“Jag står inte i båset och skriker ut order”

Att vara förbundskapten i golf är på många sätt olikt andra bollsporter. Synlighet i media är minimalt, men ansvaret totalt - för sex landslag på amatörsidan. Herr, dam och paralandslag. Jämställt och jämlikt. Så hur tänker och arbetar Katarina Vangdal?

Text: Roger Andersson
Foto: Göran Söderqvist & Björn Andersson
Publicerad: 11 mars 2024

”Vi är inte Tre Kronor, vi går under radarn. Det är inte kontroversiellt vem som blir förbundskapten i golf, det engagerar inte svenska folket. Vi driver en annorlunda verksamhet och jag står inte i båset och skriker ut order, säger Katarina och förklarar att hon är coach för coacherna.

 

”Det kan man säga. Jag ska få ihop verksamheten, se till att vi håller fokus. Karriärövergång, att ta steg i det vi kallar tävlingstrappan, är en stor del av vårt jobb. Byta miljö är omvälvande, från amatör till proffs, eller flytta till nytt land. Syftet är att få så bra preparerade spelare som möjligt, för att bli så bra som möjligt på högsta tävlingsnivå. Vad behöver spelarna för att lyckas? Min roll är att se till så coacherna har de resurser som behövs i form av ekonomi och resurspersoner. Men jag vill också ibland vara med och assistera coacherna. Jag är ju golftränare så hantverket behöver hållas vid liv.”

Katarina Vangdal gick in i rollen som förbundskapten för det svenska golflandslaget 2011. Här med Beatrice Wallin (till vänster) och Linn Grant (mitten) vid Korean Women´s Amateur Championship 2018

Patrik Jonsson, head coach för landslagets damverksamhet.

Ola Lindgren, head coach för landslagets herrverksamhet.

Patrik Jonsson är head coach för damerna och Ola Lindgren för herrarna. De ska hålla ihop sin verksamhet från toppnivå ned till de yngsta där landslagsverksamheten börjar. I grunden bedrivs en utvecklingsverksamhet mer än prestationsverksamhet, vilket betyder att landslaget arbetar i samverkan med spelares hemmiljö där spelares utveckling står i fokus. Detta sker från Supercamp för 13 till 15 år unga till proffsen på de största internationella tourerna. I mästerskap som EM eller VM är det amatörer som representerar Sverige. Alltså spelare som ännu inte blivit proffs som lever på sin idrott.

”Att lyckas i lagmästerskap som EM och VM är en stor del i utbildningen. När vi spelar dessa mästerskap gör vi det för att vinna. Men när spelarna väljs ut görs det med en långsiktig utvecklingsplan”, betonar Katarina.

 

I den utvecklingsplanen finns något som Katarina är extra stolt över, ”återvinning” av spelare. Caroline Hedwall, Peter Hanson och Niclas Fasth, med meriter från stora mästerskap, Ryder Cup och Solheim Cup, finns med som resurspersoner.

Från vänster: Carl Magnusson, Ola Lindgren, Caroline Hedwall, Niclas Fasth och Peter Hanson.

”Omtänksamheten om svensk golf från spelare som är genuint intresserade av att utveckla svensk golf är kanske det mest tillfredsställande i jobbet. De går in i det som en i laget, ingen uppgift är för liten. Jag tror det är unikt”, konstaterar Katarina Vangdal.

När golf återigen är med i de olympiska sammanhangen, så representeras Sverige av de högst rankade proffsen. Det blir olympiska spel i Paris i sommar. Är golf nu en etablerad olympisk idrott och vad tar förbundskaptenen med sig från tidigare spel i Rio och Tokyo?

”Ja, jag skulle säga att golf är etablerat nu. I Paris spelas en toppbana som haft Ryder Cup 2018. Dessutom går spelen nästa gång i Los Angeles och sedan Brisbane. USA och Australien är ju två stora golfnationer. I Rio härjade Zikaviruset och i Tokyo, som flyttades fram, covid och tävlingen spelades utan publik. Hoppas vi slipper liknande. I Rio bodde vi i OS-byn, i Tokyo i ett hus närmare banan. I Paris bor vi med Nederländernas och Belgiens landslag, samt svenska OS-lagen i modern femkamp, BMX, cykel och ridsport.”

»Katarina är nyfiken och försöker hitta nya vägar, nya sätt att förbättra det som finns. Hon har en härlig humor och sprider glädje som är svår att beskriva. Hon får alla att känna sig speciella genom att lyssna och lära vad alla behöver individuellt och hon får alla att tillföra något till laget. En otroligt viktig uppgift som lagledare och jag tror det är därför hon haft så stor framgång och är så omtyckt.

– Liselotte Neumann, juniorvän till Katarina på Finspångs Golfklubb.

När börjar en förbundskapten fundera på OS?

”Direkt efter Tokyo började jag jobba inför Paris. Fyra år går fort och det är så mycket jobb bakom kulisserna. Boende, kläder, träningsmöjligheter, transporter…”

 

Som olympisk idrott intensifierades samarbetet med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Katarina Vangdal leder ett projekt inom SOK där syftet är att stärka tränarrollen, att ge tränare i alla idrotter förutsättningar för en långsiktig satsning, få de resurser som krävs. Som coacherna i golfens landslag.

”Sverige lägger mindre pengar på idrott än våra grannländer, men ambitionen är hög och många medaljer förväntas. Då måste tränarrollen stärkas. Många jobbar i dag halvtid med annat och omsättningen är stor. Hälften av alla tränare i ett OS är inte med i nästa. Hur länge orkar de utan att ha en hållbar vardag?”

 

Om du får skicka med något till unga golfare som vill bli en ny Ludvig Åberg eller Linn Grant, vad skulle det vara? ”Jobba på att bli så bra du kan så löser sig allt annat.”

Mer om Katarina Vangdal

Ålder: 56 år
Bor: Linköping
Klubb: Landeryds GK
Moderklubb: Finspångs GK

Som spelare

Segrar: Colgate Cup 1984
Landslag: Flicklandslaget 1985, JEM-brons i lag 1988
Proffsövergång: 1990

Som coach

Flicklandslaget: 1994–1998
Damlandslaget: 1998–2007
Förbundskapten: 2011–

Visste du att...

… Katarina var duktig i bordtennis som ung, gillar smågodis och udda fikaställen, samt att hon har handlat i de flesta av landets Sibyllakiosker.

…Katarina är tjänstledig till 50 procent sedan hösten 2023 för att projektleda Sveriges Olympiska Kommittés tränar- och ledarutvecklingsprogram.

Läs mer satsningen Olympisk Offensiv här!

 

Vill du veta mer om landslaget?

Läs mer om landslagets verksamhet, inklusive trupper, coacher, tävlingsprogram, mål och vision.

Artikeln är publicerad i samarbete med landslagets huvudpartner Dormy.