Håll golfpassionen vid liv
För många är golfen en livslång kärlek, för andra en tillfällig förbindelse. Hur kan klubben få medlemmarna att stanna, och vad kan du som spelare göra för att hålla liv i golflågan?
Varför började du spela golf? Skälen till att man lockas in i sporten är många, någon vill bli bäst, en annan vill komma ut i naturen och få motion, den tredje ser det som ett sätt att umgås. Det finns också andra betydelsefulla värden i golfen, som att vara medlem någonstans där du trivs och blir sedd och uppskattad.
Med 536 203 medlemskap och dryga halvmiljonen utövare är golf Sveriges tredje största idrott.
Antalet medlemskap har varierat under hela 2000-talet. Coronapandemin var till exempel en stor anledning till att golfintresset fick en rejäl skjuts och nådde ett historiskt medlemsrekord på totalt 555 334 under 2021.
I fjol blev det ett steg tillbaka. Att folk slutar spela golf eller tar en paus sker ofta av naturliga skäl, som att man bildar familj och får mindre tid till golfen eller att bästa spelkompisen flyttar. Men det finns en grupp som slutar i högre utsträckning än andra – nybörjare. Vad beror det på att man väljer att lägga av efter bara en eller två säsonger?
Sölvesborgs GK vände statistiken. Av de personer som gick en nybörjarkurs mellan 2011 och 2014 var bara 48 procent kvar som medlemmar 2015. Med hjälp av klubbens nya koncept ligger den siffran i dag på 85 procent.
På Sölvesborgs Golfklubb har de hittat ett bra system för att hålla i gång intresset hos sina nybörjare. Med över tio säsonger som PGA-tränare i ryggen har Filip Oesten sett många nya golfare komma och gå. Han har haft noggrann koll på utvecklingen genom åren och siffrorna talade sitt tydliga språk: Av de totalt 243 personer som gick en nybörjarkurs i klubbens regi mellan 2011 och 2014 var bara 48 procent kvar som medlemmar på klubben 2015.
»Om golf kräver kontinuitet och långsiktighet så måste vi ju också leva upp till det genom att erbjuda någonting mer än bara en nybörjarkurs över en helg och inte bara släppa dem vind för våg efter det«
– Varför var knappt hälften av de som valde att gå kurs hos oss inte kvar som medlemmar? Visserligen har vi många sommargäster på orten som börjar spela golf hos oss och då är det naturligt att de blir medlemmar i en klubb där de bor större delen av året, men det var bara en del av förklaringen. En stor anledning är att golf är ett svårt spel som man måste ge tid. Det säger vi alltid till eleverna. Om golf då kräver kontinuitet och långsiktighet så måste vi ju också leva upp till det genom att erbjuda någonting mer än bara en nybörjarkurs över en helg och inte bara släppa dem vind för våg efter det, säger Filip.
Att tillhöra en klubb kommer ofta med ett engagemang, oavsett om det är en syjunta, en biodlarförening, eller en golfklubb. Om man inte uppmuntras och bjuds in i gemenskapen så riskerar intresset att svalna snabbt.
PGA-tränaren Filip Oesten instruerar en av klubbens spelare i studion.
Samtidigt som Filip gick i sina funderingar hade Svenska Golfförbundet nyligen presenterat en avhopparstudie (2013) där de undersökt varför personer i Sverige valt att lämna medlemskapet i sin golfklubb. Den bekräftade att individer med högt handicap var i majoritet av de som slutade. Det man främst var missnöjd med när det kommer till golfen var andra människor som på något sätt sänkte upplevelsen. Studien visade också att man spelade mer ju lägre handicap man hade. Kanske är det just där pudelns kärna ligger.
– Helt klart är spelnivån avgörande för om man fortsätter spela golf eller inte. Har man 54 i handicap, knappt träffar bollen och ska gå fyra timmar på en golfbana så måste det vara en jättetrist upplevelse. Det är så viktigt att känna att man utvecklas, och behöver man hjälp att nå dit måste hjälpen finnas på klubben, konstaterar Filip.
Tips – så kommer du lättare in i golfen!
Även om din golfklubb är bra på att introducera nya golfare/medlemmar så kan du som spelare bereda väg för dig själv.
- Var aktiv. Du behöver träna, ta dig ut på banan och spela. Som nybörjare är det viktigt att komma ut på golfbanan ofta.
- Under en nybörjarkurs ges mycket information som ska matas in, både vad gäller svingteknik och regler. Effekten av träningen kommer inte alltid dagen efter. Var snäll mot dig själv och ha tålamod.
- Alla har dåliga ronder – ge inte upp. Gjorde du en dålig rond men slog ett jättebra bunkerslag? Ta med dig det! Det är viktigt att fira även små segrar.
- Försök att spela och träna med kontinuitet. Satsar du koncentrerat och inte sprider ut spel och träning över för lång tid så kommer resultaten snabbare. Då blir golfen också roligare.
- Känner du motstånd eller att du inte kommer vidare? Träna med en PGA-tränare. Det ger otroligt mycket och kan lösa svårnötta problem.
- Fråga klubben om vilka tränings-/spelaktiviteter som finns för nybörjare. Har du en egen idé om vad de borde erbjuda, för dina önskemål vidare till klubbchefen/tränaren.
- Våga spela med någon du inte känner. Kom ihåg att alla har varit nybörjare någon gång, även Tiger Woods.
- Engagera dig gärna i någon kommitté. Det är ofta ett bra sätt att lära känna fler och skaffa sig ett nätverk.
Fadderverksamhet, »gymkortskoncept« och spelträffar ger resultat
Med detta som utgångspunkt och uppbackad av egen sammanställning presenterade Filip sin idé för klubbens styrelse som direkt nappade. Inför 2015 tog de fram ett nytt koncept med nybörjarkurs och ett helt nybörjarprogram. Efter att en elev har genomgått nybörjarkursen och kommit i gång att spela på banan erbjuds gratis gruppträning med 35–50 träningspass år 1. Är man kvar som medlem i golfklubben har man tillgång till gruppträningen helt kostnadsfritt även år 2.
»Alla har dåliga ronder – ge inte upp. Gjorde du en dålig rond men slog ett jättebra bunkerslag? Ta med dig det! Det är viktigt att fira även små segrar«
– Det fungerar ungefär som ett gymkort. Man anmäler sig till när man vill vara med och träna, säger Filip.
Nybörjarprogrammets gruppträning ger deltagarna både repetition och fördjupning av det de lärt sig under nybörjarkursen. Utöver löpande gruppträning ordnar klubben parallellt även spelträffar och andra aktiviteter för nybörjare. Nya golfare behöver både spelförmåga och social aktivitet och nätverk, tycker Filip.
– Parallellt med nybörjarprogrammet anordnar vi genom medlemskommittén en fadderverksamhet, för att göra det lättare för nybörjare att komma ut på banan i gott sällskap. Det är vanligt att nybörjare uppger att det blir ett stort steg att ta sig ut på banan om man inte har någon att spela med. Kanske har man gått en kurs på egen hand? Är man också osäker på sin förmåga och inte tycker att man är tillräckligt bra så vågar man kanske inte spela med någon man inte känner. Här både kan och bör klubben hjälpa till.
Nybörjarsatsningen har gett Sölvesborgs GK en oväntad effekt: även erfarna spelare har fått upp ögonen för att träning ger resultat. De har därför erbjudit vinterträning och simulatorer för att fler av klubbens medlemmar ska kunna hålla igång året om – och vara ännu mer redo att kliva ut när säsongen drar igång.
Det kan komma personer som inte bara är nybörjare i sporten utan även i klubblivet och som inte vet vad det innebär att vara medlem. Känner man som ny medlem ingen tillhörighet, eller inte vet vem man ska fråga så finns risken att man tycker att det inte är värt det – och slutar.
Resultatet har inte låtit vänta på sig. Med hjälp av klubbens koncept fortsätter cirka 85 procent av alla som går nybörjarkursen att spela golf och även stanna kvar som medlemmar. Klubbchefen Kristian Olsson är nöjd.
» Satsningen har absolut varit värd investeringen. Klubben står för hela kostnaden men i gengäld får vi nöjdare golfare och lojalare medlemmar«
– Satsningen har absolut varit värd investeringen. Klubben står för hela kostnaden men i gengäld får vi nöjdare golfare och lojalare medlemmar, vilket genererar intäkt i form av ökade medlemsavgifter, säger han men betonar att varje golfklubb måste se till sin egen verksamhet och det batteri av aktiviteter den kan erbjuda.
Det är viktigt att klubben förstår vem som är deras medlem och varför den är medlem. Men också våga tänka utanför den berömda boxen och se bortom instegsfasen.
Själv ser han fram emot att möta många glada golfare på klubben den här säsongen.
– Vi har även märkt andra positiva effekter som vi kanske inte hade räknat med. Erfarna medlemmar har fått upp ögonen för att träning ger resultat. Så vi har även börjat erbjuda mer medlemsträning generellt, som vinterträning i våra faciliteter och simulatorer som gör att golfarna kan vara bättre förberedda när säsongen startar. Vi försöker verkligen jobba så att alla ska känna att de är välkomna. Jag känner mig väldigt positiv inför säsongen.