Har du koll på hålindexering?

Är index 1 alltid banans svåraste hål? Svaret är nej. Låt oss reda ut hur hålindexering faktiskt fungerar, hur systemet är uppbyggt – och varför det till störst del har med matchspel att göra.

Text: Anna Demert
Illustration: Anna Pers Bräcke
Publicerad: 23 juli 2024

Ja, det är lätt att tro att ett golfhåls index bara är kopplat till hålets svårighetsgrad – så är dock inte fallet. Målet med indexering är nämligen att fördela handicapslagen mellan motspelarna i en match, så att matchen kan bli så jämn som möjligt. Indexeringen bestämmer alltså hur handicapslagen i en match ska tas ut och fördelas över hålen – var du ger eller får handicapslag.

Låt oss ta ett exempel: Om det skiljer tio slag i spelhandicap mellan två spelare i en match, lämnar spelaren med lägre spelhandicap tio handicapslag till den andre spelaren, att tas ut på hålen med index 1–10. Om spelaren med lägre spelhandicap på ett av dessa hål har fyra slag i och den andra spelaren har fem slag i, har de delat hålet.

 

Hur påverkar indexering handicapronder?

Vid slagspel, till exempel poängbogey, har indexeringen mindre betydelse. Då är de totala handicapslagen viktigast och inte just vilka hål dessa handicapslag läggs på. Dessutom jämnar det ut sig i slutet av ronden, eftersom exempelvis 2+2 poäng = 1+3 poäng (alltså totalt 4 poäng). Därför har hålens index inte alls lika stor betydelse i poängbogey (vid handicapronder) som i matchspel.

 

Hur bestämmer klubbarna vilket hål som ska ha vilket index?

Det är upp till varje golfklubb att göra indexeringen. Svenska Golfförbundet (SGF) har listat ett antal rekommendationer och förslag på hur indexeringen kan göras i broschyren »Indexering av golfhål«. Broschyren baseras på riktlinjer inom världshandicapen och grundprincipen att ha matchspel i tanken vid indexering.

En rekommendation är till exempel att det 18:e och det första hålet (som blir det första omspelshålet om matchen inte skulle vara avgjord efter 18 hål) helst inte ska ha ett så lågt index att en spelare, i en match mellan två rätt jämna spelare, inte ska kunna ta hem segern tack vare sitt handicapslag på ett så avgörande hål.

Grundprinciper för hålindexering

Indexering bör fördelas jämnt över banans 18 hål, samt över separata niohålsslingor. Därför bör du börja med att dela upp de 18 hålen i sex grupper med tre hål i varje: 1, 2, 3 sedan 4, 5, 6 och så vidare där. Alla udda index på första nio och alla jämna på andra, eller tvärtom, är att föredra, också med tanke på niohålsronder.

För att skapa en så jämn och bra fördelning som möjligt bör:

    • Index 1 till 4 inte ges hål 1, 2, 3 eller 16, 17, 18.
    • Summan inom de sex hålgrupperna ligga mellan 27 och 30 .
    • Index 1 till 6 inte ligga på intilliggande hål.

Så fördelas index

    • Ge index 1 till det svåraste av hål 7, 8, 9.
    • Ge index 2 till det svåraste av hål 13, 14, 15.
    • Ge index 3 till det svåraste av hål 4, 5, 6.
    • Ge index 4 till det svåraste av hål 10, 11, 12.
    • Ge index 5 till det svåraste av hål 1, 2, 3.
    • Ge index 6 till det svåraste av hål 16, 17, 18.

Därefter, med totalsummorna 27 respektive 30 i åtanke:

    • Ge index 7 till 12 jämt över de sex grupperna, index 7 behöver inte passa in i grupp 7, 8, 9.
    • Ge index 13 till 18 på samma sätt.