Hur blir golfen en helhetsupplevelse?
Det ska vara roligt att spela golf. Men vad kännetecknar egentligen en riktigt bra spelupplevelse? Är det banan som avgör? Bemötandet? Restaurangen? Rangen? Din prestation? Vi sökte svar på två av Sveriges mest uppskattade golfklubbar.
Förra gången du var riktigt nöjd när du lämnade en golfklubb, kommer du ihåg vad det berodde på?
Hade det att göra med att din förväntan hade överträffats, att det var mycket bättre än vad du trodde det skulle bli?
Betyder det i så fall att din upplevda nöjdhet har med skillnaden mellan din förväntan och upplevelsen att göra? Om det skulle vara så, betyder det att om man bara har låga förväntningar så blir man nöjd oftare?
Vad händer om man vänder på resonemanget? Att man blir riktigt nöjd om man har riktigt höga förväntningar. Som det levs upp till.
Vi har ett antal klassiska prestigebanor i Sverige som alltid rankar högt när Sveriges bästa golfbanor ska utses. Men den sammantagna upplevelsen sker inte enbart på banan – service, restaurang, anläggning och personal är alla del av helhetsupplevelsen.
När Sveriges golfklubbar i gäst-undersökningar rankas av golfarna själva så vinner *trumvirvel* Ombergs Golf Resort och Läckö Golfklubb.
Omberg Golf Resort, strax utanför Ödeshög i Östergötland, har storsatsat på gästspel. Här finns förutom en 18-hålsbana designad av Pierre Fulke och Bengt Lorichs ett ambitiöst övningsområde, en hotell- och konferensanläggning samt en populär restaurang.
Många känner till Omberg. Belägen vackert strax norr om där E4:an söderut och Vättern möts har anläggningen skaffat sig ett solitt rykte som en av Sveriges bättre resortanläggningar.
Läckö Golfklubb, däremot, flyger under radarn. Innan du googlat klart kan jag berätta att den ligger på Kållandsö utanför Lidköping, på tungan som klyver de södra delarna av Vänern.
Såvida du inte ska till Läckö slott passerar du inte här.
Men åker man hit så trivs man.
Sprinklersystemet håller Läckö Golfklubbs puttinggreen i gott skick.
I undersökningsverktyget Players 1st rankas Läckö som överlägsen etta i Sverige i nöjdhet bland gästerna. Ungefär 350 av Sveriges 450 klubbar använder Players 1st för att ta reda på vad medlemmarna tycker. Ungefär 100 av klubbarna använder också Players 1st för att undersöka vad gästerna tycker.
Där ligger Läckö i topp.
Tvåa på listan är det gotländska flaggskeppet Visby GK.
Läckö hade när säsongen 2021 sammanfattas 71 poäng i gästernas nöjdhet med banan. Visby hade 68 poäng. Det svenska genomsnittsbetyget är 34.
När experterna i Svensk Golf rankade Sveriges bästa golfbanor 2020 fanns Läckö inte med på topp 50-listan. Visst, långt ifrån alla banor använder Players 1st. Men Visby (1), Kristianstad (4), Vasatorp (8), Vallda (9), Frösåker (15) och Ljunghusen (16) är några av banorna som är med i Players 1st och som rankar högt på Svensk Golfs topp 50-lista (rankingplatsen inom parentes).
Alla får de se sig slagna av Läckö när gästerna tycker till.
Den stora frågan är:
Hur är det möjligt?
Och framför allt:
Vad gör en bra spelupplevelse?
På Ombergs anläggning ryms boende, mat, konferens, relax och padel. Banan har stora spelytor och lågt klippt ruff, något som uppskattas av såväl låg- som höghandicapare.
Anläggning med höga ambitioner
Sensommaren börjar gå över till höst. Det är tidig morgon på Omberg Golf resort. Det är inte kallt, men piggt. Klockan visar strax efter 05.00 och banchefen Mattias Wulff har samlat banpersonalen för ett snabbt morgonmöte.
Wulff är före detta tourspelare på svenska touren som blev banchef. Tävlingsinstinkten sitter kvar.
– Jag vill att gästerna ska ha en bra upplevelse på en bra bana oavsett när på året de kommer hit. Dessutom vill jag att de knappt ska märka oss som jobbar på banan. När gästerna åker härifrån får de gärna undra hur det gick till att banan är så bra, säger han.
Ombergs bana får mycket beröm av i princip alla sina gäster, oavsett hur duktiga de är. Omberg är inte med i Players 1st, de använder i stället Svenskt Golfindex. Ett 40- tal klubbar är med.
Där rankas Omberg högst av alla.
» Vår utmaning ligger oftast i att leva upp till förväntningarna «
– Vi möts rätt ofta av gäster som säger »Vi har hört så mycket om er, så det ska bli kul att se om ni verkligen är så bra som alla säger«, berättar verksamhetschef Jon Molneklev.
– Vår utmaning ligger oftast i att leva upp till förväntningarna.
Omberg har stora spelytor och lågt klippt ruff. Vid första anblicken ser det kanske inte ut att vara den svåraste banan.
– Banan är uppklippt av en anledning, det ska vara bra flyt. Vem tycker att det är kul att leta boll? Genomsnittsgolfaren uppskattar Omberg för att den är öppen. Den duktige golfaren uppskattar oss för finishen, säger Jon.
De flesta greenerna på Omberg är lite upphöjda och lutar emot. Wulffs ambition är att det ska rulla runt 10 på stimpen. Avrinningsområdena runt greenerna kan tillsammans med onduleringen (nivåskillnader) vara en utmaning för de bättre golfarna som missat greenen och försöker rädda par. För genomsnittsgolfarna minskar risken för geologiska
utgrävningar då möjlighet att putta bollen upp på greenen i
stället för att chippa eller pitcha finns som ett alternativ.
Samma läge. Men uppskattat av olika anledningar.
För Omberg är banans kvalitet – naturligtvis – viktig. Har du en dålig bana spelar allt annat inte så stor roll. Samtidigt fokuserar man väldigt mycket på helheten. Omberg pratar om att man står på fyra ben: bra bana, bra boende, bra mat och bra dryck. Tillsammans skapar det en totalupplevelse.
– Det går ju inte att ha en bra bana och dålig service. Banan sätter tonen. Sedan ska allt vara lika bra som banan är, säger Jon.
Omberg har sedan starten varit tydliga med att de är en resort. En anläggning som gäster kommer till, sover, äter middag och spelar en eller två rundor på. Det finns inte underlag för att finansiera en medlemsbana till i Östergötland. Det är bara några mil till golfklubbarna i Vadstena, Väderstad, Motala, Mjölby och Gränna.
Men med 90 procent av Sveriges befolkning inom 4,5 timme med bil, och med läget några kilometer från den svenska pulsådern E4:an, så behövs det inte många promille av Sveriges golfare på besök under en säsong för att det ska vara fullt när man vänder sig till gästspelare.
Det har varit ytterst framgångsrikt.
– Förra året hade vi ungefär 30 000 gästrundor, säger Jon och fortsätter:
– Redan nu i början av februari har vi 8 000 rundor bokade inför årets säsong.
De flesta gäster sover över, äter middag och dricker något gott. Anläggningens genomsnittsintäkt per spelad runda är betydligt högre än greenfeen.
Omberg erbjuder förvisso medlemskap också. Det finns några hundra medlemmar. Men tittar man på vad som görs på Omberg är det ingen tvekan om att det är gästerna som står i fokus. I vinter har köket byggts om. I år invigs det nya hotellet. Då finns det 95 dubbelrum på anläggningen.
190 golfare är en rätt stor del av en dags starttider. Det motsvarar sju till åtta timmar starttider av fulla fyrbollar.
Läckö Golfklubb, belägen på Kållandsö utanför Lidköping i Västergötland, är en främst en medlemsklubb men de får höga betyg av gäster tack vare sin starka klubbkänsla, välkomnande attityd och välskötta greener.
Uppskattad doldis
Omberg levererar en bra upplevelse genom att leva upp till förväntningarna.
Läckö gör det genom att överraska.
Här finns inget eget hotell, men området har många bra och prisvärda boendealternativ. Läckö har även uppställningsplatser för husbil och husvagn med paketpris för golfare.
» Det är rätt enkelt här. Men vi har en bra och välskött bana som ser ut som en grön ryamatta «
– Vissa banor pratar alla om. Vi är en oslipad diamant som inte många känner till. Det skapar en wow-effekt hos besökarna när de kommer hit och spelar banan, säger Elin Öberg, klubbchef på Läckö Golfklubb, och fortsätter:
– De flesta av våra gäster har hört av någon kompis att det är fint här och åker hit.
Elin Öberg är sedan knappt två år tillbaka klubbchef på Läckö Golfklubb. Pär Fahlén är banchef sedan fyra år tillbaka. Tillsammans har de varit ansvariga för en sensationell utveckling på den lilla medlemsklubben.
För tre år sedan hade de 800 medlemmar och 6 000 gästrundor per säsong.
I fjol nådde de 1 100 medlemmar och 10 000 gästrundor.
– Vi vill vara en klubb för både medlemmar och gäster, säger Elin. Vi har fortfarande möjlighet att ta emot mer spel på banan.
Om Ombergs resa har varit en framgångssaga från dag ett har Läckös resa varit betydligt tuffare. Läckö Golfklubb fyller precis som Omberg 20 år i år. Det tog några år innan banan var klar på Läckö. Trots att greenerna var byggda enligt USGA-standard (United States Golf Association) fick klubben en tuff start.
2009 gjordes en omstart. Ekonomin var fortsatt skral och klubben var helt beroende av en stor ideell insats av många medlemmar för att överleva. Samtidigt fanns hela tiden stor potential. Banan, och framför allt greenerna, var ju byggd på rätt sätt.
– En bana bedöms för sina greener. De ska vara rättvisa och bete sig likadant. Det ska rulla konstant på alla greener, säger banchefen Per Fahlén och fortsätter:
– Vi kanske sköter banan lite annorlunda här i dag. Men det verkar ju fungera.
Pär var tidigare säljare på Jord-elit, ett företag som säljer gödsel och skötselprodukter till grönytor, innan han blev banchef på Läckö.
Pärs recept för en bra bana är enkelt:
Gödsla mindre.
– Det funkar för oss. Men det kanske inte funkar på en bana några mil bort, säger Pär.
Konceptet heter MSLN och han fick höra talas om det på en föreläsning i Göteborg precis när han hade börjat på Läckö. Förenklat går det ut på att bara gödsla precis vad som behövs. Minsta möjliga mängd. Pär lägger i stället mycket tid och fokus på näringsämnen och att stödså.
Det finns många olika typer av grässorter. Den överlägset vanligaste i Sverige är vitgröe. Den grässort som allmänt anses vara bäst för en golfbana är krypven. Men den är svårare att hålla efter. Vitgröe är så vanligt att det nästan alltid etablerar sig på en golfbana naturligt.
– Vi har krypven och vi har faktiskt lyckats hålla vitegröe-gräset borta genom att regelbundet stödså med krypven.
Pär är, precis som kollegan Mattias Wulff på Omberg, tävlingsinriktad. Han har två SM-guld i bandy med Sandviken. Det var också bandyn som tog honom till Lidköping en gång i tid. När bandykarriären var slut blev banskötsel den stora passionen. När Pär i dag spelar golf gör han det bra. Han har 1 i handicap.
– Ända sedan jag kom till Lidköping har jag sett potentialen i Läckö. Jag gillar att tävla och jag vet hur jag vill att en bra spelupplevelse ska vara. Det ska vara finish. Det ska vara vassa, rena bunkerkanter. Klipplinjerna ska vara rena och tydliga. Banan skiner lite extra då.
» Vissa banor pratar alla om. Vi är en oslipad diamant som inte många känner till «
Pärs filosofi när det gäller spelupplevelse verkar uppskattas av gästerna. Medlemmarna är minst lika nöjda. I Players 1st kommer Läckö på sjätte plats i Sverige när medlemmarna tillfrågas om hur nöjda de är med banan. Klubben driver sedan 2021 restaurangen i egen regi. Menyn är enkel – det finns burgare, pizza och pyttipanna. Och pannkakor till barnen. Det finns ingen PGA-pro men väl en person som hjälper till med utbildningarna. Klubbkänslan är ändå väldigt stark. Kanske kommer det från många års kamp för att överleva.
Klubbchef Elin skrattar:
– Vi kanske är lite hemmablinda. Vi kanske inte riktigt ser hur bra det faktiskt är här. Åker du och spelar på till exempel Bro Hof gör inte bara ryktet utan även greenfeepriset att du förväntar dig att det ska vara riktigt bra. Hos oss kommer vissa in och säger att vi måste ta mer betalt, säger hon och fortsätter:
– Det är rätt enkelt här. Vi har inte snofsat till det, men vi har en bra och välskött bana som ser ut som en grön ryamatta. Vi försöker hålla rent och fräscht och är vänliga mot människor som kommer hit. Vi försöker inte göra oss till något mer som vi inte är.
Från vänster: Elin Öberg, klubbchef på Läckö Golfklubb. Mattias Wulff, banchef, Omberg Golf Resort. Pär Fahlén, banchef, Läckö GK. Jon Molneklev, verksamhetschef, Omberg Golf Resort.
Att leva upp till förväntningarna
Även om bakgrunden, erbjudandet och möjligheterna är olika för Omberg och Läckö finns det två tydliga gemensamma nämnare.
Båda anläggningarna är serviceinriktade, man ser och är vänliga mot kunderna.
Den andra viktiga nämnaren är att båda banorna har tävlingsinriktade och kunniga gräsnördar till banchefer som har ledningens förtroende och som drivs av att erbjuda bästa möjliga bana.
Läckö rankas högst genom att överraska. Genom att besökarna har låga förväntningar och blir positivt överraskade. Omberg rankas högst genom att leva upp till högt ställda förväntningarna.
Det verkar som att båda metoderna funkar för att skapa en bra spelupplevelse.
Vad är viktigast för klubbmedlemmar och gäster?
Players 1st är en medlemsundersökning som består av cirka 100 frågor, fördelade på tio olika serviceområden som bana, restaurang, klubbliv och träningsfaciliteter där man
betygsätter klubben mellan 1 och 10. Undersökningen blir ett underlag för golfklubbarna att utveckla sin verksamhet. Vi kikade på den senaste undersökningen för att se vad som är viktigast för Sveriges golfspelares upplevelse. Anledningarna uppges utan inbördes ordning.
Det tycker medlemmarna är viktigast för spelupplevelsen
– Att man trivs som medlem och att det är en plats man gillar att vara på.
– Att banan är fin, välskött och rolig att spela.
– Att klubben informerar om arbeten på banan, viktiga frågor och aktiviteter på ett brett och bra sätt.
– Att ledningen gör ett bra jobb och att det är lätt att föra fram idéer och synpunkter i förbättringssyfte.
– Att klubbens medlemsformer är väl anpassade till efterfrågan.
Det tycker gästerna är viktigast för spelupplevelsen
– Att banan är varierande, rolig och intressant.
– Att det är trevlig atmosfär på klubben.
– Att man som greenfeespelare känner sig välkommen på anläggningen och får ett positivt bemötande från personal och banvärdar.
– Att ruffen har en anpassad svårighetsgrad och att banans design och skötsel gör att det är lätt att hitta bollen.
– Att fairways är i bra skick.
Det påverkar upplevelsen negativt för medlemmarna
– Avsaknad av aktiviteter förutom tävlingar på klubben.
– Svårt att få starttider.
– Att greenerna inte håller en jämn kvalitet där bollen rullar ärligt med en lagom hastighet.
– Ett speltempo som upplevs som långsamt.
– Ojämn eller dålig kvalitet på bunkrarna.
Det påverkar upplevelsen negativt för gästerna
– Att greenfeepriset är orimligt i förhållande till andra anläggningar.
– Att bunkrarna inte är i bra skick.
– Att skyltar och anvisningar är otydliga.
– Att restaurangen inte lever upp till förväntningarna.
– Antalet lediga tider.