Golfen i siffror
Vi summerar golfåret 2022 och blickar framåt mot årets säsong. Hur många kommer spela i år?
En sen säsongsstart i många delar av landet, en pandemiboom som väntades komma av sig och höjda kostnader för klubbarna – skulle det bli någon golf 2022? Så klart att det blev!
Även om Golfsverige inte riktigt levde upp till rekordsiffrorna 2021 så fortsatte tre av fyra nya ”pandemigolfare” att spela golf. Antalet medlemskap landade på 536 203, vilket var en minskning med cirka tre procent, men ändå den sjunde högsta medlemssiffran någonsin. Detta gör golfen till Sveriges näst största sport, som bara slås av fotbollen som kan skryta med över 600 000 aktiva utövare. Tre på listan är friidrotten, som har cirka 469 000 utövare.
Under 2022 tillkom 49 793 nya och återvändande golfare, personer som alltså inte var medlemmar i en golfklubb året innan. Av dessa var 26 procent kvinnor och 23 procent juniorer. Samtidigt var det 66 756 personer som inte förnyade sina medlemskap. Totalt minskade antalet unika golfare med 18 755 (-3,6 procent) jämfört med 2021 (från 522 540 individer till 505 577), vilket innebär att det var fler som lämnade än som började.
– Minskningen var väntad i spåren av att klubbarna fick 136 000 nya medlemmar under de två pandemiåren, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare på Svenska Golfförbundet. Tre av fyra är dessutom kvar i golfen.
Vad är då nyckeln till att tycka det är roligt med golf? Jo, att spela mycket. I fjol slutade 40 procent av de medlemmar som hade noll bokade ronder under 2021, medan över 90 procent med 40 eller fler bokningar fortsatte med golfen. Och vi spelar faktiskt mycket golf, även under tider utan social distansering. Mängden spel har återgått till ungefär samma nivåer som före pandemin. I snitt spelade medlemmarna 16,7 ronder under 2022 (18,5 ronder 2021).
Hur blir årets säsong?
Att sia i siffror är ingen exakt vetenskap. Däremot finns indikatorer baserat på lärdomar från tidigare år, och undersökningar.
Players 1st är en undersökning som skickas ut till medlemmar i svenska golfklubbar varje år. Medlemsundersökningen består av cirka 100 frågor, fördelade på tio olika serviceområden som bana, restaurang, klubbliv och träningsfaciliteter där man får betygsätta klubben mellan 1–10. Under varje område finns dessutom ett antal fördjupande frågor. 151 811 svarade på fjolårets undersökning. På frågan om de kommer att fortsätta vara medlemmar i sin golfklubb om två år svarade 57 procent »ja«, 27 procent »kanske« och 16 procent »nej«.
Vi vet också att vädret och samhällsfaktorer på våren påverkar inflödet av nya golfare.
Ökade priser, inflation, räntehöjningar och mindre pengar kvar i plånboken hos hushållen kan också påverka. Särskilt lär det innebära att färre väljer att ha flera medlemskap.
Så, hur blir prognosen för 2023?
– Golfen är stark och kommer att locka människor även i sämre tider, säger Bo Bengtsson. Samtidigt måste vi vara realister och jobba med scenarion som innebär att golfen faller tillbaka till läget innan pandemin. Det skulle innebära en nettominskning med över 50 000 medlemmar. Jag håller det scenariot som föga sannolikt så länge det inte handlar om stora varsel och neddragningar i Sverige eller att krigshotet ökar rejält. Men, en minskning runt netto 25 000 medlemmar är mer realistiskt. Vårvädret och när säsongstarten kan ske har historiskt påverkat medlemsflödet.