Nu är det dags att spetsa till simulatorgolfen. Med rätt fokus kan du göra mer än att bara spela banor – du kan träna som ett proffs! Carl Magnusson, coach för herrlandslaget, delar sina bästa tips för att du ska få ut så mycket som möjligt av din inomhusträning.
Ljuset från skärmen kastar ett svagt sken i det dämpade rummet när bollen projiceras mot den digitala fairwayn. Simulatorträning ger en annorlunda upplevelse jämfört med utomhusrangen, där responsen på slaget är omedelbar.
– Även om man i en simulator ser bollflykt så är det en annan typ av feedback än den du får på en range utomhus där du hör, känner och direkt ser bollen flyga, säger Carl Magnusson.
Simulatorträningen kan upplevas som mer abstrakt, men detta kan faktiskt vara till fördel.
– Om du jobbar med svingteknik är det lättare att koppla bort resultatet och bollflykten och i stället fokusera på rörelsen och siffrorna som presenteras, som till exempel svingspår eller video.
Med simulatorer kan du göra så mycket mer än att bara spela berömda banor. Använd tekniken för att växla upp träningen. Du får mycket feedback genom de olika siffrorna som presenteras.
Vill du använda simulatorn för träning istället för att bara spela banor är det viktigt att inte drunkna i all information som presenteras.
– Om du inte är väldigt duktig på Trackman och vad alla värden betyder kan det bli överväldigande. Att välja några värden som är kopplade till den förändring du vill åstadkomma gör stor skillnad för passets kvalitet.
Något som många kanske missar är att du kan laborera med olika förhållanden i simulatorn, exempelvis vind och temperatur i Trackman.
– Hur mycket påverkas dina slag om det blåser från vänster till höger eller om det är fem grader i luften? Att göra målträning under olika yttre förhållanden kan vara en riktig ögonöppnare, säger Carl.
Genom att ändra inställningar för vind och temperatur så kan du träna på hur dina slag påverkas under faktiska väderförhållanden – fast inomhus.
Vad gäller de barnanpassade spelen i simulatorn menar han att vuxna också kan ha nytta av dem. Varför? För att de är roliga! Kreativ och lekfull träning lockar fram den sidan i oss och det är något fler borde ta till sig.
Om du tar med en kompis som aldrig har spelat simulatorgolf tidigare är det bästa att fokusera på att göra det så roligt som möjligt, tipsar Carl.
– Det är troligtvis roligare med prickskytte, målträning eller att spela nio hål mot varandra än att grotta ner sig i siffror som bara engagerar den redan inbitne.
Varför inte utmana din kompis i en tävling, eller testa något av de barnanpassade spelen? Allt som du vanligtvis inte gör i simulatorn bidrar till att träningen blir roligare och mer kreativ.
De vanligaste misstagen folk gör när de tränar med simulator är att ta in för mycket information och bli för detaljerad. Många värden presenteras i decimalform, men teknologin har en felmarginal på ungefär en grad. Så att dra för stora slutsatser från enstaka slag kan bli lurigt.
För den som vill ta sitt spel från simulatorn till den verkliga banan rekommenderar Carl att träna så likt en golfrond som möjligt.
– Använd målträningsfunktionerna, byt klubba och avstånd, och spela mot en kompis för att få in pauser mellan slagen – det gör träningen mer lik spelet ute på banan.
Tips för att spetsa din simulatorgolf
- Håll det enkelt. Fokusera på 2–3 nyckelvärden som svingspår eller fart. På så sätt slipper du drunkna i siffror.
- Skapa realistiska förhållanden. Justera vind- och temperaturinställningarna för att träna i olika väderlekar.
- Lek dig bättre. Barnanpassade spel är inte bara för barn – de gör träningen roligare och mer kreativ.
- Tävla med en vän. Gör träningen mer lik verklig golf genom att spela mot någon och vänta på varje slag.
- Växla upp träningen. Byt klubba och mål för att träna mångsidigt, precis som på banan.