Varför är elitidrotten viktig?

i

Sveriges största folkrörelse är idrott. Här har golfen som en av landets största sporter (sett till antalet utövare) en viktig funktion, både som folksport och elitidrott. Inte minst för spelaren att kunna ha stora mål, utvecklas och ha ett aktivt liv – och kanske till och med kunna försörja sig som golfproffs.

Text: Jenny Olsson
Foto: Göran Söderqvist & Johannes Nertman
Publicerad: 17 februari 2023

Känslan när man sätter en svår putt eller lyckas med ett bra slag är tillfredsställande för majoriteten av oss. Att utvecklas i sin idrott tycker de flesta utövare är både motiverande och kul. För ett fåtal blir idrotten också en karriär.

Att nå den absoluta toppen och kunna livnära sig som elitidrottare är inte lätt. Det krävs drivkraft och oerhört mycket och målmedveten träning för att utvecklas till elitidrottare på nationell och framför allt internationell nivå. Men också möjligheter att satsa helhjärtat på sin idrott.

Just kombinationen elitidrott, utbildning och individuellt stöd är en viktig grund i den svenska idrottsmodellen. Detta är någonting som Riksidrottsförbundet (RF) arbetar med. RF samlar alla specialidrottsförbund (71) som medlemmar och har till uppdrag att arbeta idrottsövergripande och med frågor som är gemensamma för idrottsrörelsen. Visionen är tydlig: »Svensk idrott – världens bästa«.

Peter Mattson är verksamhetschef för projektet #elitidrott2030 och arbetar för de tre organisationerna Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK). Uppdraget är att skapa förutsättningar och i förlängningen resurser till en förstärkt elitidrottssatsning.

» Ett samhälle utan människor som vågar drömma, och dessutom prova sina vingar, tror jag blir fattigt «

– Varje förbund får presentera en utvecklingsplan för sin elitidrott och man kan, utöver bedömning och medel, få feedback från de som övergripande jobbar med elitidrott och kan förmedla lärdomar och erfarenheter från andra förbund. Det finns också möjlighet att få hjälp inom till exempel idrottsfysiologi, idrottspsykologi och idrottsmedicin där RF samt även SOK och SPK har personella resurser vars uppgift är att stötta med kompetens, till aktiva och ledare, säger Peter.

i

Elitidrott bör finnas av flera anledningar

Själv har han en lång bakgrund inom golfen. Fram till 2005 arbetade han för Svenska Golfförbundet, bland annat som coach för pojklandslaget och senare förbundskapten för samtliga landslag. Därefter flyttade Peter till England under ett antal år för motsvarande uppdrag inom det som då var herrarnas golfförbund, English Golf Union. Han har alltså god kunskap om golfsportens specifika förutsättningar när det kommer till elitsatsning.

– Golf är i huvudsak en individuell idrott, som ibland dock har inslag av lagsammanhang. Det finns flera idrotter som har sådana karaktäristika. Samtidigt är golf en av de idrotter som i den yppersta eliten är professionell och ytterst individuell. Därför är vägen dit ofta beroende av individens förmåga och möjligheter att skapa sina egna förutsättningar. I många fall blir det en form av familjeprojekt som återfinns i till exempel golf och tennis, men även i andra idrotter i dagens läge.

» Vi har ett starkt samhälleligt stöd till idrotten som ger många chansen att pröva sina vingar. När det gäller den yppersta toppen saknar vi en del av de resurser som behövs för att de bästa ska kunna nå ända fram. Det behöver vi jobba med «

Våren 2023 arbetar Peter bland annat med ett helt nytt EU-projekt som ska sjösättas, som inriktar sig på elitidrottares mentala hälsa och den roll som teamet runt individen, såsom coach, olika resurspersoner, men även egna närstående, kan ha för att förebygga, upptäcka och avhjälpa mental ohälsa.

– Det finns flera olika perspektiv på varför det bör finnas elitidrott. Ett är det underhållande perspektivet. Vissa gillar musik, några tycker om teater och andra film. För de som gillar idrott bör det finnas högklassig sådan att få ta del av. Det finns också ett motiv som handlar om att vi, i ett utvecklat och välmående samhälle, bör ge våra unga chansen att utveckla sin förmåga, att nå sina drömmar. Den chansen kan, och enligt mig, ska ges till den som vill utmana sina gränser i matematik, politik, i fria konster och i idrott. De som vågar sig på detta har alla möjligheter att bli förebilder, att visa att det faktiskt är möjligt. Ett samhälle utan människor som vågar drömma, och dessutom prova sina vingar, tror jag blir fattigt.

i

Både bredd och topp behövs

Det finns risker med elitidrott. Unga talanger som satsar hårt riskerar att skada och bränna ut sig. Visst behövs det pannben och mental styrka. Men elitidrott är mycket mer än resultat, konstant utveckling och tydliga mål. Det är samtidigt en fin livsstil och den ger mer än det som ofta kommer tillbaka.

– En framgångsrik satsning handlar om att hitta rätt balans. Det kan vara mellan träning och tävling, idrott och annat, aktivitet och vila, samt många andra parametrar. Att ha kloka personer runt om sig, att vara öppen för att kontinuerligt lära och ompröva, samt att ständigt fundera över vad som är viktigt i livets olika roller brukar vara viktiga förebyggande åtgärder, säger Peter.

» All föreningsverksamhet handlar om att få ihop ekvationen verksamhet och ekonomi. För att klara detta måste klubben både erbjuda verksamhet som medlemmarna vill ha, och som gör att tillräckligt många vill vara med «

Det talas ofta om vikten av att både kunna erbjuda breddidrott och elitidrott. Här måste golfen precis som andra idrotter vidareutvecklas både inom elit och som fritidsaktivitet för att säkra återväxten och intresset hos kommande generationer.

Medan breddidrotten utgör golfklubbarnas bas, kan också elitsatsningar vara viktiga och gynnsamma för såväl medlemmarnas stolthet, som att visa på förebilder, och öka kännedomen om klubben. På så vis kan det på ett indirekt sätt ge också pengar in i kassan även om de direkta intäkter som eliten genererar i många andra idrotter saknas, menar Peter.

– All föreningsverksamhet handlar om att få ihop ekvationen verksamhet och ekonomi. För att klara detta måste klubben både erbjuda verksamhet som medlemmarna vill ha, och som gör att tillräckligt många vill vara med. Och man måste göra sig relevant för att också komma åt andra intäkts- och finansieringsmöjligheter. Föreningens valuta är inte främst kronor och ören, utan engagemang och medlemsnöjdhet, inom ramen för vad som går att klara ekonomiskt.

i

Stora insatser för unga golfare

Hela verksamhetsidén för idrottsrörelsen handlar om idrott för att ha kul, må bra och utvecklas under hela livet. Den måste drivas av en vilja.

– Som förening kan man välja olika inriktningar inom dessa områden och beroende på vilket val man gör kommer klubbens kultur och förstås verksamhet att se olika ut. Runt om i världen har jag sett golfklubbar som valt att profilera sig som det självklara valet för den som vill satsa på att bli så bra som möjligt. Det blir ett sätt att särskilja sig från andra och det påverkar hur klubben tänker i allt från banans kvalitet till tränarens roll. Vill medlemmarna ha en förening med en annan typ av verksamhet så ska man förstås ha det.

» Vissa gillar musik, några tycker om teater och andra film. För de som gillar idrott bör det finnas högklassig sådan att få ta del av «

För den enskilde medlemmen kan klubbens satsning på elit upplevas positiv och värdefull på flera sätt, på samma sätt som en bana som håller hög kvalitet gör.

Generellt gör svenska golfklubbar stora insatser för unga som vill satsa på att utveckla sin golf, konstaterar Peter. I andra länder är det oftast en fråga, och en kostnad, för familjen, med undantag av mer centrala satsningar som görs av förbund eller liknande.

– Olika länders system skiljer sig ganska väsentligt. I Sverige har vi en föreningsbaserad idrott, med vissa inslag av samverkan med utbildningssystemet. Vissa länder har sin idrott mycket mera sammanflätad med skolan. Vi har ett starkt samhälleligt stöd till idrotten, framför allt kopplat till barn och ungdomar, som ger många chansen att pröva sina vingar. När det gäller den yppersta toppen saknar vi en del av de resurser som behövs för att de bästa ska kunna nå ända fram. Det behöver vi jobba med.

Mer om Peter Mattsson

Yrke: Verksamhetschef Projekt Elitidrott2030 (gemensamt Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté
Bor: Stockholm
Familj: Barnen Filip, Elina och Max, samt katten Doris
Hemmaklubb: Arlandastad Golfklubb
Handicap: 2,0
Ser fram emot: Att spela golf på de brittiska öarna. Det gäller alltid.