Är det dags att byta tee?

Helt nya spelupplevelser väntar – om du vågar byta tee! Kanske får du till och med en ännu roligare rond och upptäcker mängder med "nya" banor.

Text: Henrik Lenngren
Foto: Ove Ellemark, Stefan Schnöpf och Hugo Rosberg
Publicerad: 5 juli 2024

Glöm gamla begrepp som herr- och damtee. Det är dags att börja välja tee efter din lust och dina egna förmågor. Golfa! har mött två glada golfare som hittat nyckeln till en bättre spelupplevelse – de vågar byta tee. Så vad väntar du på? Testa du med!

– Jag blir mindre frustrerad och njuter mer av ronden när jag väljer att gå fram på tee, konstaterar Anders Almgren som mer är gärna går fram på tee.

Anders Almgren (höger i bild) spelar gärna från främre tee eftersom han tycker att han kan spela jämnare och njuta mer av ronden. Som här på Visby Golfklubb. Foto: Stefan Schnöpf

– För mig som inte tränar eller spelar så ofta upplever jag en bättre anpassad utmaning. Jag får kortare slag in mot green och slår inte lika snett. Sedan går det ju snabbare också. Det är ofta ett plus.

Att spela från främre tee påverkar spelet på flera sätt.

– Framför allt slipper jag slå driver så ofta, vilket underlättar för mig som är bättre med järnklubborna. Jag kan spela jämnare och kanske njuta mer av ronden snarare än att få den tuffaste utmaningen. Det gör dessutom att jag kan fokusera mer på närspelet, känna mig lite mer som ett proffs.

– En gång spelade jag Visby Golfklubb med några kollegor. Vi var både gubbar och grabbar som valde att gå fram på tee. Det var perfekt. Vi hade alltid en boll i spel och kunde njuta mer av den vackra banan.

Byt tee för bästa spelupplevelse

Isabelle Rosberg, plushandicappare och före detta Europatourspelare, lirar gärna från den tee som förr kallades ”herrtee” och som var gul till färgen. För Isabelle innebär teebyten variation och hjälper henne att utvecklas som golfare.

– När jag spelar från en annan tee måste jag använda olika klubbor och strategier. En närmare tee kan göra banan mer utmanande, medan en längre tee gör drivern mer självklar för utslaget. Beroende på dagsform och banans utseende kan även närspelet påverkas. Det kan bli fler missade greener när banan är längre, vilket ställer högre krav på närspelet runt green.

För Isabelle Rosberg innebär teebyten variation och hjälper henne att utvecklas som golfare. Här spelar hon gul slinga på Bråvikens Golfklubb. Foto: Hugo Rosberg.

När Isabelle spelade på Bro Hof i höstas utkämpade hon en tuff match mot herrar, där alla valde att spela från en längre tee än deras ordinarie.

– Jag behövde slå metalwoods in mot green trots bra drivar. Det var en heldagsövning i att våga, något som har stärkt mig och gjort att jag nu vågar vara mer aggressiv mot greener på andra banor.

Att byta tee handlar inte bara om att förändra spelupplevelsen utan också om att anpassa spelet efter sina förmågor. Genom att utnyttja slopesystemet kan golfare välja den tee som ger dem den bästa spelupplevelsen. Att experimentera med olika tees, särskilt på hemmabanan, gör att du helt enkelt fler banor i en. Dessutom är det kul att kunna slå följe med sina medspelare även upp på tee.

Hektometersystemet

Hektometersystemet används för att markera tees baserat på banans totala längd i hundra meter.

Hur fungerar det?

Teemarkeringarna visar längden på banan i hundra meter. Exempelvis är 60-tee för en bana som är 6 000 meter lång, medan 50-tee är för en bana som är 5 000 meter lång.

Varför används det?

Systemet gör det enklare för golfare att välja en tee som passar deras spelstyrka och svinghastighet, vilket skapar en mer rättvis och njutbar spelupplevelse.

Fördelar:

  • Anpassat efter spelarens förmåga.
  • Förbättrar spelupplevelsen.
  • Påskyndar spelet och minskar trängsel på banan.
  • Ökar variationen och utmaningen i spelet.