Spela för hälsa

Sidoböjningar som dessa tränar upp rörligheten i bålen – avgörande för ett kraftfullt och skadefritt spel.
Sidoböjningar som dessa tränar upp rörligheten i bålen – avgörande för ett kraftfullt och skadefritt spel.
Sidoböjningar som dessa tränar upp rörligheten i bålen – avgörande för ett kraftfullt och skadefritt spel.
Golf har en odiskutabel plats som en av de främsta idrotterna för folkhälsan. Faktiskt så är det ett riktigt hälsospel fullt av rörelse – vill du veta varför?
Ufff ….
Du har säkert hört det – eller gjort det själv. Det där lilla stönet när du reser dig upp ur soffan, eller böjer dig ner för att pegga upp bollen. “Gubbstön”, kallas det skämtsamt, men faktum är att stelhet och minskad rörlighet drabbar många, oavsett ålder.
Och här kommer den goda nyheten: Golf är rena medicinen för lederna! De långa promenaderna håller höfterna mjuka, svingen tränar rörligheten i rygg och axlar, och de många upp-och-ner-rörelserna stärker knän och fotleder.
– När vi blir äldre sker flera biologiska förändringar i kroppen som påverkar lederna och bidrar till stelhet och minskad rörlighet. Här är golf fenomenalt som aktivitet eftersom du rör dig mycket och under lång tid, och det vet vi har många gynnsamma effekter på hälsan, inte minst rörligheten, säger Svenska Golfförbundets förbundsläkare Per Andersson.
Stretch och sträck! Att böja och sträcka kroppen ökar cirkulationen och mjukar upp stel rygg – perfekt före ronden.
Rörlighet är en av grundförutsättningarna för en bra golfsving. Det är framför allt rörligheten i bål, ben, höfter och överkropp som är viktig för att kunna rotera i svingen.
Tyvärr förlorar senor och ligament gradvis sin elasticitet. Det gör att kroppen inte kan röra sig lika fritt och det krävs mer ansträngning när du till exempel ska svinga en golfklubba. Med åldern minskar också produktionen av ledvätska, vilket orsakar “gnissel i maskineriet” och att brosket som fungerar som en stötdämpare i lederna slits snabbare. Detta är en del av det naturliga åldrandet och kan i vissa fall utvecklas till artros, den vanligaste kroniska sjukdomen i världen hos personer äldre än 65 år.
Visste du?
Desto bättre visar forskning att golf kan lindra besvär vid reumatism och artros. I en undersökning från Umeå universitet framkom bland annat att fysisk aktivitet kan minska ledömhet hos personer med reumatoid artrit. Just golfens kombination av promenader, rotationer och upprepade rörelser är faktiskt en rätt unik form av fysisk aktivitet som kan bidra till ökad rörlighet och minskad stelhet.
Rörlighet i rotation – en nyckel till både bättre sving och friskare leder. Den här övningen aktiverar bål och höfter på ett skonsamt sätt.
– Vi förlorar muskelmassa och muskelstyrka när vi blir äldre, vilket påverkar stabiliteten och rörligheten kring lederna. Tack vare att du går på ett ojämnt underlag på en golfbana och ibland i kraftig uppförs- eller nedförsbacke så får kroppens stora muskelgrupper jobba hela tiden. Det vet vi är mycket positivt och ett väldigt bra sätt att dels bibehålla sin muskelstyrka, dels förebygga reumatism och artros, säger Per Andersson.
Varvat med riktad styrketräning i ett gym är golf bra motion för alla som vill träna förebyggande, och särskilt fördelaktigt för äldre och personer med ledproblem.
Så nästa gång du kliver ut på första tee, tänk att varje sving och varje steg gör mer än att föra dig närmare hålet. Det håller dig också rörlig, smidig, stark och redo för många fler ronder framöver. Med eller utan ”gubbstön”.
Lästips! Lev längre genom golfen