Omberg står på fyra ben: golf, boende, mat och dryck.

Premiumupplevelse för gästspelare

Omberg Golf Resort har varit tydlig från början: »Vi lever på greenfee-gäster.« – Man måste bestämma sig, en golfbana kan inte vara allt, säger ägaren Ulf Tegnebo. I fjol gjorde anläggningen ett resultat på tre miljoner kronor.

Text: Mattias Brännholm
Illustration: Henrietta Nyvang
Publicerad: 27 maj 2021

Omberg ligger vackert vid Vätterns östra strand, strax norr om Ödeshög, med bara några kilometer till pulsådern E4. Upptagningsområdet för medlemmar är litet, det bor drygt 5 000 personer i kommunen, och det fanns redan ett antal banor inom några mil. Däremot är upptagningsområdet för att köra några timmar, luncha, spela 18 hål, sova över, spela 18 till och åka hem gigantiskt. Inom fyra timmar med bil finns 18 av 20 av Sveriges största tätorter.

Det senare var målgruppen från dag ett. Den strategin har fungerat.

– 97 procent av våra intäkter kommer från greenfeespelare, säger Ulf Tegnebo.

Det är Ulf och hans bror Magnus som äger Omberg. De är båda »bonnpöjkar« från trakten. När marken där Omberg ligger låg ute till försäljning vid millennieskiftet slog de till.

– Vi byggde banan relativt billigt genom att lägga den i befintlig natur, så vi inte behövde schakta stora jordmassor. Men vi byggde den på rätt sätt med bevattning och dränering. Vi fuskade inte, säger Ulf.

Ulf Tegnebo, ägare Omberg Golf Resort.

Sedan dess har man sakta men säkert utvecklat anläggningen.

– Vår affärsidé är att stå på fyra ben: golf, boende, mat och dricka. Vi kör alltihop själva, då går det att paketera till en bra helhet. Men en förutsättning för att det ska fungera är att vi har en bra golfbana. Folk är beredda att betala för kvalitet.

Ulf Tegnebo är tydlig med vad han tycker om vad det kostar att spela golf.

– Det är för billigt att spela golf i Sverige. Det är inte rimligt att betala 6 000 kronor och kunna spela 100 rundor. Åker jag till fjällen med familjen kostar bara liftkorten mer än det.

På Omberg har det alltid varit fokus på att leverera en bra helhet – men banan kommer först.

»Golfbanan är alltid viktigast i upplevelsen«

– Det finns många bra och fina hotell vid golfklubbar, men för golfare är golfbanan alltid det viktigaste i upplevelsen, säger Ulf.

I dag har såväl golfbanan som matsalen och konferensanläggningen plats för 200 gäster. Men de har bara boende för 120 personer.

Just nu bygger de därför en ny hotelldel med 34 nya dubbelrum och tre sviter. Målet är att det ska bli en året runt-anläggning med golf på sommaren och konferenser när det inte är golfsäsong.

– Vi tittar hela tiden på vad vi kan göra bättre, och försöker alltid överraska våra kunder genom att överleverera – och vi vågar ta betalt för det. Vi prisar väldigt sällan ner oss, säger Ulf.

Ursprungligen publicerad i Golfa #2 2021.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Golfa! #2 2021