Lag-EM – ett viktigt steg mot världseliten

I dokumentet ”Vi mot världen” finns mycket av det som präglar landslagsverksamheten i golf. Ingenstans blir det tydligare och mer verkligt än under lag-EM.

Text: Roger Andersson
Foto: Göran Söderqvist & Malin Vingeskog
Publicerad: 17 juli 2024

Åtta coacher och 24 spelare representerar Sverige i de fyra klasserna för damer, herrar, flickor och pojkar. Det är vi mot världen, i alla fall vi mot Europa i en verklighet som för spelarna är deras största uppgift hittills, men långt ifrån slutpunkt i karriären. Lag-EM bygger för framtiden som stort och är ett viktigt steg i den trappa som ska leda till stjärnorna.

»Vi spelar runt, alla ska spela, alla ska med. Vi vinner och förlorar tillsammans.

Det här med dokument kanske låter högtravande men det är helt enkelt ett antal saker som är nedtecknade där laganda bygger framgång. Jo, golf må kallas individuell idrott, men i den svenska modellen kan spelare som stöttar varandra nå längre än om de kör sitt eget race.

Spelarna fick känna på hur rädsla och adrenalin påverkar prestation i en höghöjdsbana. Från vänster: Ebba Lundqvist, Blondie Persson Lidgren, Amanda Gyllner och coach David Olsson.

David Olsson gör sitt fjärde år som landslagscoach för flicklandslaget. Här peppar han Molly Rålin från Växsjö Golfklubb.

Olivia Holmberg gick 10 under par och slog banrekord på Stockholms Golfklubb, bara dagar innan lag-EM.

Så låt oss titta närmare på ”Vi mot världen” genom flicklandslagets coach David Olsson. Han arbetar hela året med spelarna genom att åka på tävlingar, ge info till föräldrar, berätta om schysst beteende och uppförandekod, lära spelarna hantera besvikelse och mycket mer. Det där är en del av ”Vi mot världen”.

»Vi skulle aldrig säga till en grupp att ett mästerskap inte är viktigt, men vi överdriver inte rimligheten med medaljer.

Men hur ser det ut precis inför och under Europamästerskapet för flickor 18 år eller yngre där större press väntar i ett hemma-EM, familj och vänner och publik finns på plats. Att fundera på vilka som funkar bra ihop och att ha pigga spelare hela vägen är en del av jobbet.

 

Laganda bygger framgång. Vi vinner och förlorar tillsammans.

Havanna Torstensson och Olivia Holmberg lirade foursome och vann med 2&1 – två upp med ett hål kvar att spela.

Ebba Lundqvist blir peppad av lagkamraten Havanna Torstensson.

– Vi började med teamsmöte med föräldrar och drog då våra tankar. På samlingen med spelarna pratade vi om hur vi förhåller oss, den som spelar, den som går caddie, hur stöttar vi varandra i alla lägen. Värdegrundsfrågor i det lilla med tips och erfarenheter. Vi vill att det ska kännas att EM är en viktig tävling och inte vilken som helst. Det är den största de någonsin spelat. Men – vi anser det vara utbildning och viktigast på lång sikt. Vi spelar runt, alla ska spela, alla ska med. Vi vinner och förlorar tillsammans, påpekar David Olsson som också fick upp spelarna i en höghöjdsbana för att känna på hur rädsla och adrenalin påverkar prestation.

»Vi får testa det vi jobbar på med tuffare miljö, konkurrens och bana och med publik. Allt det där är oerhört viktigt att klara i en spelares utveckling, genom att gå upp på en lite högre nivå.

Laganda är en viktig ingrediens i varför en golfklubb i Sverige åtar sig att arrangera ett mästerskap, som nu Göteborgs Golf Klubb. Medlemmar hjälps åt, vilket bygger sammanhållning i klubben som med stolthet kan visa upp en fin anläggning. Svenska Golfförbundet har som mål att Sverige ska arrangera ett stort mästerskap per år. Men hur sammanfattas värdet av ett lag-EM för landslagsverksamheten?

– Vi får testa det vi jobbar på med tuffare miljö, konkurrens och bana och med publik. Allt det där är oerhört viktigt att klara i en spelares utveckling, genom att gå upp på en lite högre nivå. Det är också speciellt att tävla för sitt land, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Familj, vänner och publik finns på plats för att heja fram våra blågula stjärnor.

Familjen Gyllner var på plats och stöttade lillasyster Amanda Gyllner, och resten av laget.

Blondie Persson Lidgren slår ut framför stöttade supportrar och lagkamraten Amanda Gyllner.

Som en del i ”Vi mot världen” finns visioner om att växa som människa och golfspelare och värdegrundsfrågor som glädje, ansvar och ärlighet. Det låter ju fint men kanske lite flummigt, ska spelarna inte fokusera på att spela bra och bli bäst genom att tävla sig till hårdhet och framgång? Frågan går till förbundskapten Vangdal.

»Vi vill ha medaljer, men processen är att jobba på att bli så bra golfspelare de kan för att vara redo när de en dag blir proffs.

– Jag hör ganska ofta att det skulle vara fult att prata resultat och tävling i Sverige, det är precis tvärtom. Coacher, spelare, föräldrar och tränare har fokus på resultat men för att nå resultat måste vi fokusera på processer. Det där kan misstolkas. EM är inte viktigast, men den veckan där och då är det ju viktigt att göra så bra resultat som möjligt. I amatörtävlingar som VM, EM, British Amateur har vi högt satta resultatmål. Vi skulle aldrig säga till en grupp att ett mästerskap inte är viktigt, men vi överdriver inte rimligheten med medaljer. Det är en del av träningen för att bli riktigt bra och finns ingen konflikt där. Vi vill ha medaljer, men processen är att jobba på att bli så bra golfspelare de kan för att vara redo när de en dag blir proffs. Vi har därför som exempel ställt över Ludvig Åberg, då världsetta, i ett EM och Hugo Townsend i ett VM, för att det passade illa i deras långsiktiga planering.

Flicklandslaget, från vänster: Havanna Torstensson, Molly Rålin, Olivia Holmberg, Ebba Lundqvist, Amanda Gyllner och Blondie Persson Lidgren.

Lagsamling med inslag av utbildning inför lag-EM.

Det var en riktigt bra stämning i laget hela veckan!

Är golfens landslag hela Sveriges landslag?

Norrlandsfönstret verkar stängt, Gävle är den mest nordliga orten med representation, men många klubbar har spelare i landslagssammanhang. 180 spelare från 79 olika golfklubbar har deltagit i landslagsaktiviteter under 2023. Göteborgs G K och Landeryds GK hade flest spelare, tolv vardera.

I en verksamhet med framgångar på högsta nivå just nu så finns ändå ett mörkt moln på himlen och det är flicksidan. Antalet spelare ökar inte i önskad takt, inte heller tävlandet och därmed minskar upptagningsområdet till Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell Idrottsutbildning (NIU). I dokumentet ”Vi mot världen” nämns att vara en bra förebild genom att spela golf med andra juniorer och dela med sig av sina erfarenheter. Framgång ger ju framgång, idoler skapar nya idoler.

 

Vi summerar lag-EM 2024

Guld till herrlandslaget

Simon Hovdal, Gräppås GK
Albert Hansson, Skaftö GK
Algot Kleen, Skaftö GK
Jakob Melin, Göteborg GK
Daniel Svärd, Viksjö GK
Lucas Augustsson, Ringenäs GK

Ola Lindgren, coach
Peter Östlund, coach

En fantastisk prestation av det svenska laget med Lucas, Algot, Simon, Jakob, Albert och Daniel gjorde att vi lyckades ta det andra svenska herrguldet i modern tid. Senast var 2019 med bland andra Ludvig Åberg, Vincent Norrman och Pontus Nyholm i laget. Då hade Sverige väntat 58 år på guld. Att vi nu tar guld igen är ett styrkebesked, säger Ola Lindgren, coach för herrlandslaget.

Brons till pojklandslaget

Daniel Tolf, Göteborg GK
Neo Berg, Göteborg GK
Enzo Persson, Chalmers GK
Erik Tjärnberg, Kristianstad GK
Carl Möller, Stockholm GK
Edwin Askerfors, Skaftö GK

Martin Olsson, coach
Mikael Detterberg Imstedt, coach
Marcus Norman, kapten

En stor laginsats gav brons. Under matchen mot Tyskland märktes på spelarna en tydlig målbild att ta sig till målet gemensamt med rop mellan bollarna, säger Martin Olsson, coach för pojklandslaget.

Dam- och flicklandslaget till kvartsfinal

Damlandslaget och flicklandslaget tog sig vidare från slagspelskvalet till spel om medaljer. Båda föll i kvartsfinal och slutade sjua (damlandslaget) respektive åtta (flicklandslaget).

Vi mot världen

I dokumentet ”Vi mot världen – tillsammans mot toppen” finns nedtecknat de tankar som ligger till grund för landslagets verksamhet och är en viktig del av landslagets framgångar.
Tankarna bygger på dokumenterad forskning samt upplevd erfarenhet och finns också i golfens kravprofil. Uppdatering av dokumentet pågår fortlöpande och just nu med att ta fram en ny version, 2.0.

Exempel från ”Vi mot världen”

När Sverige varit konkurrenskraftigt i en stor idrott, har laganda varit en framgångsfaktor. Vi kommer alla att utvecklas mer om vi samarbetar och konkurrerar med ”övriga världen”. Exempel – bra om någon når en högre nivå. Vi gläds med andras framgång. Vi anpassar oss till den som vill mest.

Hur skapar vi bästa laganda?
Exempel – visa ärlighet, prata till varandra, inte om varandra, alla ska kunna umgås med varandra vid sidan av golfbanan, känna trygghet att vara den man är, acceptera olikheter och förstärka varandras styrkor.

Vilka krav ställs på spelare?
Exempel – väl förberedd till varje träning, tävling eller uppdrag. Ärlighet om hälsa, känslor och tankar. Ta ansvar för sin satsning.

Hur fungerar laguttagningar?
Exempel – visa förståelse för att laguttagning är svårt och att coacher oftast baserar beslut på mer information än vad spelare känner till. Coacher försöka att meddela icke uttagna spelare först men det är inte alltid möjligt.

Vilka egenskaper och förmågor krävs för att nå toppen?
Exempel – spelare ska utmanas att växa som människa genom golfen. Viktigt att jobba med att kunna stå i centrum, planera med framförhållning, våga fråga och säga nej, gå emot rädslor och våga misslyckas. Vara en förebild!

Vilka är nycklar till framgångsrikt spel i foursome?
– Gå tillsammans, vänd inte din kompis ryggen.
– Alltid två bagar på tee.
– Alltid två putters på green.
– Om din kompis missar, säg något smart eller håll truten.
– Den som slår tar besluten och meddelar dessa högt och kompisen stöttar.
– Läs aldrig green ihop.
– Var beredd på allt, förvänta dig inget.
– Behåll beteendet oavsett känslor.
– Vid psykningar, svara med fokus på uppgiften.