Från golfbanan till styrelserummet
Företagsledare, marknadsföringsexpert och före detta golfproffs. Therese Bohlin gick från tourspelare till vd för Prime, en av Sveriges största byråer – men har fortfarande 1 i handicap.
Therese Bohlin tyckte att hon hittat den perfekta balansen i livet efter gymnasiet. Under vinterhalvåren pluggade hon finans på Handelshögskolan. Om somrarna var hon golfproffs på Teliatouren, den dåvarande skandinaviska delen av Europatouren.
Det var två uppåtgående karriärer som allt som oftast gått utmärkt att kombinera – inte minst som delaktig i Handelshögskolans så kallade golfutskott. Här hade hon via golfen fått chansen att träffa och nätverka med näringslivshöjdare under de tävlingar med tillhörande middagar som utskottet arrangerade.
Men nu – sommaren 2006 – hade det blivit allt svårare att få ihop allt. Under tiden på skolan hade Therese efter en tids praktik landat ett jobb på en reklambyrå. Här hade hon nu fått ett konsultuppdrag att leda Moderaternas valkampanj. Efter tolv år av rödgröna regeringar skulle det borgerliga partiet nu erövra makten genom att lansera sig som Nya Moderaterna, detta under parollen »Sveriges nya arbetarparti«. I kampanjen hade hon kommit att arbeta nära Moderaternas kommunikationschef och spinndoktor Per Schlingmann.
Just när Therese skulle gå ut på banan för en tävling i Sverige ringde Schlingmann. Som så ofta när han hörde av sig förstod Therese att det var något viktigt och brådskande.
– Jag sa att vi får höras efter rundan – om fyra timmar, säger Therese Bohlin när vi ses i ett av mötesrummen på kommunikationsbyrån Primes kontor i Gamla Stan i Stockholm.
Therese, som under de senaste tre åren verkat som vd på byrån, skrattar till.
– Det blev ju inte direkt en av mina bästa rundor. Någonstans där förstod jag att det kanske inte längre gick att kombinera mina två karriärer, utan att jag blev tvungen att välja väg.
När tiden är knapp, och det inte är snack om att sticka i väg på en 18-hålsrunda, går Therese upp tidigt och river av nio hål före frukost.
Therese Bohlin växte upp i Viksjö norr om Stockholm. Till golfen hittade hon i elvaårsåldern, efter att hennes storebror och sedan resten av familjen fått upp ögonen för sporten.
– Jag blev väl mer eller mindre tvingad med ut, för annars visste nog inte mina föräldrar var de skulle göra av mig. Så jag gick med på de där långa banorna och slog mina korta slag. Jag tyckte det var rätt trist till en början.
Men snart kom hon så att hitta jämnåriga tjejkompisar i klubben. Hon fick ett sammanhang. Nu förändrades allt och strax tog hon cykeln till golfklubben varje dag efter skolan bara för att hänga, gå ett par hål eller ha puttningstävlingar med de nyfunna vännerna.
» En fördom som golfen drogs med under min uppväxt var det att den inte ansågs som en sport utan mer som ett sällskapsspel «
Det visade sig också att Therese besatt viss talang. Efter att ha vunnit sin första tävling på hemmaklubben fick hon blodad tand. Strax kom också tränaren Petra Lindström (i dag ansvarig för spelarutveckling, golfgymnasier och eftergymnasiala studier hos Svenska Golfförbundet) till Viksjö GK. Lindström satte upp höga ambitioner för klubbens elitspelare och ungdomar – vilket gav resultat. Snart tävlade Therese Bohlin såväl runt om i Skandinavien som i Frankrike.
– Även om det såklart skedde en viss satsning så skedde den gradvis. Det var aldrig så att jag sa till mig själv att »nu satsar jag«. Att jag ägnade nästan all min fritid åt golfen var mest bara för att jag hade det så kul med de jämnåriga tjejerna jag spelade med.
Men lika kul som hon hade på golfbanan, lika spännande hade hon i det yrkesliv som hon trätt in i. Så strax efter den där tävlingsrundan när Per Schlingmann ringde för att ta upp något akut kring Moderaternas kampanj, bestämde hon sig för att lägga ned golfkarriären.
– Jag hade nått topp-15 på den delen av Europatouren som hette Teliatouren. Det var ju bra, men jag kände att om jag skulle nå den absoluta toppen så hade jag behövt hålla ett hundraprocentigt fokus på golfen – och det hade jag inte.
» När jag flyttade till Florida för att plugga och spela med ett collegelag sa min tränare: "I have never seen a better putter «
Själv menar Therese att hon kanske förlitade sig på sin talang lite för mycket och lite för länge.
– När jag flyttade till Florida för att plugga och spela med ett collegelag sa min tränare: »I have never seen a better putter.« Jag skulle säga att jag var lite för ojämn men att jag hade ett bra närspel med chippar och puttar som ofta räddade upp allt.
Dessutom, insåg Therese, var golfen nu inne i ett skifte. De unga tjejer som kom underifrån, så som Caroline Hedwall, »slog 40 meter längre«.
– En fördom som golfen drogs med under min uppväxt var det att den inte ansågs som en sport utan mer som ett sällskapsspel. Men när Tiger Woods och Annika Sörenstam kom att dominera golfen blev det verkligen till en sport där utövarna mer kom att ses som atleter och där svenska framgångar tog allt större plats i sportsändningarna på tv. Detta ledde till en reaktion. För även om jag och de tjejer jag tränade med hade bra disciplin och fokus så var det ingenting mot hur den var hos dem som kom efter oss.
Therese Bohlin var tidigare vd på kommunikationsbyrån Prime, som prisats som en av världens mest innovativa.
Efter en handfull år i reklambranschen blev Therese Bohlin handplockad till Prime, som kanske blivit mest känd för sin kriskommunikation. Enligt branschpress hanterar kommunikationsbyrån 50 procent av fallen när det blåser kring ett svenskt företag. Men byrån, som prisats som »världens mest innovativa byrå«, har också en stor roll i samhällsbygget, där man till exempel varit med och startat den alternativa politikerveckan till Almedalen: Järvaveckan.
Vad, om något, har Therese tagit med sig från golfbanan in på kommunikationsbyrån? Finns det en röd tråd mellan att rädda ett företag i kris och att rädda en runda med bländande närspel?
– Jag tror att jag haft nytta av den individuella aspekten i golfen, det här otroliga ansvarstagandet och ledarskapet. Vi jobbar i team här men med ett starkt självledarskap – det är upp till mig att driva det som ligger på mig i mål, säger hon och fortsätter.
» På morgnarna smyger jag upp vid sex, river av nio hål på en timme och sedan är jag tillbaka och äter frukost med familjen. Golfen behöver inte vara så tidskrävande, det är dock inte något som man marknadsför. Kanske behövs det? «
– Dessutom lär man sig att ta nederlag. Man kan förlora en kund, det finns kampanjer man skapar som hade kunnat gå bättre … golfen har lärt mig att gå vidare och tugga framåt, förbättra det man gjort och sikta mot nästa uppdrag på samma sätt som jag såg fram emot nästa tävling.
Hur skulle du som kommunikationsproffs marknadsföra golfen?
– Tack för den frågan, säger Therese och ler. Det är ofta komplext när man ska bygga upp något, men ofta kan det vara så att kunden – och om vi uppehåller oss vid golfen då – vänder sig till oss och säger: »Vi måste jobba med bilden av golfen.« Men oftast är den här felaktiga bilden som man tycker förmedlas ett symtom på något annat, som att man inom golfen under en tid kanske inte tillgängliggjort sporten så att den passar den livsstil som människor har i dag. Då är det alltså något djupare än »bilden av golfen«.
Hon pausar.
– Jag tror att saker marknadsför sig själva bara man följer rätt kontext och trend, förändring eller beteende – och den resan har golfen verkligen gjort under pandemin, säger Therese.
Hon hänvisar till de rekordsiffror som golfen visade upp under 2020, när antalet medlemskap passerade en halv miljon för första gången på tio år. Dessutom välkomnade Golfsverige drygt 94 000 nya golfare och återvändare som inte var medlemmar året innan.
– Sedan är bara frågan om den här resan består.
Therese Bohlin nämner vidare att Prime har en systerbyrå som heter United Minds, som tittat på beteendeförändringar och värderingsförändringar under pandemin.
– Det återstår att se hur golfen även fortsättningsvis kommer att passa in i de förändringar som skett. Jag skulle säga att mycket hänger på det som kallas »work from anywhere«, alltså att vi ska kunna jobba varifrån som helst, och hur mycket av det som kommer att bestå efter pandemin. Det nya arbetssättet har gjort att det har frigjorts mycket tid för många.
Therese drar så en parallell till samtiden – och sig själv.
– Golfen följer ju samhället i stort. Hur mycket tid har människor över? Hur ser vardagen ut? När jag fick två döttrar med ett par års mellanrum hade jag precis som alla småbarnsföräldrar svårt att hitta tid till golfen. Då hamnade klubborna på hyllan. Men så, för ett par år sedan, hittade jag ett life hack. På sommaren är vi i en liten bohuslänsk by nära Fjällbacka Golfklubb. Så på morgnarna smyger jag upp vid sex, river av nio hål på en timme och sedan är jag tillbaka och äter frukost med familjen. Det är bara så härligt – och det visar på att golfen inte behöver vara så tidskrävande, det är dock inte något som man marknadsför. Kanske behövs det?
Samtidigt erkänner Therese att hon nu för tiden lägger ganska mycket tid på sin golf, det krävs för att bibehålla sitt imponerande singelhandicap: 1.
När Therese klättrade i kommunikationsvärlden kunde hon inte längre kombinera sina karriärer. Hon lämnade proffsgolfen, men har bibehållit sin låga handicap.
Efter tio år på Prime – varav sex år i ledningen och de senaste tre som vd – lämnar Therese Bohlin nu byrån. För vad? Det säger hon sig själv inte veta.
– Efter en sån fantastisk resa som vi gjort med Prime det senaste decenniet var det dags att ta ett nytt steg i livet. Jag har ett flertal styrelseuppdrag och egna investeringar som kommer att hålla mig sysselsatt, men det finns så många spännande uppdrag där ute som kombinerar samhällsbygge med starkt affärsmannaskap som jag ser fram emot att utforska.
– Under tiden kommer det under hösten nog att bli några fler golfrundor än vanligt.
Therese Bohlins scorekort
BIRDIE: »Speedgolf. Jag gillar allt som gör spelet snabbare och tillgängligare för alla. Jag har alltid spelat sällskapsronder med flaggan i, nu gör jag det även enligt reglerna.«
PAR: »Lättviktsskaften i den nya generationens drivers. De adderar direkt några meter så man känner sig kraftfull – jag önskar att de funnits på min tid.«
BOGEY: »När vi delar upp samhället i vi och dem, vilket pekar på att vår empatiska förmåga håller på att få sig en törn. En fyrboll i fyra timmar är ett perfekt tillfälle att träffa nya människor och få nya perspektiv.«
Mer om Therese Bohlin
Namn: Therese Bohlin.
Ålder: 43 år.
Bor: Enskede.
Familj: Man och två döttrar, 7 och 5 år.
Gör: Avgående vd på Prime.
Hcp: 1.
Hemmaklubb: Bryttsäter GK.
Favoritklubba: Puttern.
Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa #3 2021