5 övningar som får golfkroppen att hålla hela golfsäsongen

Golf är utan tvekan en hälsosam företeelse i sig. Förutom att du mår bra i sinnet ger en golfrunda mängder av lågintensiv träning och bidrar till din dagliga dos av motion. Men, golf innebär även en väldigt ensidig rörelse, en kraftig och explosiv belastning som kräver mycket av din kropp. Golfa! träffade tränaren Robin Eriksson som tipsar om hur du håller formen, undviker skador och presterar bättre.

Text: Sara Wänseth
Foto: Johan Strindberg
Video: Privat
Publicerad: 22 juni 2023

Rörlighet och styrka i kombination är absolut viktigast för alla golfspelare. Det gäller att hålla i träningen även under golfsäsongen, betonar Robin Eriksson som är fystränare med inriktning mot golf.

 

Många golfspelare är duktiga på att underhålla och stärka sin fysik på vintern enligt Robin. I början av säsongen håller kroppen fint och golfspelet går bra. Ofta blir prestationsförmågan sämre och skadorna fler senare under golfsäsongen när träningen uteblir. Man blir lite svagare och lite stelare men fortsätter att slå mängder med golfbollar.

 

Rörligt och styrka ger en bättre sving

 

Golfspelet kräver framför allt rörlighet i fyra områden. Höfter och bröstrygg behöver vara rejält rörliga för att du ska kunna rotera tillräckligt och även axlar och nacke kräver en hel del rörlighet i svingen.

 

– Ju mer du kan vrida upp kroppen, desto mer kan du få ut av svingen. Som en spänd gummisnodd, förklarar Robin. Det som också är speciellt med golf är att vi rör oss både i sidled, fram och tillbaka samt roterar kroppen.

 

För att kroppen ska klara den explosiva belastningen när du vrider upp och svingar i hög hastighet behöver du också stärka musklerna. Du behöver ha styrka för att svinga med både kontroll och stabilitet i kroppen.

 

– Framför allt krävs styrka i hela mittsektorn som jag definerar som core, säger Robin. Många tror att man måste stärka ryggen men en bra golfsving bygger på en stark och stabil core.

 

Vi behöver alltså vara starka i alla muskler runt höft och bål och då är nyckeln att träna och stärka både raka och sneda magmuskler, rumpa, rygg och höftböjare. Bra är också att träna både höger och vänster sida lika mycket och att sträva efter att bli stark och rörlig i alla delar av kroppen.

 

– Hela kroppen bör harmonisera då obalans kan skapa både skador och sämre prestation på golfbanan.

 

Olika förutsättningar

 

Robin Eriksson har spelat golf sedan tvåårsåldern och har tränat och tävlat under hela sin uppväxt. Då upplevde han kunskaperna om fys i kombination med golf som väldigt begränsade. Nu vill han ge tillbaka och stötta golfare med det han själv saknade när han satsade som hårdast på golfen.

 

I dag hjälper Robin både proffs och motionsgolfare i alla åldrar, oavsett ambitionsnivå, och ser att behovet av träning är väldigt olika då vi har olika fysiska förutsättningar.  .

 

– Jag motiveras av att utmana och inspirera varje enskild golfspelare för att de ska uppnå sin fulla fysiska potential, säger Robin. Generellt behöver yngre spelare samt kvinnor bli lite starkare för att skapa stabilitet i svingen och för att slå längre slag. Medan män ofta är stelare och behöver träna rörlighet för att röra sig smidigare i svingrörelsen.

»Alla vet att uppvärmning är viktigt men få gör det. Tänk att det är viktigare att värma upp kroppen än att rivstarta och slå en massa bollar på rangen inför golfrundan

Robin själv är snart 35 år och försöker leva som han lär. Han tränar själv medvetet för att undvika skador och för att spela bättre golf. Men han jobbar ju också med sin hobby.

 

– Jag ser att många av mina kompisar börjar bli stela och få problem med rörligheten. Man svingar på som vanligt och försöker leva på gamla meriter, säger Robin och ler. Om man inte tränar och underhåller sin rörlighet är risken stor att man blir stelare ju äldre man blir.

Den ensidiga rörelsen och den höga belastningen som golf innebär gör att risken för överbelastningsskador är höga. Framför allt då om kroppen inte är tränad både i styrka och rörlighet.

 

– Smärta i ländryggen är absolut vanligast. Eller snarare att symptomen hamnar i ländryggen men att problemet kan ligga någon annanstans, en obalans i kroppen. Även armbågar och handleder kan bli överbelastade.

 

Förutom att hålla i gång träning av både styrka och rörlighet året om så behöver kroppen förberedas inför varje golfrunda. Kroppen behöver värmas upp, både ur ett skadeförebyggande perspektiv och för att öka prestationsförmågan.

 

– Alla vet att uppvärmning är viktigt men få gör det. Tänk att det är viktigare att värma upp kroppen än att rivstarta och slå en massa bollar på rangen inför golfrundan, säger Robin.