Rasmus Lia – en världsstjärna

Från skidbacken och olyckan som nästan kostade honom livet – till paragolfens världselit. Det här är historien om Rasmus Lia, en av världens främsta i paragolf.

Text: Roger Andersson
Foto: Göran Söderqvist
Publicerad: 2 juli 2024

Kan du tänka dig ett liv som kringresande golfspelare, se och uppleva platser runt om i världen och spela de finaste golfbanorna som finns? Hörde vi ett rungande JA?

Är det fortfarande ett »JA« om förutsättningarna är att du betalar resorna nästan helt själv, ständigt har värk i kroppen, svårt att gå och bara kan träna närspel? Om du behöver spendera timmar med sjukgymnastik varje dag och måste släpa en specialmadrass på resor för att kunna sova några timmar?

I den här artikeln möter du Rasmus Lia, 23, från Idre, en av världens bästa paragolfare som lever just det livet.

Joakim Björkman och Rasmus Lia är våra blågula svenskhopp i U.S. Adaptive Open. Tävlingen spelas 8-10 juli 2024 på Sand Creek Station GC, Kansas.

Han skulle bli skidåkare och var lovande som 12-åring. Men ett hopp i Big Jump-backen under en friluftsdag i skolan förändrade allt.

– Jag kommer ihåg flykten, hoppet och tankarna i luften. Men sedan tappade jag medvetandet. Min pappa som var pistör och jobbade med säkerhet i backarna var först på plats och han fick hämta mig, det var tufft för honom, säger Rasmus.

»Många kanske inte förstår hur skadad jag är, på bild ser jag ju frisk ut och även när jag slår, men när jag går syns det

Skadorna var allvarliga. En lunga hade kollapsat och han hade åsamkat sig tre ryggfrakturer och en allvarlig skada i bäckenet. Höftkulan hade tryckts in i buken. Hela höftpartiet var trasigt. Dessutom i närheten av huvudpulsådern. Skadorna förundrade läkarna som bara sett liknande vid svåra trafikolyckor.

Kraschen resulterade i fyra operationer på Uppsala Lasarett där höftpartiet byggdes om, följt av nu elva år med fysioterapi och sjukgymnastik som måste repeteras varje dag för att hålla smärtan på en nivå där det går att fungera. Smärtstillande hjälpte inte mycket, så det har Rasmus slutat med.

– Jag kallar det prehab istället för rehab, underhåll av kroppen för att inte få mer ont eller bli skadad. Högerbenet är kortare och jag snedbelastar kroppen med golf. Att spela 18 hål är mycket påfrestande och jag tränar väldigt lite spel, mest närspel så där har jag väl min styrka som spelare, berättar Rasmus.

Det finns också en annan sorts ont, de fördomar han möter från andra människor.

– Jag klarar ju inte att gå en hel runda utan har tillstånd att köra segway på banan. Jag möts ofta av personer som säger saker som typ ”du var mig en lat en” och andra gliringar. Man tröttnar på att förklara, det känns, säger den normalt glada Rasmus med dämpad ton i rösten. Många kanske inte förstår hur skadad jag är, på bild ser jag ju frisk ut och även när jag slår, men när jag går syns det ju. Vissa dagar går det helt enkelt inte att komma ur sängen och det är bara att acceptera.

Prispallen vid årets RF SM-veckan 2024 by Folksam. Från vänster: Joakim Björkman (silver), Johan Kammerstad (guld) och Rasmus Lia (brons).

Tack för god match. Rasmus gratulerar Johan Kammerstad till guldet.

Rasmus Lia har tagit hem två SM-guld, ett 2018 och ett 2022.

Till tävlingar i Sverige kör Rasmus bil med bra körkomfort. I bagaget finns en specialgjord maddrass för att också sova bättre. På resor och tävlingar utomlands är det svårare. Han finansierar sitt spel med hjälp av sponsorer, till stor del lokala företag i Idre, i landslagssammanhang står Svenska Golfförbundet (SGF) för kostnaderna.

Golfen ingår inte i Svenska Parasportförbundet, utan verksamheten drivs som en del i SGF:s tävlings- och elitverksamhet.

– Det är bra att ha förbundet som stöttar med bland annat träning och läger. Det ger en bra gemenskap, vi paragolfare känner oss inkluderade och det är betydelsefullt, tycker Rasmus.

Daniel Stark är coach för paragolflandslaget kategori 1 och även Rasmus tränare.

– Andra sporter tittar på att lägga in parasport i egna förbundet och det är kul. Henrik Stensons insatser för paragolfen har gjort oss synliga och betytt mycket då vi inte har möjligheten att tjäna prispengar som andra golfare, så synlighet är nyckeln till sponsorer och pengar. Som mixedtävlingen i Australien Johan Kammerstad vunnit två gånger. Paragolfarna spelar samtidigt som herr- och damproffsen och det ger tv-tid för att visa hur duktiga spelarna är.

Rasmus och pappa Trond vid finalsegern av G4D Tour 2022. Foto: Getty Image – Ross Kinnaird

Rasmus största framgång hittills kom på Jumeirah i Dubai 2022, då han med pappa Trond på bagen tog hem finalen i G4D Tour efter en vass avslutning med fyra birdies på sista sex hålen. Detta inför tv-kameror och publik då tävlingen spelades tillsammans med finalen på DP World Tour.

– Min klart största framgång och jag vet att jag ska vara bland de bästa när allt stämmer. Det är mitt mål att bli bäst inom paragolfen, berättar Rasmus, som redan har meriter som Europamästare i lag och svensk mästare.

Rasmus Lia har som första paragolfare gått fyra år på högskolan med Elitmiljön i Halmstad och ska efter examen i år spela U.S. Adaptive Open i Kansas, den största internationella tävlingen, tv-sänd i Golf Channel för övrigt. En bra placering där ger många rankingpoäng och gör det lättare att komma in i fler stora tävlingar. Det blir också SM, G4D Tour och i höst även ett försök att kvala in till svenska proffstouren, Cutter & Buck Tour.

Rasmus Lia

Född: 2001
Klubb:
Idrefjällens Golfklubb
HCP: +2,2
Skola: Högskolan i Halmstad – SGF Elitmiljö
Landslag: Paralandslaget kategori 1
Meriter: Svensk mästare 2018 & 2022, Seger i G4D Tour Seriers Finale 2022 och guld i Lag-EM 2019.

Visste du att…

…det finns en tour för paragolfare i Sverige som heter Folksam Paragolf Tour. Läs mer om touren. 

…det finns en världsranking för paragolfare. World Ranking for Golfers with Disability (WR4GD). Just nu har Sverige åtta spelare rankade topp-100 på WR4GD. Sveriges högst rankade spelare på WR4GD är Ramus Lia, Idrefjällens Golfklubb. Han är just nu på 12:e plats (vecka 25, 2024).

…det finns två majors inom paragolfen. The G4D Open och U.S. Adaptive Open. Paragolfens majors arrangeras av The R&A och USGA, som även arrangerar majors för dam- och herrproffs. Felix Norrman, Arboga Golfklubb, är den svensk med störst framgång i någon av majortävlingarna. Han slutade tvåa i U.S. Adaptive Open 2022, efter förlust i särspel.

…DP World Tour (tidigare European Tour) arrangerar en tour för paragolfare kallad G4D Tour. Dessa tävlingar spelas oftast i samband med tävlingarna för proffsen.

…Rasmus Lia segrade i finalen på G4D Tour 2022 efter att ha gjort fyra birdies på de sista sex hålen. En tävling som sändes i TV över hela världen i samma sändning som DP World Tours final.

…ett flertal av paragolfarna som tävlar har plushandicap och behöver gå under banans par för att gå på sitt handicap.

…Sverige har ca 80 golfklubbar med regelbunden organiserad verksamhet för paragolfare.

…golf för personer med funktionsnedsättning är sedan 1996 är en integrerad del i Svenska Golfförbundet. Paragolfgruppens uppdrag är bland annat att hålla i tävlingar, landslag, utbildningar, samt ge stöd till distrikt och klubbar för att utveckla paragolfen i Sverige.

…Svenska Golfförbundet var med och startade European Disabled Golf Association, tillsammans med förbunden i Tyskland, Nederländerna, Italien, Frankrike och Island.

Läs mer om paragolfen i Sverige.

SGF Elitmiljö Halmstad

Denna svenska elitmiljö är till för golfspelare som vill kombinera högskolestudier med en elitsatsning i en utvecklande miljö.

Verksamheten startade 2008 och drivs av Svenska Golfförbundet i samarbete med Högskolan i Halmstad och Halmstad kommun, med stöd från R&A. Syftet är att stödja elitspelare som vill utvecklas till nästa nivå.

Coach & tränarteamet
Till elitmiljön finns coacher och tränare med stor erfarenhet. De jobbar med alla delar av spelarutvecklingshjulet där coacherna delvis har ansvara för olika områden, alltid med spelares helhetsutveckling i fokus.

Sofia Grönberg Whitmore
Fredrik Wetterstrand
Rikard Fors
Jonathan Hammarsten
Håkan Svensson

Träningsfaciliteter
Falkenbergs Golfklubb
Halmstad Golfarena
Halmstad Golfklubb
Haverdals Golfklubb
Holms Golfklubb
Ringenäs Golfklubb

Högskolan i Halmstad – ett Riksidrottsuniversitet
I samarbete med Malmö universitet är Högskolan i Halmstad ett Riksidrottsuniversitet. Det innebär att den har ett uppdrag från Riksidrottsförbundet att bidra till utvecklingen av svensk idrott – vilket görs på flera sätt genom både utbildning och forskning.