Helsingborgs stadsdirektör Carina Leffler, vill förstås ha en selfie med segrarinnan Lisa Pettersson.

Helsingborg Open – en upplevelse utöver det vanliga

Häng med på finaldagen av Helsingborg Open, en extra hållbar Ladies European Tour-tävling på Allerum Golfklubb. Golfa! var på plats och träffade flickeliten, judokunniga volontärer, golf-fans och glada hundägare som tillsammans fick njuta av Lisa Petterssons segrande eagle. Vilken dag!

Text: Roger Andersson
Foto: André de Loisted
Publicerad: 14 augusti 2023

Det är söndagen den 4 juni och sista dagen på Helsingborg Open. I dag avgörs tävlingen som ingår i Ladies European Tour (LET), den högsta professionella damtouren i Europa, framför en publik som fått njuta av strålande sol och beundransvärda spelprestationer på Allerum Golfklubb, dryga milen norr om Helsingborg.

 

– Vi vill visa att det går att arrangera bra tävlingar på hög nivå med relativt liten budget som prioriterar hållbarhet. Spelarna transporteras från Kastrup i Köpenhamn med tåg i stället för bil. Skolklasser planterar träd för miljön, vi har inga läktare, inga avspärrningar, få tält. Allt för att minska miljöpåverkan, säger Mathias Resare, marknadschef på Svenska Golfförbundet (SGF), som tillsammans med Helsingborgs stad och Allerum GK är värdar för Europatourtävlingen.

Kvinnor som gillar resultat. Britta Maltesson, Anna Hasselqvist och Gunvor Landgren hade en kul tävling som volontärer vid 15:e green.

Britta Maltesson, Anna Hasselqvist och Gunvor Landgrens uppgift under tävlingsdagarna var att se till att ledartavlan var uppdaterad.

Bengt Bengtsson, 64, är den tidigare vd:n som flyttade hem från Österrike och i sin rastlöshet tog franchiseuppdrag för Ystadbaserade kaffemärket Fogarolli på plats i »fiendeland« med sin kaffemoped. Helsingborg är ju stora Zoégas hemmaplan. »Ingen minns en fegis«, kommenterade Bengt. Kunden Håkan Adolfsson, 61, medlem i Kävlinge, var nöjd med kaffet och tävlingen.

Bra väder och svenska spelare i tätstrid skapar alltid glädje på golfturneringar. Men en annan viktig del är funktionärerna och deras arbete. Hela 160 volontärer ställde upp för att få det här evenemanget att flyga. I entrén möter vi glada damer som inte ser mycket av spelet, men betonar att de har »havsutsikt« att njuta av och pekar på ettans vattenhinder.

»Självklart ställer man upp när klubben vill ha hjälp. Det är gemenskap, det är kul och det är härligt att hjälpa ungdomar med deras idrottande

Vid 16:e hålet träffar vi vägvakten »Dagge« Simmingskiöld. Han har polkagrisbälte i judo (6:e dan), är där tidigare landslagstränare och brinner för idrott.

– Självklart ställer man upp när klubben vill ha hjälp. Det är gemenskap, det är kul och det är härligt att hjälpa ungdomar med deras idrottande.

Golfkompisarna Britta, Anna och Gunvor sköter resultattavlan vid 15:e hålet – de är lite extra glada över att få sätta svenska namn i topp. Bästa maten har de också koll på.

– Den där vagnen, säger Britta snabbt, den med pulled pork i majsbröd. Riktigt bra!

Här släpps ingen fram. Trafikvakten och judomästaren Dag Simmingskiöld, 66, var bekvämt tillbakalutad men hade full koll på volontärjobbet.

Framtidens stjärnor? Om några år kanske de här framtidslöftena stjäl rubrikerna – kul hade de i alla fall när de fick träffas, träna tillsammans och träffa några av tävlingens stjärnor.

Farfar Jan-Erik, 78, och farmor Solveig, 77, på plats på Allerum för att följa barnbarnet Kajsa Arwefjäll som avslutade med tre raka birdies. EM och British AM nästa!

 

Vi springer på familjen Svensson vid 12:e hålet. Lisa, Per och hunden Dixie har cyklat hit från sommarhuset. De är själva ivriga golfare, medlemmar i Vara-Bjärtorp, men i dag valde de att kolla på golf i stället för att spela.

– Det är roligt att se hur skickliga spelarna är. Sen är det härligt väder och vi får en skön promenad med Dixie.

Att de som tävlar går många tusen steg på en dag är självklart, men har ni tänkt på att publiken också gör det? När SGF tillsammans med Hills Golf & Sports Club gav delar av publiken på Scandinavian Invitational 2019 stegräknare samlade åskådarna på sig i genomsnitt 12 907 steg under två dagars spel. Motion samtidigt som man får se golf i världsklass, hur bra är inte det?

Familjen är allt, även på Allerum. Caroline, Cecilia, Pelle och Annelie Weimenhög och Anelies sambo Håkan Lövstedt. Samt hon som ska ta över en vacker dag, charmtrollet Clara!

En familjär klubb med höga ambitioner

Det är familjen Weimenhög/Lövstedt äger och driver Allerum Golfklubb, ansvarar för tävlingsorganisation, kansli, reception, ja det mesta. Att ge tjejer speltillfälle och att vara en jämställd klubb är viktigt. Annelie och Håkan har spelat professionell golf och Allerum är med i Golfförbundets projekt Vision 50/50 som syftar till att få fler kvinnor att spela golf, men också bli ledare. Allerum utsågs till Årets golfklubb 2019.

– Det här är en plats där alla ska trivas och vara välkomna. På den lilla banan ska vem som helst kunna testa golf, oavsett klädsel, skicklighet eller utrustning, förklarar Pelle.

Nöjda åskådare är förstås viktigt men här sker också många möten och samlingar, alla betydelsefulla för framtiden. SGF pratar med deltagande klubbar i Vision 50/50, SGF och PGA (proffsspelarnas och tränarnas organisation) träffas i ett gemensamt nätverk som ska få fram fler kvinnliga tränare och coacher på toppnivå.

Framtidens stjärnor? Om några år kanske de här framtidslöftena stjäl rubrikerna – kul hade de i alla fall när de fick träffas, träna tillsammans och träffa några av tävlingens stjärnor.

– Grunden är att Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) vill få fler kvinnor som tränare på hög nivå. Vi skapar i nätverket en trygghet i stärkt kompetens och övertygar dagens tränare att de är duktiga nog. Målet är givetvis bra prestationer i tävlingssammanhang, säger Katarina Vangdal, förbundskapten i golf för både herrar och damer.

 

Sverige har en fantastisk generation damgolfare som firar triumfer just nu, men med sikte på nästa generation går vi till 13:e hålet för att föreviga 20 tjejer, 15–17 år, som är på Allerum för att få veta mer om SGF:s arbete med Flickor Framtid, inspireras, träna och få en känsla för livet på touren och vad som krävs för att nå dit. Om några år kanske en sådan här artikel handlar om några av dessa tjejer. Förutom att se tävlingen var deras höjdpunkt att få träffa spelare och förebilder som Caroline Hedvall, Linnea Johansson och Meja Örtengren.

Lisa Pettersson från Täby tog sin första seger på Ladies European Tour. Hon valde tävlingen framför bästa väninnans bröllop. »Hoppas hon har förståelse«, sade Lisa med ett segerleende.

Dags att ringa resten av familjen med segernyheten. Lisa Petterssons pojkvän och hårt jobbande caddie Philip Axelsson ger segerpuss.

Slutet gott, allting gott.

Landslagets ledare hade läger med spelarna om att konfrontera rädsla och inte vika ned sig när det gäller. En som visade hur det fungerar var Lisa Pettersson, 27, från Täby, 67 slag sista dagen, fem under par. På sista hålet gjorde hon en fenomenal eagle för segern i Helsingborg Open, hennes första på LET. Vilken drömavslutning på ett redan med solsken fyllt evenemang.

– Det är svårt att ta in det här direkt. Jag är nog lite chockad, faktiskt, sade segrarinnan samtidigt som caddien och pojkvännen Philip Axelsson gav henne en segerkram.