Motionera mera!

Ladda bagen, fyll vattenflaskan och hoppa i golfskorna – golf är en fantastisk utomhussport som gör oss gott, särskilt i dessa tider av social distansering.

Text: Jenny Olsson
Publicerad: 24 mars 2022

Ät bra mat, sov tillräckligt och rör på dig – en god hälsa bygger på en kombination av goda vanor. Regelbunden motion är en av de viktigaste delarna och där har golf visat sig bidra med en rad positiva hälsoeffekter. Dessutom kan golf i dessa speciella tider erbjuda en plats för friskvård och aktivitet med liten interaktion människor emellan.

Malin Dahlgren driver företaget MalinDeMora och arbetar som personlig tränare i Stockholm. Hon tycker att golf är bra ur flera aspekter, inte minst då en runda brukar innebära att man är ute i 4–5 timmar och promenerar minst sju kilometer i rask takt.

Malin Dahlgren, personlig tränare, tycker att golf är en ypperlig motionsform då den ger en lågintensiv träning som är bra för blodcirkulation och fettförbränning.

– Golf är en bra och viktig motionsform just för att man får till den lågintensiva uthållighetsträningen som vi vet är positiv för hälsan. Många prioriterar bort de lite längre motionspassen utomhus och kör helst kort, högintensiv träning inne i ett gym. Det är också bra, men som komplement behöver man lågintensiv träning som sker under lång tid.

Lågintensiv träning innebär att hjärtat arbetar på cirka 60–70 procent av sin maxpuls. Den låga intensiteten främjar hälsan på flera sätt; blodcirkulationen och fettförbränningen förbättras, blodtrycket sjunker, risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar och konditionen blir bättre.

Under rundan utsöndrar kroppen också lyckohormonet endorfin och gör sig samtidigt av med stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. Man ska heller inte glömma bort det viktiga sociala umgänget som – om än på avstånd i rådande läge – främjar det psykiska välbefinnandet.

– Människan är gjord för att vara ute och hålla i gång under en längre tid, vi är inte gjorda för att sitta stilla framför en dator. Då är golf toppen. Allt beror förstås på ens egna förutsättningar, ålder och mål, men kommer du ut på banan ett par gånger i veckan och tränar på rangen någon gång utöver det så är det jättebra, säger Malin Dahlgren och lägger till:

– Men det bör också kompletteras med annan träning däremellan, som ett eller två styrkepass.

» Människan är gjord för att vara ute och hålla i gång, vi är inte gjorda för att sitta stilla framför en dator «

För den som vill öka på träningen ytterligare i samband med rundan, tipsar Malin om att lägga in övningar för rörlighet och balans.

– Håll klubban med raka armar och dra den framför och bakom kroppen, eller lägg den på axlarna och gör väderkvarnsrörelser. Det tränar rörligheten för rygg, axlar och övre bröstrygg, och är perfekt att göra när du står och väntar på något hål. Att stå på ett ben och göra tåhävningar är en bra övning för balansen och fotledsstyrkan. En bra balans har vi användning för både i golfsvingen och i vardagen.

GOLFENS POSITIVA HÄLSOEFFEKTER

  • Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
  • Effektiv fettförbränning
  • Förbättrad kondition
  • Stärker muskler i ben och bål
  • Stärker skelett och leder
  • Förbättrad koncentrationsförmåga
  • Förbättrad balans och koordinationsförmåga
  • Bra för humöret
  • Positiva psykosociala effekter

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2020