18-årige Felix Lundin är en av debutanterna på Folksam Paragolf Tour. Här med en av klubbens lokala caddies på bagen.
»En Paragolftävling är perfekt«
»Show up, keep up and shut up.« De tre bevingade orden för att beskriva en caddies arbetsuppgifter brukar Per Sjöberg, ordförande för Svenska Golfförbundets Paragrupp, låna under sina caddiegenomgångar. Så även denna gång – när Folksam Paragolf Tour kommit till Ågesta Golfklubb för den tredje av sex deltävlingar 2023.
När Per blir lite mer allvarlig betonar han dock att den allra viktigaste uppgiften för de lokala medlemmarna som stolt ställer upp, är att vara ett stöd för spelarna där ute. Att prata ihop sig och lyssna in vad just de har för enskilda behov.
Att tävlingen kommer hit är en stor ära för Christer Svanberg på Ågestas kansli, och över lag tycker medlemmarna på klubben att det är positivt, menar han.
– Man är jättestolt att få ha det här och få visa upp för alla medlemmar vad det handlar om. Kunna visa att alla spelare, trots sina handikapp, kan vara som alla andra. Det är ju inkluderat i golf med handicapsystemet, så det passar perfekt att ha.
Christer Svanberg ansvarar för Ågesta Golfklubbs paraverksamhet.
Här på Ågesta Golfklubb, en kvart utanför Stockholms innerstad, har den idrottsliga ådran pumpat länge, tävling ligger i klubbens DNA. Tidigare i år arrangerade de en stor juniortävling, och nu för första gången står de som värd för Paragolfen och Golfens SM-vecka.
Christer har jobbat med Paragolfen sen »scratch« i princip, och sedan fem år tillbaka ansvarar han för träningsgruppen på klubben. Han menar att om en klubb är intresserad av att starta sin egen paraverksamhet så är ett perfekt första steg att söka en tävling.
– Man behöver inte vara rädd för någonting. Det är vanliga människor som spelar golf, de tar inte lägre tid på sig heller, snarare tvärtom. Det är golf även om det heter Paragolf. Är man intresserad av golf så ser man att alla kan spela.
De flesta i Ågesta Golfklubbs träningsgrupp för paragolfen är med för den sociala biten. Men 18-årige Felix Lundin – en av tävlingens debutanter – har hittat tävlingsnerven. Några premiärnerver utanpå syns dock inte på långa håll.
– Jag vill komma runt mitten av resultatlistan. Men jag går ju för vinsten, det har jag ändå självförtroende för att göra. Men det är ju golf så man tävlar mest med sig själv.
En kompis som tävlade inspirerade till att få in Felix på tävlingsspåret.
– Jag är tävlingsinriktad sen fotbollen så det kommer därifrån. Och så tittar jag mycket på golf på tv, det såg kul ut.
» Själva autismen är inte riktigt i vägen eftersom man är mycket för sig själv. Så det är skönt det. Jag brukar gå lite ensam ibland, men oftast går jag med familjen och då går det rätt bra.
Han började spela för bara tre år sedan efter att en benskada satt stopp för fotbollen. Hela familjen hittade in till golfen samtidigt.
Nu tränar han minst en timme om dagen, varav en kväll i veckan med klubbens paragrupp.
Men ibland behöver han ställa in på grund av grov ångest.
– Själva autismen är inte riktigt i vägen eftersom man är mycket för sig själv. Så det är skönt det. Jag brukar gå lite ensam ibland, men oftast går jag med familjen och då går det rätt bra. Det är bättre ute än inne så det är perfekt, säger Felix.
I dag tog han en av klubbens caddies i hopp om att få hjälp med bankännedomen, då han själv bara spelat den en gång tidigare.
Erika Malmberg började spela golf för att öva på att fokusera. Här förbereder hon sig inför sitt andra SM.
Veteranen Kristoffer ser en utveckling
Kristoffer Eklund, 37, är motsatsen till debutant. Han gjorde sin första deltävling 2014 och har spelat sedan han var elva år. Tävlingsmomentet är framför allt det som han gillar.
Kristoffer har sett hur parascenen utvecklats, framför allt med hårdare konkurrens.
– Det är skitkul, nu är det många bra spelare, säger han.
Hans egen satsning har också blivit mer seriös, genom tränare i stället för att bara försöka lära sig genom att kolla på kompisar. En medvetenhet i svingen i förhållande till den CP-skada han har i höger arm och ben.
– Man trodde att man stod hyfsat okej, men sen fick man hjälp av tränare och fick en helt annan uppfattning. Tidigare har man tänk att jag inte varit påverkad, men det är bara att slå tänker man. Att vara medveten om små detaljer som gör skillnaden är jättebra.
De första tävlande börjar rulla in i klubbhuset efter 18:e samtidigt som det är febril aktivitet runt övningsgreen. Många ivriga spelare som vill ut på banan. Christer Svanberg sitter stolt och ser på.
När helgen är över har Ågesta Golfklubb dragit ännu ett strå till tävlingsstacken i Golfsverige. Tillsammans med Stockholms Golfdistrikt har de skrivit svensk golfhistoria då 26 svenska mästare korats under ett av Sveriges största och äldsta golfevenemang – Golfens SM-vecka. En vecka fylld av tuff konkurrens, härlig gemenskap och fantastiskt arrangemang!
– Om alla tar åtminstone en tävling var någon gång så löser det sig ju, fyller klubbchef Max Anglert på.
Mer om Folksam Paragolf Tour
Det finns två kategorier av funktionsnedsättning:
► Kategori 1: fysisk funktionsnedsättning, inklusive synskada
► Kategori 2: Utvecklingsrelaterad funktionsnedsättning (intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning)
Inom varje kategori är spelarna indelade i två klasser:
► A-klass: handicap upp till 14,5
► B-klass: handicap 14,6–36,0