När tankarna sätter stopp

Hjärnspöken, halvsanningar och fixa idéer. Tankens kraft påverkar dig mycket och kan göra golfspelet svårare än vad det behöver vara. Ta hjälp av Golfa! för att lära dig släppa taget om tvingande tankar och träna upp din inre trygghet.

Text: Jenny Olsson
Foto: Svenska Golfförbundet
Publicerad: 10 september 2024

Du ställer upp dig till bollen, knixar med nacken och wagglar med klubbhuvudet. En titt upp, en titt ner. En knix till och så en waggle. En extra waggle. Och så en sista waggle – den viktigaste av dem alla. För gör du inte den kommer utslaget att gå åt skogen …

Ibland ställer våra tankar och känslor till det för oss. Att ha enkla intränade rutiner inför ett slag är bara positivt, det förbereder dig inför slaget och gör kroppen omedvetet redo för att slå. Att alltid göra likadant oavsett hur nervös eller spänd du upplever dig vara skapar en trygghet. Men när tankarna tar över och du adderar beteenden som blir till ”hang-ups”, då är det dags att bli uppmärksam.

Jonnie Eriksson är coach för herrlandslaget och hjälper spelarna med både svingteknik, spelstrategi och hur de ska hantera tankar och känslor ute på banan.

– Tankar är tankar och känslor är känslor. De behöver nödvändigtvis inte vara sanna, och det behövs absolut inte ”rätt” tankar eller känslor för att slå ett bra slag. En tanke kan få finnas där utan att den behöver värderas eller betyda något alls, det som är viktigt är ditt faktiska beteende. Nyckeln är att ha förmågan att låta tankarna finnas utan att fastna vid dem, och samtidigt genomföra sitt intränade sätt att göra saker, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget.

Tycker du inte att dina ”hjärnspöken” utgör något hinder kan du såklart fortsätta med dem. Om du däremot upplever dem som mentalt blockerande, så pass att du känner dig tvingad att utföra dem för att kunna känna tillit inför golfslaget, då bör du arbeta bort dem.

»Lita mer på hur du gör än att du ska försöka hitta ”rätt” känsla innan du slår

Psykisk styrka kommer inte från att försöka hitta rätta känslan, utan snarare från att lita på sitt sätt att göra saker och acceptera vad som sedan än händer.

Tips! Så tränar du bort fixa idéer

  • Filma dig själv! Du kanske inte ens är medveten om ditt beteende och att se dig själv och hur du beter dig är en förutsättning för att också kunna förändra.
  • Träna på att vila i tanken. Tankar är i sig inte farliga och kan få finnas där utan att du behöver agera på dem.
  • Lita mer på hur du gör än vad du tänker och känner. Kom ihåg, en rutin görs automatiskt när den är intränad och skapar inre trygghet och ett bättre självförtroende.
  • Det kan vara svårt att göra förändringar själv. Precis som med vanlig terapi kan det ibland behövs hjälp av en coach eller mental tränare.

Ett sätt att träna detta är att på ett övningsområde ta bort alla saker du gör innan du slår i väg bollen. Notera de tankar som kommer men släpp dem sedan. Lägg därefter medvetet till saker du verkligen upplever är funktionella, som att sikta in klubban mot målet, ställa upp dig till bollen, titta mot målet en gång och sedan slå. Bollen bör vara i luften inom någon eller några sekunder efter att du tagit din stance.

– Träna även på hur du vill bete dig innan slaget när du står på rangen. Sedan försöker du genomföra exakt det beteendet på banan oavsett hur rädd eller obekväm du känner dig. Lita mer på hur du gör än att du ska försöka hitta ”rätt” känsla innan du slår, då känslor och tankar är väldigt svåra att styra, säger Jonnie.