Daniel Forsgrens golfintresse, kombinerat med hans bakgrund inom spelutveckling, gav honom idén till Toptracer.

Rangen som upplevelse

Golfbranschen genomgår en stor utveckling. Medan appar och gadgets adderar till vår egen utrustning har innovativ teknologi fått oss att konsumera golf på nya sätt. Ett av dessa är »ball tracking« där Daniel Forsgrens Toptracer tagit driving rangen till en helt ny nivå.

Text: Jenny Olsson
Foto: Johan Strindberg
Publicerad: 19 juli 2022

Ibland måste man se på golf på ett nytt sätt. Bokstavligen. Det var just vad Daniel Forsgren gjorde när han fick idén att kombinera golf och teknologi för att visualisera golfslag på ett nytt sätt.

– Jag började spela golf 1997 och följde gärna golf även på tv. Men som nybörjare upplevde jag att det var svårt att förstå vad som hände i tv-sändningen. Det var svårt att avkoda en golftävling. Så jag började fundera på om det inte gick att visa golf på ett bättre sätt.

Varför inte använda virtuell teknologi och applicera den på golfen? Daniel, som länge arbetat inom IT, bland annat med spelutveckling, förstod att han var något på spåren med sin idé att kunna visa bollflykten med grafik.

 

Målet var att komma ut på de största golftourerna. Tack vare den före detta tourspelaren Ove Sellberg fick Daniel kontakt med Europatouren, som omedelbart blev intresserade.

– De gav mig en deadline – ett halvår senare skulle jag visa upp en fungerande teknik. Jag sporras av tekniska utmaningar, ju svårare, desto mer triggad blir jag. Jag lyckades få till det inför demon på Barsebäck 2006 för några tv-producenter och representanter från Europatouren.

Företaget fick namnet Protracer och premiärsändningarna i Europa ägde rum 2007, följt av USA ett år senare. Ganska snart hörde även japanska tv-bolag av sig.

År 2016 köptes företaget av den amerikanska aktören Topgolf, som stöpte om det till Toptracer. All utveckling sker dock på huvudkontoret i Mörby Centrum norr om Stockholm där 150 personer arbetar.

Med tiotusentals tittare och användare över hela världen expanderar de snabbt. Toptracergrafiken kan nämligen användas även på driving ranger och andra träningsanläggningar, vilket öppnat upp för ett nytt sätt att konsumera golf på.

Daniel Forsgren följer sitt slag på skärmen på Sollentuna Golfklubbs driving range. Klubben är en av många som anammat Toptracers teknik på sina ranger.

I grunden är tekniken mycket enkel. Genom att montera kameror vid rangen spåras bollen när den slås i väg och levererar grafik på en skärm intill. Programmet låter spelaren övervaka varje slag och på så sätt dyka in i avancerade analyser för att finjustera tekniken. Man kan även spela virtuella golfbanor tillsammans med andra.

– Vi vill ta rangen från en ganska trist plats till en underhållnings-arena dit människor kommer för att umgås, spela och ha kul tillsammans. En digitaliserad range når en mycket bredare kundgrupp med den här typen av underhållningsteknik.

» Vi vill ta rangen från en ganska trist plats till en underhållnings-arena«

Efterfrågan på teknologin är stor. I år kommer Toptracer, förutom att användas i 200 tv-produktioner, att göra flera hundra installationer och tracka över tre miljarder golfslag av amatörer.

– En större investering i form av en klumpsumma är tufft för många golfklubbar. Så vi har lagt upp det som en prenumeration för att göra en installation ekonomiskt möjlig för klubbarna. Genom att sänka tröskeln kan vi hjälpa dem att komma till skott och nå lönsamhet redan från dag ett. Nu är vårt fokus att hjälpa många fler att ta steget in i en digitaliserad rangeupplevelse.

Det är inte ovanligt att ranger ser en dubblering av antalet kunder efter att produkten installerats, berättar han. Ett exempel är Sollentuna Golfklubb som installerade teknologin sommaren 2020 med två kameror som täcker tio mattor. Det tydliga resultatet har blivit att det är fullt på banan men också fullt på rangen där det också »spelas« golf. Sollentuna överväger att utöka med Toptracer på fler utslagsplatser redan till hösten.

Toptracer används på tv-sändningar världen över för att tittarna lättare ska kunna följa med i händelserna.

Precis som vilken annan bransch som helst kan golfen inte motsätta sig digitalisering. Det kommer att ske naturligt som allt annat i samhället, tror Daniel. Men han hoppas att det inte sker på bekostnad av sportens inneboende grundvärden.

– Att svinga en klubba och betrakta en bollflykt har gjorts sen skottarna började för 600 år sen. Det vi gör handlar egentligen bara om att förstärka den upplevelsen. Tracking är enligt mig en självklar del av en modern range och den resan är bara påbörjad. I framtiden tror jag att golfteknologi kan utvecklas mycket mer. Vi är fullt dedikerade att fortsätta det arbetet.

Exempelvis ger den ökade tillgången till insamlade data om olika kategorier golfare, ner till den enskilda individen, spännande insikter om hur vi spelar och hur vi blir bättre. I förlängningen kommer det att kunna bidra till nya fysiska produkter.

Någonting Daniel är särskilt glad för är möjligheten för barn och ungdomar att upptäcka golf på ett nytt sätt. Som trebarnsfar skulle han gärna se rangen fungera som en fritidsgård, även för de barn och ungdomar som kanske aldrig tidigare har besökt en golfklubb.

» Dagens unga vet inte om ett liv utan avancerade tekniska hjälpmedel «

– Att golfen blir digitaliserad är ett sätt att möta en ny generation spelare. Dagens unga vet inte om ett liv utan avancerade tekniska hjälpmedel inom olika områden. De är så vana vid skärmar så de tycker automatiskt att det är roligare när en skärm är en del av upplevelsen. Det värmer verkligen att se barn som har kul på rangen och det är härligt att kunna bidra till att golf och träning blir roligare tack vare teknologi.

–Det tror inte jag betyder att vi i framtiden slutar spela »vanlig« golf, sporten har trots allt sett ungefär likadan ut i flera hundra år och fortsätter att vara populär. Men vägen in i sporten kan göras lättare, mer greppbar och intressant med hjälp av golfens pågående digitalisering och nya rangeteknik.