Har du testat simulatorgolf?
Golf ute, och golf inne. Med simulatorgolfens intåg finns det alla möjligheter att maxa ditt golfspel året om. Tack vare den förbättrade tekniken kan du inte bara träna fokuserat och spela några av världens häftigaste banor, du kan också tävla på proffsnivå.
Spänning, utmaning, träning och umgänge. Oavsett om du spelar på gräs eller inomhus så bjuder golf på allt detta. Den växande trenden med golf i simulatormiljö – simulatorgolf i dagligt tal – får allt fler anhängare.
Att intresset har exploderat beror bland annat på att simulatorerna förbättrats drastiskt senaste fem åren.
Golfteknologier som Toptracer, Trackman och andra gör det möjligt att spela några av världens finaste golfbanor och »resa dit« tillsammans med kompisarna.
Att 18 hål inomhus i en simulator går bra mycket snabbare än en 18-hålsrunda på gräs, får väl ses både som en fördel och en nackdel. Ju mer golf, desto bättre, eller hur? Framför allt kan tekniken användas som ett avancerat träningsverktyg. Den gör det nämligen möjligt att analysera din sving och ditt spel in i minsta detalj. Det utnyttjas av såväl golftränare som håller lektioner som spelare som vill förbättra sig på egen hand.
Elina Hagberg, du kanske mest känner igen henne som @golfbyelina, spelar på LET Access Series. Hon använder simulatorer för att teknikträna under vinterhalvåret, och för att spela banor och ha kul med vänner.
Elina Hagberg, 28 år, kommer från Göteborg och spelar just nu på LET Access Series, undertouren till Europatouren, samt vid tillfälle en del på den nordiska touren och dess undertour Future Series. Elina har höga ambitioner. Hennes mål är att vinna på Europatouren, men hon vill också inspirera fler tjejer till att spela golf och få damgolfen att växa och bli större.
Eftersom tävlingssäsongen spänner mellan april och november passar Elina på att träna mycket i simulatorer.
– Jag är en siffernörd, vilket gör att simulatorgolf är perfekt för mig. När jag tränar kan jag använda mig av data och siffror som är betydelsefulla för träning och utveckling. Jag använder simulatorer, mestadels under vinterhalvåret de månaderna jag är hemma i Sverige, för då kan jag stå inomhus och teknikträna likväl som att jag kan spela banor och ha kul med vänner.
» När jag tränar kan jag använda mig av data och siffror som är betydelsefulla för träning och utveckling «
Off season tränar hon i simulatorer i alla fall fyra–fem gånger i veckan. Just möjligheten att både lattja och köra spel och banor, samt använda dem för träning är det Elina tycker är så bra med simulatorer.
– Jag gillar variationen. Framför allt att kunna få vettig feedback på vad man gör och hur man slår bollen som är viktigt för säsongen. Det är även bra för att träna mycket längder och få kontroll på hur mycket spinn man sätter i bollen
Björn Friedmans mål med golfen är att umgås med kompisar och hålla i gång kroppen. Simulatorgolfen gör det möjligt året runt.
För Björn Friedman, 74 år, är golf i simulatormiljö ett perfekt sätt att fortsätta säsongen när banorna är stängda. Själv bor han i Saltsjö-Boo utanför Stockholm där det numera finns flera golflounger och anläggningar att välja mellan.
Efter att ha spelat golf i över 50 år har Björn varit nere i 13 i handicap men spelar i dag på 29,8.
– Min ambition med golfen är att umgås med mina kompisar och hålla i gång kroppen, säger Björn.
Eftersom golfens sociala sida är det han värdesätter mest har han inte använt tekniken för personlig analys men vet att den möjligheten finns.
– Vi är ett gäng gympagubbar, GG 40+, som har många aktiviteter tillsammans till exempel golf, bowling, promenader, skidåkning och bridge. Efter att vi upptäckte Indoor golf så har vi startat våra egna fredagstävlingar. Vi är runt 20 man som träffas varje fredag förmiddag och spelar och tävlar under två timmar innan vi avslutar med gemensam lunch. Det brukar alltid vara kul.
Björn Friedman och runt 20 av hans vänner spelar simulatorgolf varje fredagsförmiddag för att hålla igång kroppen, och umgänget.
Simulatorgolf har även tagit sig in på den officiella tävlingsarenan. I fjol spelades den allra första professionella simulatorgolftävlingen i Sverige, IGG Winter Challenge. I höstas avgjordes JSM i Stockholm då åtta av landets bästa flick- respektive pojkjuniorer tävlade i traditionellt matchspel på simulatorversionen av Barsebäcks Ocean Course och i den simulatoranpassade grenen duell 18 slag.
I februari gör golf även debut på SM-veckan i Skövde, då svenska mästare i simulatorgolf ska koras. I två grenar, spel på bana och duell, gör åtta damer, herrar och paragolfare upp om mästerskapstitlarna.
» Jag önskar det fanns mer tourtävlingar för tjejer i simulatorer som det gör för herrarna. Då hade jag absolut spelat «
Svenska Golfförbundet ser mycket positivt på utvecklingen och har sett över stadgarna så att golf i simulatormiljö nu är en officiell del av golfsporten, berättar Sofia Pettersson, ansvarig för simulatorgolf på Svenska Golfförbundet.
– Vi jobbar sedan en tid tillbaka brett även med golf i simulatormiljö. Att vi nu introducerar mästerskap och syns tillsammans med övriga idrotter under SM-veckan gör förhoppningsvis att fler får upp ögon för att golfsäsongen numera är året runt i hela Sverige för den som vill, säger Sofia.
Elina Hagberg som spelat några tävlingar och har en idé om hur tourtävlingarna skulle kunna utvecklas genom ett samarbete inomhus och utomhus.
– Jag önskar det fanns mer tourtävlingar för tjejer i simulatorer som det gör för herrarna. Då hade jag absolut spelat. Om det även fanns wildcards till LET vore det hur coolt som helst, att man hade kunnat spela till sig ett wildcard genom simulatorgolf under vintern. Annars blir det för långt glapp och uppehåll från tävlingar under vinterhalvåret; alla har ju inte möjlighet att resa utomlands och tävla hela året. Det vore kul!
Så avgörs SM i simulatorgolf
På SM-veckan i Skövde den 2–5 februari avgörs två grenar inom simulatorgolf: spel på bana och duell.
Spel på bana är som det låter. Då spelas Ocean Course på Barsebäck Resort, Sveriges mesta mästerskapsbana.
Duell är en gren där spelarna möts i en match över 18 slag från 18 olika avstånd – varje avstånd är en enskild duell och den som vinner flest dueller vinner.
SM simulatorgolf spelas i tre olika klasser – dam, herr och paragolf. Den 1–31 december 2022 arrangerades ett öppet kval, där de åtta bästa i respektive klass tog sig vidare till finalspelet i Arena Skövde under SM-veckan.
SM-veckan i datum
2 februari: kvartsfinaler för damer och herrar
3 februari: semifinaler och finaler för damer och herrar
4–5 februari: kvartsfinaler, semifinaler och final för paragolfare