Han hjälper spelare välja väg
I skolvärlden kallas hans jobb för studie- och yrkesvägledare. Själv jämför han sin roll med en allmänläkare inom vården. Möt Jonnie Eriksson, herrlandslagets ”karriärcoach”.
– Min roll är att vara coach i karriärövergång. Golfsaker som strategi, teknik och mentala frågor, men också att hjälpa till i val av agent eller vilket steg i karriären som är smartast att ta, säger Jonnie Eriksson.
Själv valde han bort vanligt jobb 9–17 för att istället resa 100–120 dagar om året och möta upp golfens bästa herrspelare, ge råd – och själv se hur saker fungerar. Resten av tiden delas mellan att vara tillgänglig på telefon och vid dator för spelare, samt en mycket viktig roll, den som hemmapappa.
Jonnie Eriksson tillsammans med en av spelarna inom satsningen “Olympisk Offensiv Golf” – Jesper Svensson, segrare på European Challenge Tour och DP World Tour 2023/2024.
Vad är det spelarna tror sig veta men som du kan be dem tänka till på?
– Det är många val som ska göras när du är ung och ska bli yrkesman inom golf. Kommer deras spel att räcka till? När det egentligen handlar om livet som kringresande, att ständigt vara på resande fot och passa in i tourmiljön. Vi kan ju se data på hur bra spelare är och med den hjälpen försöker vi matcha in dem på rätt nivå så att de inte får för mycket stryk och tar för lång tid att avancera. Blir de bättre eller sämre som proffs när de inte har tid att träna och sköta sig på det sätt som behövs, var ska de bo för att vara optimalt, hur blir de bättre, vilket nästan alla som blir proffs behöver. Grundfrågan är alltså, hur blir jag bättre? Vilken tour de hamnar på blir nästa fråga.
Handlar det om att ta sin golf till nästa nivå som ska vara lagom mycket svårare, inte för enkelt men inte för tufft?
– Ja, så kan man säga. Vi har ju haft exempel där spelare känner att de bara är några slag ifrån att vara med i toppen. Två slag per rond blir mycket på en tävling och ännu mer på en säsong. Det handlar inte om flyt eller oflyt, data visar ju annat. Om du kliver in i fotbollsallsvenskan som div 1-spelare så får du massa stryk som påverkar dig negativt, så nivå är ett viktigt beslut och en svår avvägning som coach, för man får ju inte ta bort drömdrivet från en spelare.
Jonnie Eriksson jobbar uteslutande med herrgolfare, Fredrik Wetterstrand och Patrik Jonsson har samma roll på damsidan. Jonnie liknar sig gärna vid en allmänläkare. Han är den första kontakten när något ska fixas och han är den som sedan ger ”remiss” till specialisterna.
Allmänläkare eller besiktningsman är bra liknelse (skratt). När min kompetens inte räcker har vi landslagets Performance Team, som Peter Östlund när det gäller mentala biten, vi bollar jättemycket. Även Peter Hanson och Niclas Fasth när det gäller spelet, samt fystränare. Men – och det här är viktigt – alla spelare har sina egna nätverk med duktigt folk. Viktigt är att spelarna själva gör ett jäkla jobb tillsammans med sina nätverk. Så bistår vi med resurser, experter och hjälp när det behövs.
Att vägvalen ser olika ut kan illustreras med att Sverige hade två världsettor på amatörsidan samtidigt, Ludvig Åberg och Ingrid Lindblad. Ludvig drog till proffslivet efter examen och fick en lysande start där, Ingrid blev kvar i skolan och är precis klar med sitt femte år på college innan hon nu till sommaren blir proffs.
Som caddie är du med när det är skarpt läge. Hur hanterar spelaren med och motgångar på banan? Följer spelaren spelstrategin? Här är Jonnie caddie åt Tobias Jonsson vid Scandinavian Mixed 2023.
Kan man lista saker spelare kan få hjälp med?
–Mentalt – hur hanteras stress, familjesituationer, eller resa 30 veckor och saknar pengar. Hur sköts relationer med tränare och vänner? Reagerar spelare annorlunda i motgång? Fysiken – hur får jag till träning när jag reser och tävlar? Val av caddie – vad har spelaren råd med? Har vi kontakter, kanske kan vi skjuta till lite resurser första tiden för att se hur det funkar. Spelstrategi – att vara på tävlingar och se om spelaren gör det vi kommit överens om.
Hur ser en normalvecka ut för dig?
Finns inga (skratt). Anpassar min tid efter vad spelare behöver och ofta handlar det om att förmedla det till spelarens nätverk och Performance Team. Har löpande samtal med alla, ibland varje vecka, ibland var tredje vecka.
Hur skapar du förtroende hos spelarna?
Jag är en ganska lugn person som inte hetsar upp mig samt att landslagsverksamheten har en stabil grund, vi jobbar med det vi tror på och det skapar trygghet.
Topp & Talang Tränare
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har startat ett långsiktigt utvecklingsprogram med individuellt skräddarsytt och behovsanpassat stöd. Satsning “Topp & Talang Tränare” leds av SOK:s projektledare Katarina Vangdal, som dessutom är svensk förbundskapten i golf.
Jonnie Eriksson är den landslagscoach från golfen som inledningsvis tar plats i Topp & Talang Tränare. Totalt är det 23 tränare/coacher från 15 olympiska idrotter som ges denna möjlighet.
-Utvecklingsprogrammet består av tre ben; individuell utvecklingsplan, mentorskap samt kompetensutveckling. Beroende på vad som jobbas fram i den individuella planen så skräddarsyr vi ett upplägg för respektive tränare, Katarina Vangdal om Topp & Talang Tränare.
Idrotter: Alpint, skicross, beachvolley, brottning, curling, cykel, ridsport fälttävlan, golf, gymnastik, judo, längdskidor, segling, simning, skidskytte & skytte gevär.
Olympisk Offensiv Golf
Erfarenhet har visat att coachande vägledning är viktig när spelare tar steget från amatör till proffs. Därför inleds en riktad insats för att ge stöd till spelare vid proffsövergång. Verksamhet leds av Jonnie Eriksson, landslagscoach herrproffs.
Jonnies huvuduppgift blir att ge stöd och hjälpa spelare att sätta ihop just deras stödapparat eller team. Individuell anpassning om vilka och vilka roller som skall finnas med är en viktig fråga att lösa.
– Det här är lovande spelare och med rätt stöd i deras idrottskarriärers mest kritiska period ökar chanserna för att de ska för att kunna etablera sig i världstoppen. SOK stöttar den här satsningen med resursstöd och med Jonnie Erikssons tjänst, säger Thomas Engdahl, SOK:s ansvarige sportchef.
Områden som finns med i olympisk offensiv är mental rådgivning, spelarmentorer, kost, ekonomi, fysträning, teknik och utveckling.
– Just nu har åtta spelare valts ut där jag följer dessa lite närmare. Spelnivå i förhållande till ålder och uppskattad potential är vad vi tittat på. Detta jobb skulle jag säga startar sista året på college. Men jag har känt killarna som vi nu följer lite extra, sedan de var 16 år. Alla spelare som inledningsvis är med har gått stegen genom Golfgymnasium (NIU), Riksidrottsgymnasium (RIG), pojk- och/eller herrlandslag, säger Jonnie Eriksson.
Spelare
Jesper Svensson
Adam Blommé
Tim Widing
Pontus Nyholm
Hugo Townsend
Albin Bergström
David Nyfjäll
Tobias Jonsson