European Challenge Tour – en språngbräda för nästa generations golfstjärnor

Sveriges roll som värd för tävlingar på European Challenge Tour är en av de avgörande faktorerna för svensk golfs framtida framgångar. Genom att erbjuda spelare en plattform på en internationell nivå, har European Challenge Tour blivit en nödvändig språngbräda för att lyfta svensk golf till nya höjder.

Text: Sara Wänseth
Foto: Göran Söderqvist
Publicerad: 7 augusti 2023

European Challenge Tour (CT) spelas i år på 29 banor både i och utanför Europa, varav två av tävlingarna avgörs i Sverige. Svenska Golfförbundet är huvudarrangör för båda evenemangen i nära samarbete med Dormy på Askersunds Golfklubb och Indoor Golf Group på Landeryds Golfklubb.

 

European Challenge Tour är undertouren till DP World Tour (tidigare känd som Europatouren) och steget ovanför Nordic Golf League, som utgörs av svenska MoreGolf Mastercard Tour och danska Ecco Tour. Just nu rör sig konstant cirka 20 svenska herrspelare på European Challenge Tour. Det är fler spelare än på länge.

 

– Det är en spännande tid för svensk golf, säger Ola Lindgren, headcoach för de svenska herrlandslagen. Efter en dipp och ett rejält generationsskifte har vi nu ett helt gäng lovande killar, sena 90-talister och några ännu yngre spelare. För dem är European Challenge Tour en förutsättning för att kunna ta nästa steg i sina golfkarriärer. Den fungerar som en språngbräda men kan även liknas vid golfens bakgård, med lika långa resor som på de högre tourerna men betydligt lägre prispengar.

Ola Lindgren, headcoach herrar.

Viktiga wild cards till spelare

 

Under pandemiåret 2021 erbjöds Sverige, som var ett av få länder med minimala restriktioner kring inresor, att arrangera två tävlingar där European Challenge Tour stod för majoriteten av finansieringen. Sedan dess arrangeras två tävlingar årligen i Sverige. För varje arrangerad CT-tävling tilldelas Svenska Golfförbundet 50 wild cards som kan delas ut till spelare. Wild cards som kan nyttjas i egna tävlingar i Sverige eller bytas mot deltagande i utländska CT-tävlingar.

 

– Det här ger oss möjlighet att skicka ännu fler spelare ut i det internationella systemet, säger Ola Dessutom får unga svenska proffs nu möjlighet att spela våra svenska tävlingar med stark konkurrens på hemmaplan. Det här gör mentalt att steget blir lite kortare i framtiden och de vet vad de har att vänta på nästa nivå.

Jesper Svensson som spelar för Upsala Golfklubb tog hem segern i N-BL Challenge Trophy på nederländska Twentsche Golf Course tidigare i år. Han ligger, i skrivande stund, 11 på Challenge Tourens ranking – Road to Mallorca. Stannar han inom topp 20 ser vi honom på DP World Tour 2024.

Falkenberg Golfklubbs storspelare Jens Dantorp slutade på sjätteplats på Challengetourens ranking Race to Mallorca 2022 och säkrade därmed tourkortet på DP World Tour 2023.

Adam Blommé, AIK Golfklubb, har haft en stark inledning på Challengetouren 2023. Just nu ligger han på sjätte plats på Road to Mallorca med tio tävlingar kvar att spela.

Mikael Lindberg, AIK Golfklubb tog hem Indoor Golf Group Challenge 2022, slutade femma på rankingen och säkrade även han tourkortet på DP World Tour 2023.

Jesper Svensson överraskade nyligen genom att vinna CT-tävlingen B-NL Challenge Trophy i Deldenerbroek,  Nederländerna. Det var Jespers första tävling på European Challenge Tour för säsongen.

 

– Jag är helt slut, säger Jesper efter att precis ha avslutat tredje rundan på en mycket kuperad bana i Tjeckiens CT-tävling, D+D Real Czech Challenge. Det här är tredje veckan i rad på Challenge Tour och jag har fortfarande inte hunnit hem för att fira vinsten.

 

Segern i Nederländerna är Jespers första seger på European Challenge Tour. Han fick ett wild card tack vare Indoor Golf Group Challenge till just den tävlingen.

 

– Nålsögat att ta sig ut internationellt är litet, de enda chanserna är att vara topp fem i den nordiska ligan, Nordic Golf League eller kvala. Men tack vare wild cards får jag och många fler spelare chansen att kliva upp till Challenge Tour.

 

För de 20 främsta spelarna på European Challenge Tour efter säsongen öppnas möjligheten att ta steget till DP World Tour under nästkommande år. Att nå DP World Tour är en dröm för många spelare.

 

Ja, det är målet för mig, en dröm sedan jag var liten, säger Jesper, med viss bestämdhet i rösten. Det ultimata målet är därefter att ta mig ut på PGA-touren.

Den 31 augusti – 1 september 2023 spelas Indoor Golf Group Challenge på Landeryd Golfklubbs linksliknande bana – Vesterby Links. Foto: Play Reklam & Event – Reklambyrå i Motala Östergötland.

Den 24–27 augusti 2023 spelas den tredje upplagan av Dormy Open på Askersunds Golfklubb, intill Vätterns norra strand. Foto: Michael Tannus.

Landeryds GK har höga ambitioner med European Challenge Tour

 

Östergötland och Närke får i slutet av sommaren besök av European Challenge Tour när Landeryds Golfklubb och Askersunds Golfklubb blir tävlingsarenor. Landeryds Golfklubb söder om Linköping är Sveriges största juniorklubb och får nu för första gången stå som värd för European Challenge Tour. Klubbdirektör Björn Sturehed är mycket glad och stolt över möjligheten att arrangera tävlingen i slutet av augusti.

 

– Vi satsar stort på idrotten golf och vi accepterade frågan med glädje, säger Björn. Genom att arrangera en tävling av den här digniteten har vi nu en jättestor möjlighet att motivera ungdomar att satsa vidare. Om vi ska få fram duktiga spelare måste vi upplåta våra banor för den här typen av tävlingar, skapa rätt förutsättningar för spelarna.

 

Björn menar att stödet från övriga Östgöta-klubbar är massivt. För att stötta Landeryds Golfklubb har andra klubbar i regionen erbjudit medlemmarna att spela på deras banor till halva priset under tävlingsperioden.

» Genom att arrangera en tävling av den här digniteten har vi nu en jättestor möjlighet att motivera ungdomar att satsa vidare. Om vi ska få fram duktiga spelare måste vi upplåta våra banor för den här typen av tävlingar, skapa rätt förutsättningar för spelarna.

 

Björn och Landeryds Golfklubb har ambitionen att arrangera den allra bästa tävlingen på European Challenge Tour 2023.

 

– Det är mycket jobb och en hög målsättning, men vi har erfarenheten, en bana av väldigt hög klass, spelarperspektivet och dessutom ett stort intresse från medlemmarna att vara funktionärer. Vi vill att våra medlemmar ska känna sig stolta.

 

Landeryds Golfklubb arrangerar tävlingen i nära samarbete med Svenska Golfförbundet, men också med starkt stöd från Indoor Golf Group (IGG) som är en engagerad sponsor för tävlingen. IGG har även skrivit avtal för att arrangera CT-tävlingar i Sverige ytterligare två år framöver, både 2024 och 2025. Fredrik Wredmark är vd för IGG, Europas största indoor-aktör, och brinner för både golf och ungdomsidrott.

 

Vi vill ge tillbaka till golfen och arbeta för att öka intresset för sporten i Sverige, säger Fredrik. Genom att arrangera CT-tävlingar i Sverige ger det spelarna en plattform för att ta sig vidare inom golfen. European Challenge Tour fyller ett viktigt glapp i proffstrappan och ger spelarna värdefull erfarenhet och möjlighet att möta ett tuffare motstånd.

FEM fördelar med Challenge Tour

Att arrangera tävlingar på European Challenge Tour i Sverige är en stor fördel för svensk golf av flera skäl:

 

1. En möjlighet för spelarna:
CT-tävlingar i Sverige ger svenska spelare möjlighet att avancera snabbare ut i Europa. Genom att Svenska Golfförbundet får 50 wild cards per tävling i Sverige, som också kan bytas mot deltagande i CT-tävlingar utomlands, får fler spelare möjlighet att spela till sig rankingpoäng för att befästa sin position på European Challenge Tour eller avancera till DP World Tour.

 

2. Uppmärksamhet och exponering:
När CT-tävlingar hålls i Sverige får svensk golf och dess spelare ökad uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Detta innebär att svenska spelare har större möjlighet att synas och etablera sig. Att Sverige är med som aktiv tävlingsarrangör inom internationell proffsgolf innebär även en tydlig koppling mellan Nordic Golf League och European Challenge Tour, där de fem bästa spelarna avancerar till European Challenge Tour.

 

3. Språngbräda:
European Challenge Tour innebär en lämplig språngbräda vidare och fyller glappet mellan Nordic Golf League och DP World Tour, ett steg som annars blir väldigt stort för unga spelare.

 

4. Hemmafördel:
När CT-tävlingar äger rum i Sverige får svenska spelare en hemmafördel på banor de känner sig bekväma på. Hemmapubliken kan också ge extra stöd och entusiasm, vilket kan motivera och inspirera spelarna att prestera på sin bästa nivå.

 

 

5. Utveckling för klubbar:
För värdklubbarna innebär arrangemanget en viktig morot för de egna spelarna och skapar även gemenskap för medlemmarna i klubben. Dessutom finns stora möjligheter till en kommersiell vinning för klubben.