Från guttaperka till balata – golfbollens utveckling

Alla är runda, de flesta är vita. Men under skalet varierar egenskaperna mycket. Golfbollen har gjort en spännande resa genom århundradena och den har ännu inte slutat. Vet du till exempel varför bollen har dimples?

Text: Jenny Olsson
Foto: Svenska Golfmuseet / Getty Images
Publicerad: 14 oktober 2024

Vad är viktigast i din golfutrustning? En del skulle kanske säga drivern, andra puttern. Men utan golfbollen skulle du stå dig slätt. Det är ju den som golfspelet handlar om – och den ska gå i hål.

En golfboll är rätt så unikt konstruerad med flera lager, en inre kärna och flera hundra gropar på skalet. Dessa gropar, så kallade dimples, behövs för att öka bollens flygförmåga. Ren aerodynamik.

Anledningen till att golfbollar trots att de till det yttre ser närmast identiska ut, har så olika egenskaper är för att kunna passa olika typer av spelare, spelnivå och svinghastigheter. Allt eftersom teknologin utvecklas testas nya material, mönster och konstruktioner.

 

1. Wood. 2. Featherie. 3. Gutty. 

Från fjädrar till gummi

Golfbollen har utvecklats enormt mycket genom tiderna. De allra första var svarvade av trä och varken särskilt hållbara eller lättspelade. Det finns tydliga spår av golfen redan från slutet av 1400-talet.

På den tiden var en boll gjord av en hopsydd läderpåse som fyllts med hår. Men bollarna var mycket dyra att tillverka och snart började man i stället att fylla dem med fågelfjädrar och det gjorde det också lättare att få bollen rund.

Visste du?

… att en golfboll enligt regelboken får väga max 45,93 gram.
… att en golfbolls diameter inte får vara mindre än 42,67 mm.

4. Bramble. 5. Haskell. 6. Dimples.

Guttaperka och dimples

1848 förändrades allt då pastor Robert Adam Paterson uppfann guttaperkabollen. Den tillverkades av gummi från det tropiska guttaträdet.

Konstruktionen förbättrades så småningom av Coburn Haskell och Bertram Work som 1898 upptäckte att bollflykten och kontrollen förbättrades ytterligaremed en boll med en kärna av lindade gummitrådar och ett hölje av guttaperka (senare balata) – principerna bakom den moderna golfbollen var född!

Några år senare försedde William Taylor golfbollen med ett »gropmönster« och helt plötsligt lyfte bollen och flög långt. Denna förbättring är det som ligger till grund för det utseende och de egenskaper som en golfboll har i dag. I alla fall ett tag till.

Framtidens golfboll

R&A har nämligen tagit ett beslut att man ska ta fram en ny standard, där ett av de viktigaste målen har varit en boll som ska gå kortare. Duktiga spelare slår i dag över de hinder som banarkitekten placerat så att spelarna måste göra strategiska val.

Det är spännande att se hur det kommer att påverka golfarna – och hur golfbollens utveckling aldrig stannar av.

Tänk på – en ren golfboll ger bättre resultat än en smutsig!

Skillnaden mellan en ren och en smutsig boll är stor. Sitter det smuts på bollen kan det göra att den flyger kortare eftersom dimplens funktioner sättas ur spel och bollen därmed inte flyger lika bra i luften. Dessutom rullar en ren och torr boll bättre än en smutsig och fuktig boll.

Ta för vana att inför varje utslag och putt kolla att bollen är hel och ren. Använd bollrengöraren som ofta finns på tee och ha med en liten bollborste och en handduk i bagen.