått, det finns stora klubbar som inte har koll på hur de ska ta hand om unga juniorer. De vet inte hur de ska skola in dem i golfen och då är det svårt att få dem att stanna.

Foto: Anders Almgren

Lisa Pettersson, Täby Golfklubb, segrade i Helsingborg Open 2023. Tävlingen spelades på Allerum Golfklubb som även arrangerat tävlingar på European Challenge Tour, Ahlsell Nordic Golf Tour och LET Access Series.

Foto: Ove Ellemark

Simulatorgolf i hallar och launch monitorer på klubbarnas ranger har blivit allt vanligare. Kanske är det en av anledningarna bakom golfens enorma tillströmning av pojkjuniorer upp till 21 år, som ökat med 24 %.

Simulatorer och datorer är en inkörsport till golfen för många ungdomar. Spelar det roll hur man kommer in i golfen?

– Jag ser bara fördelar med simulatorgolf och liknande vägar in i golfen. Ranger som är fulla med spelare in på småtimmarna är jättebra. Att slå många bollar blir du bättre av, och om du blir bättre fastnar du och vill stanna kvar i golfen. Klubbarna behöver bli bättre på att konvertera range- och datorgolfare till medlemmar, det behövs en plan.

– Från 2019 har Golfsverige gått från 44 000 till 80 000 juniorer. Gör något av det! Andra idrotter skulle »mörda« för att få 80 000 juniorer till en träning utan att ha bett om det. Golfen blir serverade ett guldläge, så se det inte som ett bekymmer utan ett ansvar för klubbens fortlevnad och plats i lokalsamhället, säger Marcus och försätter:

– I en bred juniorverksamhet med 100 aktiva blir 30 juniorer bra. Bland de 30 tar en handfull sig högt upp på Svenska Juniortouren. Väl där engagerar sig föräldrarna mer, då de tycker det är kul att barnen har en meningsfull sysselsättning. Jag själv försökte härma de bästa på klubben, inte storstjärnorna. Klubbarna behöver bli bättre på att lyfta fram sina duktiga spelare som de yngre kan se upp till.

 

Foto: Göran Söderqvist

Elitkonferensen 2024:  Delsjö GK, Stockholms GK, Österåkers GK , Gävle GK, Hills GK, Landeryds GK, Upsala GK, Kungsbacka GK, Göteborgs G K, Halmstad GK, Ringenäs GK, Dalarnas GDF, Södermanlands GDF och Hallands GDF.

2023 spelades IGG Challenge på Landeryds GK – Vesterby Links. Tävlingen ingick i European Challenge Tour, undertouren till DP World Tour. 37 svenskar fick chansen att spela tävlingen, och tre placerade sig topp tio.

Foto: Göran Söderqvist

Marcus Norman på Elitkonferensen 2024.

Är det idag för få klubbar som också vill elitsatsa?

– Av 450 klubbar är det kanske 10 procent som kan säga att de gör en fullödig satsning på att klubbens flickor och pojkar ska kunna satsa på sin golf. Som förbund får vi oftast förlita oss till 15 till 20 klubbar som har en strukturerad verksamhet. Samtidigt vet vi aldrig var nästa golfstjärna växer upp. Det finns alltid undantag som bekräftar regeln, när någon kommer upp helt själv från en golfklubb och presterar väldigt bra.

 

Nyligen ordnade SGF en elitkonferens med just dessa klubbar. Varför är den viktig?

– Elitkonferensen styrker samarbetet mellan klubbarna och förbundet. Samtliga 15 klubbar som var med har över tid, och med frekvens, lyckats få fram många tävlings- och landslagsspelare. De har även haft flera spelare som spelat collegegolf och tagit examen i USA. På elitklubbskonferensen genomlyser vi hela systemet, från SGF:s första steg som är Supercamp till tävlingstrappans topp. Vi vill hela tiden ifrågasätta om vi gör rätt saker och aktiviteter, eller om vi kan bli bättre. Vi vill helt enkelt sätta fingret på vad som kan bli mer effektivt och ge mer resultat.

 

Foto: Svenska Golfförbundet

Ludivg Åberg, Vincent Norrman, Beatrice Wallin och David Nyfjäll representerade sina klubbar på Lag-SM 2019. Idag spelare Ludvig och Vincent på PGA Tour, Beatrice på Epson Tour och David är nyblivet proffs.

Foto: Måns (TC)

JSM Klubblag är en av tävlingarna som diskuterades under Elitkonferensen. Varför ser tävlingen ut som den gör? Vad kan förbättras? Hur ska statusen på tävlingen höjas så att fler vill vara med?

Foto: Matilda Wahren

Hills Golfklubb har lyft pokal i fem Lag-SM. I lagbilden från 2021: Sara Djos (lagkapten), Beatrice Wallin, Sofie Bringner, Andrea Grimberg Lignell, Amanda Linnér, Ester Fägersten, Andrea Bergsdottir och Lisa Djerf.

Kan du ge några exempel?

– Vi fick ett antal uppslag på hur vi kan höja status på juniorsidan. Arbetsmiljöfrågor för tränare var uppe och SGF fick hemläxa att bli bättre på att återföra kunskap från landslagsverksamheten. Det är ett unikt möte där någon i styrelsen, klubbchef och tränare ska vara med, det är sällan vi kan träffa alla led i klubben. Framtida konferens kanske är platsen för den typen av återkoppling samt att grotta mer i frågan om vad är bra idrottsmiljö?

 

Frågan om distriktens roll brukar alltid komma upp på konferenser, så även nu?

– Det stämmer. Vi bjöd denna gång in tre distrikt, Dalarna, Halland och Sörmland, eftersom en fråga 2023 handlade just om distriktens roll, som vi då parkerade och tog nu. En intressant idé är att låta distrikten fortsatt vara demokratiskt styrande, men samsas om elituppdrag och träning i större idrottsregioner. Det kan bli en utredning i vår och i så fall ett förslag att besluta om till förbundsmötet 2026.

Till dig som läst ända hit – kommer du ihåg den första frågan. Hur ser det ut med yngre golfspelare på din klubb? Kolla upp det! Nu vet du varför det är viktigt att hand om dessa.

Mer om Marcus Norman

SGF: Sportchef sedan 2019 Foto: Marcus Norman
Ålder:
44 år
Bor: Stockholm
Handicap: 4,3 
Klubb: Stockholms Golfklubb
Tidigare tjänster inom idrott:
Verksamhetsområdeschef på Bosön och dessförinnan generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

 

Sportchefens bästa tips till klubbar som vill engagera ungdomar i satsningar:

»Sätt ena benet framför det andra och börja någonstans. Ett steg i taget är bättre än vidlyftiga planer där ingenting händer. Börja med juniorverksamhet, i alla fall en träningsgrupp. Blir det fler intresserade och volym kan ni starta fler grupper. Få förankring från medlemmar och styrelsen, genomför enkäter bland medlemmar. De flesta tycker det är viktigt och rimligt med en bra juniorverksamhet. Majoriteten förstår att det är viktigt för golfens roll i lokalsamhället. Se det som positivt med arrangemang och tävlingar. Det skapar klubbkänsla, samarbete och ger fler sociala utbyten på klubben och kanske till och med inom kommunen.«