På Gräppås GK är det lätt för medlemmarna att hitta rätt medlemsform för sin spelnivå.

Spela mer, betala mer

På Gräppås GK har de en tydlig ambition: »Medlem hela livet«. Detta säkerställer de genom att erbjuda tio olika medlemskap. – Medlemmarna väljer medlemskap beroende på hur mycket de spelar, säger klubbchefen Anna Johansson.

Publicerad: 24 oktober 2022

Gräppås GK är en 27-hålsanläggning på Onsalahalvön, söder om Göteborg. Belägen i Kungsbacka, en av de golftätaste kommunerna i Sverige, tvingades Gräppås göra en rekonstruktion 2008. Ekonomin var minst sagt besvärlig.

Fyra år senare var Gräppås en av de första klubbarna i Sverige att införa flexibla medlemskap i större skala.

– Jag tycker det fungerar väldigt bra. Vi har ett stort antal medlemmar i dag, och de verkar trivas, säger Anna Johansson.

I grunden finns det två typer av medlemskap: de med obegränsat spel, och de med en pott som man kan spela upp. För seniorer kräver de obegränsade medlemskapen en spelrätt.

Dessa är uppdelade i tre nivåer:

Premium: obegränsat spel på alla banor, alla dagar i veckan.

Vardagsmedlem: obegränsat spel på alla banor på vardagar.

Gräppås Lilla: obegränsat spel alla dagar på niohålsbanan.

Vill man spela utanför sitt medlemskap har man reducerad greenfee.

Det finns också ett medlemskap för studerande och tre juniormedlemskap som erbjuder obegränsat spel.

Anna Johansson, klubbchef på Gräppås GK.

Utöver dessa finns tre medlemskap som går ut på att du köper en poängpott, eller punkter, som de kallas. Gräppås prissätter sina starttider olika beroende på om det är vardag eller helg, och tidigt eller sent på dagen. Det skiljer 25 procent i poäng om du går ut en vardag före 08:00 jämfört med om du spelar en helg mellan 08:00 och 15:00.

Även »punktmedlemskapen« är uppdelade i tre kategorier i storleken small, medium och large – där punkterna räcker från två till åtta 18-hålsrundor. Tar punkterna slut är det lätt att fylla på.

– De punktmedlemmar som inte spelar mycket känner ändå att de är med i klubben, även om de bara kommer ut och slår en hink eller äter. De är inte greenfeemedlemmar i vår klubb, utan medlemmar i en för dem anpassad form.

»Golfsverige är på väg mot mer flexibla medlemskap«

Priserna på seniormedlemskap varierar från 1 600–6 600 kronor.

I dag har 27-hålsanläggningen 2 500 medlemmar. Ekonomin är god och i balans, överskotten återinvesteras i att utveckla banan. I fjol spelades det 43 000 rundor på 18-hålsbanan. Hur många som spelades på den välskötta och populära niohålsbanan är oklart – där är det bollränna som gäller som bokning. Den är slopad, men det behövs inget golf-id för att spela.

– Jag upplever att Golfsverige är på väg i den här riktningen, att erbjuda mer flexibla medlemskap för alla, säger Anna.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Golfa! #2 2021