SGF Elitmiljö Halmstad som väg till proffslivet

En ville inte till college i USA. En testade, trivdes inte och ville hem. Alternativet om man vill bli bra på golf? SGF Elitmiljö i Halmstad. Golfspel, träning, sparring och coachning kombinerat med högskolestudier. Kan det bli bättre?

Text: Roger Andersson
Foto: Göran Söderqvist | Martin Siljegård
Publicerad: 23 oktober 2024

Det tycker inte Tilde Löfman, 19 år och från Sundsvall, som flyttade till USA och gick college ett halvår i South Carolina.

– Det var inte min grej. Det här känns mycket bättre än kulturkrocken i USA, där man blev behandlad som man spelade, alltså inte värd något om man inte spelade bra. Jag kände till Elitmiljön för jag gick gymnasiet på Nationell Idrottsutbildning (NIU) i Uppsala och där pratades mycket om Halmstad. Jag är rookie, började nu i höst och trivs jättebra.

 

Thea Fridh, Elice Fredriksson, Tilde Löfman och Hanna Nilsson är de fyra tjejer (av totalt 20 elever) som idag studerar på Högskolan i Halmstad och är en del av Elitmiljön.

Spelarna i Elitmiljön har tillgång till flera träningsfaciliteter, inklusive; Halmstad Golfarena, Falkenbergs GK, Halmstad GK, Haverdals GK, Holms GK och Ringenäs GK.

Sofia Grönberg-Whitmore är ansvarig för verksamheten som har utbildning, utveckling, sparring och gemenskap som ledord.

I samarbete med Malmös universitet är Högskolan i Halmstad ett av sex Riksidrottsuniversitet (RIU)

Elice Fredriksson, 21 år, som spelar för Halmstad GK och går tredje året på högskolan ville aldrig till landet i väst.

– Jag hade aldrig en tanke på USA utan vill ha en miljö där jag kan utvecklas. ”Spelarutvecklingshjulet ” som landslagen har, att utvecklas i alla delar gillar jag. Vi tränar ihop, får sparring, gemenskap och extra hjälp med fys. Ser mig själv som proffs om två år. Superkul att också kunna spela STS-touren (se separat faktaruta). Det skapar nätverk och en chans att både träna engelskan och mäta sig internationellt.

SGF Elitmiljö Halmstad uppstod för 16 år sedan under namnet School of Golf. Tanken var att erbjuda ett alternativ för spelare som inte kan eller vill åka till college, som är den vanligaste vägen mot målet att bli proffs. Elitmiljön erbjuder coaching och utbildning i golf, i kombination med en högskoleexamen. I dag är 20 elever en del av Elitmiljön som samarbetar med Högskolan i Halmstad och Halmstad kommun.

Spelarutveckling

Erfarenhet har visat att helhet är viktigt så väl för prestation som för att människan ska må bra. För att säkerställa helheten jobbar landslaget med fem processer i spelarutvecklingshjulet; fysiskt, mentalt, tekniskt, socialt och strategiskt.

Mer om spelarutvecklingshjulet ➤

Foto: Sofia Grönberg Whitmore

Elever och coacher på SGF Elitmiljö Halmstad 2023. Foto: Martin Siljegård

Hur skiljer sig SGF Elitmiljö Halmstad från ett amerikansk college?

– Vi vet vad som utvecklar spelare. Träning, tävling, sparring och coachning ger mer kunskap. På många av de punkterna är vi bättre än vad föräldrar och unga spelare känner till. Om de vetat det hade inte riktigt lika många åkt till USA. Där det heller inte är lika naturligt att jobba med fysträning, säger Fredrik Wetterstrand, coach för damlandslag, men som också arbetar viss tid med SGF Elitmiljö Halmstad.

Fredrik studerade själv på högskolan här i Halmstad som är stor som golfstad men också har vass idrottsutbildning.

– Jämfört med college är elitmiljön mer synkad till program med idrottsutbildning. Här pluggar du saker som gör dig bättre inom golf. Hur vi jobbar med idrottsutbildning är extremt mycket vassare. Här finns ingen konkurrens mellan spelarna, på college är det exempelvis betydligt tuffare uttagningar.

Delar av coach och tränarteamet i Halmstad. Från vänster: Fredrik Wetterstrand, Sofia Grönberg Whitmore, Rikard Fors och Jonathan Hammarsten.

Sofia Grönberg-Whitmore, som haft en egen framgångsrik proffskarriär, har precis som Fredrik Wetterstrand varit med från starten 2008. Hon är ansvarig för verksamheten som har utbildning, utveckling, sparring och gemenskap som ledord och med knappa resurser gör ett stort jobb för svensk golf.

– Vår tanke är att människor som kommer hit ska få en utbildning och bli bra på golf. Lyckas de ta sig ut på proffstourer så bra. Om de sedan blir tränare, klubbchefer eller liknande – så länge de är drivande och blir duktiga på vad de gör så händer bra saker för svensk golf. Men golfutbildningen syftar inte till annat än att bli bra på golf.

Hur ser personer ut som söker?

– Ofta lite ”late bloomer”, många har gått golfgymnasium, inte så många har gått Riksidrottsgymnasium (RIG). Rekrytering sker utspritt upp till Östersund i norr. Tjejrekrytering är jobbigt för svensk golf över lag, hos oss har vi fyra av 20 just nu. Utifrån vad som finns och att det är vanligt att tjejer åker till college så är vår procent okej men vi ser gärna fler, säger Sofia.

R&A Student Tour Series är en viktig del av den helhet som SGF Elitmiljö Halmstad har att erbjuda. Touren erbjuder bra möjligheter för spelare utanför USA och Mexico att tävla.

Tilde Löfman förbereder sig inför ett slag på R&A Student Tour Series på Halmstad Golfklubb 2024.

R&A Student Tour Series är öppen för studerande golfspelare mellan 16 till 28 år.

SGF Elitmiljö skapar förutsättningar för spelare att bli bra på golf, men utbildas exempelvis också i biomekanik och träningslära. Så elever har en viktig uppgift att fylla även efter en spelarkarriär. Som välutbildade tränare eller klubbchefer. Sofia Grönberg-Whitmore har förstås en önskan om att kunna utveckla och vässa verksamheten ännu mer och några saker står högt upp på en önskelista.

– Vi har en fantastisk produkt och jag tycker vi gör ett bra jobb, men behöver mer support både ekonomiskt och med uppmärksamhet så att unga golfare och föräldrar hittar oss. Där ser vi gärna att PGA-tränare kommer hit på studiebesök med sina spelare. Vi behöver kunna göra saker som en vintervecka utomlands, men saknar medel för det. I dag har vi pengar från Svenska Golfförbundet, R&A, en elevavgift och support från kommunen. Halmstad Golfarena, Halmstad GK, Ringenäs GK, Falkenbergs GK, Holms GK och Haverdal GK ställer upp och upplåter sina anläggningar. Tillsammans med många ideella krafter och timmar så fungerar det. Men sponsorer är mer än välkomna, avslutar Sofia.

Ett Riksidrottsuniversitet

I samarbete med Malmös universitet är Högskolan i Halmstad ett av sex Riksidrottsuniversitet (RIU). Det innebär att universitetet har ett uppdrag från Riksidrottsförbundet (RF) att bidra till utvecklingen av svensk idrott – vilket görs på flera sätt genom både utbildning och forskning.

Riksidrottsuniversitet arbetar med att utveckla svensk elitidrott på uppdrag av och i samverkan med RF och olika Specialidrottsförbund (SF). RF:s nominering av RIU ges till ett begränsat antal lärosäten. Ett RIU arbetar formellt med alla fyra delarna i den nationella modellen.

  1. RF:s uttryckta behov av särskilda utbildningssatsningar
  2. Individuellt anpassade studier för elitidrottare.
  3. Utvecklingsmiljö för elitidrottare
  4. Praktiknära elitidrottsforskning

Mer om Sveriges elitidrottsmiljöer ➤

R&A Student Tour Series

R&A Student Tour Series (STS Tour) är en viktig del av den helhet som SGF Elitmiljö Halmstad har att erbjuda. Touren är öppen för studerande golfspelare mellan 16 till 28 år, och erbjuder bra möjligheter för spelare utanför USA och Mexico att tävla.

– STS-touren är viktig och har status med R&A:s stöd och trygghetsstämpel. Den ger internationell tävlingserfarenhet men också en social utveckling i vuxenmiljö och chans till att bygga nätverk, säger Sofia Grönberg-Whitmore och fortsätter:

– Spelarna sköter sig precis som när de ska bli proffs, det vill säga bokar resor med mera. Att få spela finalen på St. Andrews Old Course med uppklädd middag i klubbhuset och föreläsningar, är stort för alla.

Spelschema 2024-2025

Halmstad Golf Club
Belvoir Park Golf Club
La Sella Golf Club
Troia Golf Club
St. Andrews (Final)

Mer om R&A Student Tour Series ➤

SGF Elitmiljö Halmstad

Elitmiljön i Halmstad är till för golfspelare som vill kombinera högskolestudier med en elitsatsning i en utvecklande miljö.

Verksamheten startade 2008 och drivs av Svenska Golfförbundet i samarbete med Högskolan i Halmstad och Halmstad kommun, med stöd från R&A. Syftet är att stödja elitspelare som vill utvecklas till nästa nivå.

Coach & tränarteamet

I elitmiljön finns coacher och tränare med stor erfarenhet. De jobbar med alla delar av spelarutvecklingshjulet där coacherna delvis har ansvar för olika områden, alltid med spelares helhetsutveckling i fokus.

Sofia Grönberg Whitmore
Fredrik Wetterstrand
Rikard Fors
Jonathan Hammarsten

Träningsfaciliteter

Halmstad Golfarena
Falkenbergs Golfklubb
Halmstad Golfklubb
Haverdals Golfklubb
Holms Golfklubb
Ringenäs Golfklubb

Mer om Elitmiljön i Halmstad ➤